Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hampaille kertyy hoitovelkaa, koska kiireettömään hoitoon pääsee varaamaan ajan aikaisintaan elokuussa

Kaupunki supisti hammashoidon palveluita koronaviruksen vuoksi keväällä. Suun terveydenhuollon kiireettömät ajanvaraukset 20.4.–30.8. peruttiin ja henkilöstöä siirrettiin ottamaan koronavirustestejä sekä toimimaan terveyskeskuksen asiakasohjauksessa.

Suun terveydenhuollon henkilöstö jatkaa koronavirusten näytteenotossa elokuun loppuun saakka.

– Nyt käymme HUS labin kanssa neuvotteluja siitä, että HUS aloittaisi näytteitten ottamisen ja suun terveydenhuollon henkilöstä vapautuisi omiin toimiinsa. Tämä toivon mukaan alkaa syyskuun alussa, jopa jo aikaisemminkin, ylihammaslääkäri Sari Holmberg kertoo.

Kaupunkilaiset ovat yrittäneet varata hoitoaikoja, mutta vielä se ei siis ole onnistunut, jos kysymys ei ole akuutista vaivasta.

Holmbergin mukaan tällä hetkellä paljon hoitoja on kesken.

– Siinä vaiheessa kun vastaanottoaikoja avataan niin, että ihmiset voivat niitä varata, niin priorisoimme ne, joilla on hoito kesken.

Pahoin pelkään, että hoitotakuun raja on meille aika kriittinen.

Sari Holmberg, ylihammaslääkäri

Hän toivoo, että normaaliin päästään palaamaan jo syyskuun alussa.

– Sitten, kun meillä on pääsääntöisesti kaikki henkilöstö töissä. Saamme heidät pois koronanäytteiden otosta ja lomalaiset palaavat.

– Nyt katsotaan, mihin tämä tilanne kehkeytyy. Osittain ollaan poikkeusoloissa.

Holmberg lisää, että tauko kiirettömissä hoidoissa on hyvin tiedostettu.

– Hyvin tunnistamme tilanteen, jossa tämä hoitovelka kasvaa. Olemme tätä johdon kanssa kovasti pohtineet.

Hoitotakuu velvoittaa, että potilas on otettava vastaan puolen vuoden kuluessa. Porvoossa kiireettömän hoitoajan on saanut 2–3 kuukauden päähän.

Valmiuslain käyttöönotto poisti hoitotakuun velvoitteen, mutta nyt se on taas voimassa.

– Pahoin pelkään, että hoitotakuun raja on meille aika kriittinen, eli että pystyisimme puolen vuoden sisällä hoitoja antamaan. Kyllä tästä tulee todella tiukka syksy. Toivomme, että pääsisimme mahdollisimman nopeasti normaaliin tilaan, koska tämä kasvattaa koko ajan meidän hoitovelkaa.

Poikkeaviin järjestelyihin on myös muita syitä kuin henkilöstön siirto koronatestaukseen. Kesälomia on painotettu loppukesään ja henkilökuntaa on lomalla vielä syyskuussa.

– Sekin hidastaa normaalitilanteeseen palaamista.

Lisäksi käytössä ovat HUSin ja THL:n valtakunnalliset ohjeet.

– Suun terveydenhuollossa ei saa käyttää runsaasti aerosoleja tuottavia laitteita edelleenkään.

Aerosoleja aiheuttaa esimerkiksi ultraäänilaite, jolla poistetaan hammaskiveä.

– Sitä ei voida nykyisten ohjeiden mukaan käyttää ollenkaan, sillä se puskee niin paljon aerosolia huoneilmaan. Hammaskiven poistoa voidaan tehdä ainoastaan käsi-instrumenteilla.

– Kuinka vaikuttavaa se hoito on, sitä meidän on mietittävä. Eli kenelle riittää käsi-instrumenteilla puhdistaminen. Osalle se käy.

Niinpä suun terveydenhuollossa joudutaan yhä toimimaan vaillinaisesti, kun kaikkia laitteita ei voi käyttää. Esimerkiksi paineilmaruiskut ovat yhä poissa käytöstä.

– Aika vähillä mahdollisuuksilla vielä toimitaan. Sellaista hoitoa tehdään, joka on mahdollista niillä välineillä, jotka tällä hetkellä ovat käytössä.

Holmberg jatkaa, että niille, jotka tarvitsevat välttämätöntä kiireetöntä hoitoa, on soitettu aikoja.

– Ne ovat keskeneräisiä hoitoja. Muun muassa juurihoitoja ja kirurgista hoitoa. Ne henkilöt, jotka ovat menossa leikkaukseen, täytyy olla terve suu. Jos heille on jo annettu leikkausaika, he saavat meidän kautta tutkimuksen ja tarvittavan hoidon.

Kiireellistä hoitoa on annettu poikkeusjärjestelyjenkin aikana koko ajan.

– Päivystyksen vastaanotto on toiminut hyvin, eli ne, jotka ovat ajan tarvinneet, ovat sen saaneet. Riskiryhmät olemme osoittaneet pääsääntöisesti Lyseonpuiston hammashoitolaan, eli yli 70-vuotiaat ja ne, joilla on joku perussairaus ja jotka katsotaan riskiryhmäläisiksi.

– Edelleen on voimassa, että vain terveet saavat tulla vastaanotolle. Jos on jonkinlaista nuhaa tai flunssaa tai vatsaongelmia, niin heitä ei oteta vastaanotolle.

Kiireellisissä tapauksissa heidät haastatellaan tarkkaan ja hoito tapahtuu Helsingissä.

Koronakevään eräs seuraus on ollut, että lasten vanhemmat ovat jonkin verran peruneet annettuja aikoja.

– Varsinkin oikomishoidoissa on toivottu, että hoitoja saadaan eteenpäin. Valitettavaa on, että vanhemmat ovat peruneet hoitoaikoja lapsiltaan. Ne, joille aikoja on annettu, voivat tulla tänne hyvin turvallisin mielin. Erittäin tärkeää olisi, että aloitettu hoito jatkuu myös suunnitellussa mallissa. Erikoishammaslääkäri on kesälläkin töissä, mutta aikoja voidaan peruuttaa vielä samana päivänä. Resurssit pitäisi saada täysillä toimimaan.