Kuutena päivänä yli 10 m/s puuskia

Puuhun iskenyt salama sytytti piharakennuksen Huhtisissa keskiviikon ukonilmalla. Outi Paappanen

Laura Heino

Keskiviikkona Itä-Uudellamaalla riehui raju ukonilma. Ilmatieteen laitoksen meteorologi Jari Tuovisen mukaan salamamäärät olivat silti maltillisia Uudellamaalla.

Kesä-heinäkuun vaihteessa riehuneessa Päivö-myrskyssä Tuovinen kertoo laskettaneen salamatiheydeksi 80 salamaa per 100 neliökilometriä meren yllä Helsingissä. Porvoon tienoilla vastaavalla mittarilla salamia laskettiin keskiviikkona vain kahdeksan.

Uusimaa uutisoi salaman iskeneen puuhun keskiviikkoiltana Huhtisissa ja sytyttäneen piharakennuksen. Salamavahinkoja aiheutui muutoinkin Uudellamaalla, esimerkiksi pistokkeita hajosi.

Heinäkuussa Uudellamaalla on koettu voimakkaita tuulia ja myrskypuuskia, mikä on Tuovisen mukaan epätyypillistä kesäsäätä. Kuutena päivänä tuulet ovat voimakkuudeltaan yltäneet yli 10 metriin sekunnissa.

– Rannikkoseudulla tuulee aina, mutta viime päivien tuulet ovat olleet epätyypillisiä jopa rannikolla.

Myrskytuulia on syntynyt reilun viikon ajan nopeasti syvenevien matalapaineiden, lämpötilaerojen ja suihkuvirtausten yhdistelmänä.

Kesäsää on muutenkin ollut erikoinen koko Euroopassa. Voimakkain tuuli Porvoossa eli 17,7 m/s mitattiin Harabackassa 6.7.

Lauantaina voi esiintyä runsaita sateita, mutta myrskypuuskia ei ole luvattu etelärannikolle. Tuovisen mukaan tulevat sääkartat eivät näytä toivottomilta.

– Pitkiä poutajaksoja ei ole luvassa. Tästä mennään lämpimämpään suuntaan, mutta epävakaisuudesta ei täysin päästä, meteorologi sanoo.

Viimeisen viiden päivän aikana päivälämpötilat ovat jääneet 4-6 astetta keskimääräisestä.

– Heinäkuusta on aineksia odottaa keskimääräistä viileämpää, paitsi jos 10 viimeistä päivää ovat lämpimiä, Tuovinen toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut