Neljällä uimarannalla sinilevää – uimista kannattaa välttää

Neljällä itäuusmaalaisella uimarannalla on havaittu sinilevää eli sinibakteereja.

Uimarannat ovat Porvoossa Hasselholma ja Lindvik sekä Loviisassa Plagen ja Rönnäs.

Uimista runsaiden sinileväesiintymien aikana ei suositella, Porvoon kaupungin ympäristöterveydenhuolto neuvoo. Erityisesti pienet lapset on syytä pitää poissa vedestä, jossa on sinilevää.

Uimavesinäytteenotto ja ympäristöterveydenhuollon sinilevähavainnointi yleisillä uimarannoilla jatkuu tällä viikolla. Jos uimavedessä havaitaan sinilevää uimavesinäytteenoton yhteydessä tai uimarantojen käyttäjät ilmoittavat sinilevähavainnosta, uimarannan ilmoitustaululle viedään sinilevätiedote. Havainto kirjataan myös Porvoon kaupungin ympäristöterveydenhuollon nettisivulla ”Veden laadun valvonta rannoilla” julkaistavaan taulukkoon. Tiedotteita ei poisteta rannalta, vaikka sinileviä ei enää esiintyisikään.

Levätilanne saattaa muuttua nopeasti, joten uimareiden tulee aina tarkistaa levätilanne rannalla ennen uimista. Uimarantojen käyttäjät voivat ilmoittaa levähavainnoista terveydensuojeluun sähköpostitse osoitteeseen ymparistoterveydenhuolto@porvoo.fi tai puhelimitse terveystarkastajalle arkisin klo 9-12 puh. 040 168 8844.

Osa sinileväesiintymistä on myrkyllisiä. Ihmisten herkkyys sinilevien aiheuttamille oireille vaihtelee. Myös vähäinen esiintymä voi aiheuttaa oireita.

Sinilevän aiheuttamat oireet ilmenevät yleensä muutaman tunnin sisällä sinilevälle altistumisesta. Sinilevä voi aiheuttaa iho-oireita, vatsaoireita, kuten pahoinvointia, mahakipua, ripulia ja oksentelua sekä flunssan kaltaisia oireita, kuten nuhaa, päänsärkyä, silmien ärsytystä ja kuumetta.

Jos oireita ilmenee tai epäilee uineensa sinileväisessä vedessä, on syytä peseytyä huolellisesti runsaalla puhtaalla vedellä. Tarvittaessa voi ottaa yhteyttä terveyskeskukseen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut