Mustikkaämpäreitä voi alkaa kaivella esiin – sadosta tulossa keskinkertainen tai hieman tavanomaista parempi

Jaana Pennanen laskee mustikoita Lukelle. Marjasatoseurannan mukaan odotettavissa on varsin satoisa mustikkakesä. Outi Paappanen

Outi Paappanen

Metsissä kypsyvät mehevännäköiset mustikat ovat saaneet jotkut jo kaivamaan marjaämpärit esille. Näyttäisi tulevan hyvä sato tänä vuonna. Kukkia oli alkukesästä runsaasti.

Raakileita on kuitenkin metsissä vielä enemmän kuin kypsää marjaa. Kannattaa odottaa noin viikko, sillä mustikkasato kypsyy kuun puolessa välissä. Sadosta voidaan odottaa runsaampaa kuin viime vuonna, sanoo Suomen Luonnonvarakeskus (Luke).

Kypsiä marjoja on paikoitellen jo melko runsaasti, mutta jos malttaa viikon verran, ehtivät raakileetkin mukaan. Outi Paappanen

Arviot perustuvat marjaseurantaan. Askolassa siihen osallistuu Ampun 4H-yhdistys ja kesätyönään marjanlaskentaa tekevä matkailualan opiskelija Jaana Pennanen.

– Teen Lukelle mustikan- ja puolukanlaskentaa. Laskin toukokuussa havaintopaikoilta mustikan kukat, kesäkuussa raakileet ja nyt heinäkuussa kypsät marjat.

– Havaintoruuduillani ei mustikka ole ollut vielä ihan kypsää, mutta paikka on melko varjoinen. Viikko sitten siellä oli paljon raakileita. Marjahavaintoihin perustuen sadosta on odotettavissa aika keskinkertainen, Pennanen sanoo.

Jaana Pennasen havaintopaikka sijaitsee Askolassa Yrjölän alueella. Metsään sukeltavan hiekkatien molemmin puolin kasvaa varttunutta mäntymetsää, jonka pohjalla levittäytyvät laajat mustikkavarvikot.

– Ohjeiden mukaan havaintoruutujen tulee sijaita samanlaisen metsäalueen sisällä tietyin etäisyyksin alueella, jolla on normaali tai hieman parempi kukinta, Jaana Pennanen kertoo johdattaessaan havaintoruutujen äärelle.

Havaintoruutuja on viisi ja ne sijaitsevat lyhyen etäisyyden päässä toisistaan. Ruudut on merkitty maahan lyödyillä puutapeilla ja yhden ympärillä on musta nauha. Pieni laminoitu kyltti kertoo meneillään olevasta Luken ja 4H-yhdistyksen marjasatoseurannasta ja kehottaa poimimaan marjat ruudun ulkopuolta.

Kello on kaksitoista ja auringonvalo siivilöityy suoraan ensimmäisen seurantaruudun ylle. Pennanen kyykistyy sen äärelle.

– Tästä olen saanut aina parhaan tuloksen.

Noin yhden neliömetrin kokoisen havaintoruudun sisältä lasketaan jokainen marja mahdollisimman tarkkaan. Pennanen käy alueen läpi varpu kerrallaan. Jos sekoaa laskuissa, on aloitettava alusta. Viiden ruudun laskemiseen on kulunut aikaa noin tunti.

Mustikan laskenta ei vahingoita maastoa, eikä siinä kerätä marjoja. Laskentaan on pyydetty maanomistajan lupa, vaikka itse mustikanpoiminta kuuluukin jokamiehenoikeuksiin.

Ruudun sisällä on jo kypsiä marjoja, mutta Pennanen päättää tulle hieman myöhemmin uudestaan suorittamaan virallisen laskennan, kun marjat ovat kunnolla kypsyneet.

Otetaan kuitenkin koemaistiaiset ruudun ulkopuolelta.

– Ihan hyvä, mutta ei kovin makea vielä. Maistuu mustikalta, Pennanen toteaa.

Seppo Salovaaraa hymyilytti viime vuoden uutisointi heikosta marjasadosta. Hän keräsi vaimonsa kanssa pakkasen täyteen Askolassa. Pariskunta poimii mustikkaa joka päivä niin kauan, kuin satoa riittää. Outi Paappanen

Kas, metsässä näkyy pariskunta mustikkaämpäreineen. Seppo Salovaara ja Elma Tyllinen ovat tulleet kirkonkylältä keräämän kesän ensimmäiset mustikat.

– Hyvin täällä näkyy jo olevan mustikkaa. Paljon on vielä raakaa, joten käsin on poimittava.

Viime vuosi jäi mustikkasadon osalta laihaksi, mutta askolalaispariskunta kertoi silti poimineensa vakiometsästään pakkasen täyteen.

– Suunnilleen sata litraa tuli mustikkaa. Käymme joka päivä poimimassa niin kauan kuin satoa riittää. Joskus on trangia mukana, jotta voi keitellä kahvit. Täällä on saanut poimia aika rauhassa, Salovaara sanoi.

Marjasatojen kypsymistä voi seurata Luken ja 4H-yhdistyksen ylläpitämiltä Marjahavainnot.fi -sivustolta sekä Facebookissa DigiMasi-sivulta.

Mustikkasato

Mustikan kukinta on päättynyt.

Kukkia oli tänä kesänä koko maassa laskettujen yli 400 koeruudun perusteella keskinkertainen määrä.

Keskimäärin kuusi kukkaa kymmenestä on pölyttynyt raakileeksi.

Pölytystulos on hieman tavanomaista parempi.

Mustikka kypsyy poimittavaksi eteläisessä Suomessa heinäkuun puolessa välissä.

Lähde: marjahavainnot.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.