Sirkus on vaativa ammatti

Sirkus: Korona vei työt, mutta sattuman kautta päästiin esiintymään.

Sirkustaiteilija Armas Lintusaari on kasvanut taitelijaperheessä. Kipinä sirkukseen syttyi lapsuuden perhesirkuksista. Sanna Sarenius

Sanna Sarenius

Kun Armas Lintusaar i, 25, kertoi vanhemmilleen haluavansa sirkustaiteilijaksi, hänen ideansa sai huomattavan paljon enemmän ymmärrystä kuin moni muu hänen myöhemmistä kollegoistaan oli saanut lähipiriltään. Tämä johtui siitä, että Lintusaari on kotoisin taiteilijaperheestä, eikä taiteilija ammattina tuntunut kenenkään mielestä vieraalta.

– Toki vallitsevassa maailman tilanteessa on käynyt mielessä, olisiko ainakin rinnalla hyvä olla jokin toinen ammatti, jolla pystyisi työllistymään helpommin, Lintusaari pohtii.

Lintusaari mainitsee myös maailman suurimman sirkuksen Cirque du Soleilin, joka ilmoitti muutama päivä sitten hakeutuneensa konkurssiin.

Epävarmuudesta huolimatta Lintusaari tahtoo jatkaa sirkusammattilaisena.

Vaikka Lintusaarella on lapsuusmuistoja Sirkus Finlandiasta, todellinen innostus taiteenlajiin syttyi perheestä, jossa vuosittainen traditio sukulaisille ja tuttaville oli joka syksy esiintyä perhesirkuksena.

Sirkusurassa kiehtoi myös kehollisuus ja esittävät taiteet.

Pääsimme suoraan koulusta kovalle ammattikentälle.

– Minun lajejani koulun kautta ovat cyr-rengas ja ryhmäakrobatia. Tietenkin sen jälkeen on tullut harjoiteltua vaikka mitä.

Heti sirkuskoulusta valmistumisen jälkeen vuonna 2018 Lintusaarelle ja ryhmälle hänen opiskelutovereitaan kävi uskomaton onni: He pääsivät mukaan Sirkus Finlandian kiertueelle.

– Oli aivan mieletön kokemus suoraan koulusta päästä todella kovalle ammattikentälle. Sirkus Finlandia on kansainvälisesti tunnustettu todella korkeatasoinen sirkus. Teltta vetää 1200 ihmistä, ja vähimmilläänkin yleisön määrä päiväesityksessä oli viitisensataa.

Pienenä shokkina tuli sirkusartistin elämän rankka puoli.

– Ensinnäkin tuntui, että on hieman itseään suuremmissa saappaissa. Lisäksi esityspäiviä saattoi olla putkeen lähes 30. Kiertävän sirkuksen kanssa herätään kuudelta aamulla ja lähdetään muuttamaan. Sitten kun menee esityksen jälkeen nukkumaan adrenaliineissa kello 11 illalla, ei saa pitkään aikaa unta. Etenkään helteessä sillipurkkivaunussa, jossa ilma kiertää huonosti.

Kiertueesta jäi kuitenkin hyvä fiilis ja yleisö otti tuoreet esiintyjät hyvin vastaan.

Sirkus Finlandian kontaktien kautta ryhmä sai seuraavaksi kutsun Japaniin, jossa he esiintyivät kolme kuukautta paikallisessa teemapuistossa.

– Esitimme suomalaisia kulttuurillisia asioita amfiteatterissa. Esillä oli muun muassa Darude, sauna ja karaoke.

Sen jälkeen ryhmä lähti Facebook-ilmoituksen kautta Englantiin, jossa esiinnyttiin kolmisen kuukautta. Seuraavaksi Facebookin kautta tuli yhteydenotto Ranskasta.

– Kokemus oli hyvästä ensivaikutelmasta huolimatta suuri pettymys. Asiat mistä oli sovittu, ei pitänyt. Viimeinen niitti oli sähkökatkon takia vaaratilanne, kun valot sammuivat kesken akrobaattiesityksen. Tulimme ennenaikaisesti kotiin.

Nyt kesällä ryhmällä piti olla kaikenlaisia töitä, mutta koronan takia kaikki peruttiin. Kunnes Kyrön maneesilta Orimattilasta tuli tarjous tulla heille esiintymään peruuntuneen sirkuskouluryhmän tilalle.

– Meillä on paljon valmista materiaalia, joten kasasimme esityksen kahdessa viikossa. Nyt esiinnymme tämän viikon ajan pitkästä aikaa, keskellä heinäpeltoja Orimattilassa, Suomi -maisemissa.

– Elämys se on tämäkin, taitelija hymyilee.

Kesäsirkus 2020

Ryhmä nimeltä Arctic Ensemble esittää sirkusesityksiä 5.–12.7.

Esiintymässä on Armas Lintusaari ja ryhmä sirkusammattilaisia, jotka ovat esiintyneet eri puolilla Suomea Sirkus Finlandian mukana, sekä Japanissa, Englannissa ja Ranskassa erilaisissa sirkuksissa.

Ryhmä sai kutsun tulla esiintymään yllättäen koronan vuoksi peruuntuneen ryhmän tilalle. Ryhmällä oli paljon valmista materiaalia, jonka vuoksi nopea aikataulu oli mahdollinen.

Paikkana toimii Kyrön maneesi, Salustentie 10, Orimattila.

Näytös ajat ovat ma–pe 6.–10.7. kello 17 ja 19, la 11.7. kello 15 ja 17, su 12.7. kello 12 ja 14.

Paikkoja on rajoitetusti, lipun voin varata ennakkoon: arctic.liput@gmail.com

Liput 10/ 7 euroa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.