Ely-päätös pettymys asukkaille: Porvoon–Askolan voimajohtohanketta ei YVAta

Asukkaat joutuvat pettymään: Askolan ja Porvoon välistä voimalinjahanketta ei tutkita YVA-menettelyllä. Kuva Horhattulasta Porvoosta, missä voimalinja kulkee lähellä asutusta. Outi Paappanen

Työt Kymenlaakson Sähköverkon voimajohtolinjalla Porvoosta Askolaan voivat jatkua tauon jälkeen. Ely-keskuksen päätöksen mukaan 110 kilovoltin voimajohtohankkeeseen ei sovelleta ympäristövaikutusten arvioinnista annetun lain mukaista arviointimenettelyä.

Voimalinjan rakentaja toivoo, että pääsee pian jatkamaan – Askolaan ei tule varavoimalaitosta, eikä linjaa vedetä Kerkkoon kylän läpi

Jo aiemmin oli tiedossa, ettei hanke täytä lakisääteisiä YVA-menettelyn vaatimuksia, mutta Ely-keskus otti asian yksittäiskäsittelyyn saatuaan asiasta useita huolestuneita yhteydenottoja.

Ely-keskus puntaroi harkinnanvaraisen YVA-menettelyn käynnistämistä maanomistajien aloitteesta

Päätöksessä käydään läpi hankkeen mahdollisia vaikutuksia maankäyttöön, asutukseen, maisemaan, kulttuuriympäristöön ja luonnonympäristöön. Päätöksen mukaan haitallisia vaikutuksia ei synny niin mittavasti, että YVA-menettely olisi tarpeen.

Esimerkiksi suositusarvot ylittävää sähkö- tai magneettikenttää ei synny eivätkä luontoarvot vaarannu.

Voimajohtoreitti sijoittuu pääosin harvan maaseutuasutuksen metsätalous- ja peltoalueille. Tekstissä on maininta, että joillekin pihapiireille voi aiheutua visuaalista haittaa.

Asukkaiden näkemys on toisenlainen. He ovat tuoneet esille, että pihapiirejä halkova tai sivuava voimajohto loukkaisi ja muuttaisi kohtuuttomalla, varmalla ja pysyvällä tavalla kymmenien maanomistajien elinympäristöä ja loukkaisi perusoikeuksia.

Kymenlaakson Sähköverkko Oy aloitti hankkeen suunnittelun keväällä

2017 ja maanmittauslaitos myönsi hankkeelle tutkimusluvan elokuussa 2019. Tutkimuksen

tavoitteena oli merkitä johtosuunta maastoon ja tehdä pylväspaikoilla pohjatutkimukset. Tutkimuslupaan liittyvän tiedottamisen yhteydessä ja sen jälkeen syksyllä 2019 Uudenmaan Ely-keskus sai useita

yhteydenottoja. Useat asukkaat ja asukasyhdistykset vaativat ympäristövaikutusten arviointimenettelyn aloittamista hankkeesta.

Asukkaat toimittivat Ely-keskukseen muun muassa MTK Hämeen, MTK Kaakkois-Suomen, MTK Uudenmaan, SLC Nylandin ja alueen metsänhoitoyhdistysten yhteisen ympäristö- ja maankäyttövaliokunnan kannanoton, jossa valiokunta suositteli kannanoton tekijöitä kirjelmöimään hankkeesta harkinnanvaraisen YVA-menettelyn käynnistämiseksi, vaikka voimajohtohanke ei täytäkään sen vaatimuksia.

Mielipide: Piittaako sähköyhtiö ihmisistä?

Perusteluina esitettiin hankkeen laajuus (yli 15 km), suunniteltu voimalinja on kokonaan uusi linja, asukkaiden kannanotossa esiin tuodut alueen luontoarvot ja alueen maanomistajien tasapuolisen kohtelun varmistaminen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut