Viirilän kotiseutumuseo Loviisan Kuninkaankylässä avaa pelimannien ulkoilmakonsertilla sunnuntaina

Viirilän kotiseutumuseossa askeltaa pihalla kanaparvi. Kuvituskuva. Maija Kaibijainen

Viirilän kotiseutumuseo avaa ovensa heinäkuussa. Sunnuntaina 5. heinäkuuta kello 14 kuullaan seudun omia sävelmiä Leeni Hämysen ja Ruusu Saksion ulkoilmakonsertissa. Nuoret pelimannit soittavat ja laulavat vanhoja suomalaisia kansansävelmiä 1800-luvun Ruotsinpyhtäältä Kaustiselle ja Karjalaan saakka. Mukana on myös sävelmiä Ruotsinpyhtäällä ja Lapinjärvellä 1800–1900-luvulla vaikuttaneilta viulupelimanneilta Jonas Johanssonilta ja Hans Hanssonilta.

Viirilän kotiseutumuseossa kävijä voi tutustua entisajan rakennuksiin ja talonpoikaisesineistöön. Loviisan kaupungin museon kesäkohde on avoinna heinäkuussa tiistaista sunnuntaihin kello 11–16. Kesällä pihapiirissä asustelee pieni kanaparvi. Naapurissa on kyläkauppa.

Kotiseutumuseo on perustettu Gräggas-nimisen tilan pihalle, jonka sisarukset Else ja Florence Henriksson luovuttivat kunnalle 1960-luvulla. Pikkutuvassa asuttiin vielä 1950-luvulla. 1700-luvulta peräisin oleva päärakennus on siirretty paikalleen 1880-luvulla. Pihapiirissä on myös savusauna, liiteri ja luhtiaitta. Esineistö on kerätty seudulta. Kokoelmiin kuuluu noin 3000 maatalouden ja arkielämän esinettä.

Viirilän kotiseutumuseo, Höjmossantie 4, Kuninkaankylä. Vapaa pääsy. Auki 1.–31.7. ti–su 11–16.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.