”Jokainen porvoolainen joutuu töhrimisten maksajiksi” – Kaikki puistot, patsaat, roskikset ja leikkivälineet ovat saaneet osansa, kameravalvonnasta ei silti ole mitään päätöksiä

Näsin kiven vieressä oleva Edelfeltin maalauksesta tehty kuvataulu töhritään vähintään kerran vuodessa. Tämä töhrykuva Uusimaan arkistosta on vuodelta 2019. Jatkuvan harmittelun ja paheksunnan sijaan asialle olisi kenties syytä saada aikaan muutos: taulut pois, kameravalvonnalla ilkivalta kuriin vai mikä teko tehoaisi? Arkisto/Ulla Mether

Tanja Kuisma

Albert Edelfeltin jalanjäljillä -reitillä Näsinmäellä oleva taulu on sotkettu jällen kerran.

Edelfeltin nimikkosäätiön asiamies Hanna Kaarina Syrjäläinen on kirjoituksessaan Uusimaan Sanaa on vapaa -palstalla surullinen, että taulut joutuvat vuosittain ilkivallan kohteeksi.

– Tuntuu, että töhrijöillä ei ole minkäänlaista kunnioitusta menneisyyttämme ja hienoa kulttuuriamme kohtaan. Harvalla kaupungilla on ollut onnea olla merkittävien, kansainvälisesti arvostettujen taiteilijoiden koti- tai kesäkaupunkina. Loppujen lopuksi me, jokainen porvoolainen, joudumme näiden töhrimisten maksajiksi.

– Onko niin, että joudumme poistamaan kaikki upeasta kulttuurihistoriastamme kertovat taulut Porvoon alueelta ilkivallan tekijöiden vuoksi, Syrjäläinen kysyy.

Vastaava puutarhuri Inkeri Tarkiainen ei lähtisi töhryjen vuoksi poistamaan kuvatauluja, vaikka niiden alituinen putsaaminen on turhauttavaa.

– En usko, että se siihen loppuisi. Putsaamme töhryjä kun niitä tulee, mutta onhan se turhauttavaa. Aika ei tahdo siihen riittääkään. Pinnoitteet menevät tauluissa useiden puhdistuskertojen jälkeen lopulta harmaiksi ja ne on uusittava. Välillä otetaan urakoitsija siistimään, kun on paljon putsattavaa kuten joulun alla ja keväällä.

Tarkkoja paikkoja, laajuutta tai aikataulua ei ole vielä päätetty.

Tietohallintopäällikkö Pauli Hirvonen kameravalvonnasta.

– Jos tietäisin miten töhrimisen saisi loppumaan käytettävissä olevilla resursseilla, niin varmaan ei tarvitsisi palkkansa eteen muuta tehdäkään kuin jakaa tietoa siitä, Tarkiainen arvelee.

Jatkuvan töhrinnän kohteeksi joutuvat Porvoossa myös muun muassa Linnamäen ja Gammelbackan opastaulut Mariegårdin eli seurakuntakeskuksen luona sekä vanhan kaupungin, Runeberginpuiston ja Kaupunginpuiston penkit, patsaat, roskikset ja leikkivälineet leikkipuistossa.

Auttaisiko, jos alueille asennettaisiin riistakamerat? Tarkiaisen mukaan kaikkea voisi kokeilla.

– Kaupunki tutkii kameravalvonnan tarpeellisuutta poliisin kanssa yhteistyössä, mutta siinä hankkeessa varmasti prioriteetti on ihmisten turvallisuus.

Kaupungin tietohallintopäällikkö Pauli Hirvonen ei ole keskustellut tuoreimmista töhryistä Tarkaiisen kanssa, joten hän kommentoi asiaa yleisellä tasolla. Porvooseen on tällä perusteella kuitenkin suunnitteilla kameravalvonta.

– Kameravalvontojen kehittämisestä on alustavaa suunnittelua tehty muun muassa keskusta-alueen ja joidenkin muiden keskeisten paikkojen osalta. Asian valmistelu on kuitenkin kesken, eikä tarkkoja paikkoja, laajuutta tai aikataulua ole vielä päätetty.

– Kameravalvonta on tarkasti määritelty laissa ja ne pitää huomioida suunnittelun yhteydessä, Hirvonen lisää.

Edelfeltin jalanjäljillä

Reitillä voivat porvoolaiset ja matkailijat ihailla viittätoista isokokoista kuvaa maalauksista, jotka syntyivät niillä sijoilla mihin kuvataulut on pystytetty. Säätiö ja Porvoon kaupunki pystyttivät ne aikanaan Edelfeltin syntymän 150-vuotisjuhlan kunniaksi. Teoksista yhdeksän on Haikkoossa, loput Näsinmäellä, Linnamäellä, vanhassa Porvoossa ja Hamarissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut