Loviisa kiinnostunut ratahankeyhtiön osakkuudesta tietyin ehdoin

Loviisa on kiinnostunut ratahankeyhtiön osakkuudesta, kunhan valtio päättää ratalinjauksen toteuttamisesta ja ratalinjaus suunnitellaan sekaliikenneratana Helsingistä Porvoon, Loviisan ja Kotkan kautta itään. Jussi Lopperi

Loviisan kaupunginhallitus on päättänyt esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunki on kiinnostunut liittymään ratahankeyhtiön osakkaaksi. Ehtona kuitenkin on, että valtio päättää ratalinjauksen toteuttamisesta ja että ratalinjaus suunnitellaan elinkeinoelämää ja henkilöliikennettä palvelevana sekaliikenneratana Helsingistä Porvoon, Loviisan ja Kotkan kautta itään.

Loviisan kaupungin osuus on alustavasti 6 miljoonaa euroa jaksottuen 6–10 vuodelle päätöksestä yhtiön perustamisesta.

Liikenne- ja viestintäministeriön alustavan arvion perusteella suunnittelukustannukset Porvoo-Kotka-Luumäki -linjauksessa ovat noin 110 miljoonaa euroa, joka jakautuisi 51 % valtiolle ja 49 % kunnille ja muille osakkaille.

Itäisen rantaradan osalta kunnille ja muille toimijoille kohdistuva alustava rahoitus olisi tästä 54 miljoonaa euroa. Rahoitus jakautuisi mukana olevien kuntien ja elinkeinoelämän toimijoiden kesken siten, että kuntien osuus olisi 39 miljoonaa euroa ja yksityisten rahoittajien 15 miljoonaa euroa.

Loviisan kaupungin reunaehtona hankeyhtiön perustamisneuvotteluihin ja pääomittamiseen on, että hankeyhtiö suunnittelee Itäisen rantaradan (Helsinki–Porvoo–Loviisa–Kotka–Hamina–Luumäki/Vaalimaa -linjauksen).

Itäinen rantarata tulee rakentaa tavara- ja henkilöliikenteen käyttöön soveltuvana sekaliikenneratana, jolloin radasta hyötyvät matkustajat, elinkeinoelämä, teollisuus ja transitoliikenne. Monipuolinen käyttö hyödyntää suuren investoinnin tehokkaasti tuottaen talouskasvua ja työllisyyttä koko Suomelle.

Liikenne- ja viestintäministeriö on kartoittanut kuntien alustavaa halukkuutta osallistua hankeyhtiön perustamiseen ja itäisen suunnan suunnittelun rahoitukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.