Helle jatkuu Porvoon seudulla tiistaihin – meteorologi avaa rajuilmaan liittyviä myyttejä

Helle houkutteli Porvoon täyteen vierailijoita perjantaina. Lähipäivinä UVI nousee korkeaksi. Laura Heino

Ilmatieteen laitos lupailee Porvoon seudulle lämmintä viikonloppua.

– Lauantaina lämpötilat nousevat hellelukemiin, jopa 25-26 asteeseen voidaan päästä. Sunnuntai on suurin piirtein samanlainen. Pientä pilveä saattaa olla, päivystävä meteorologi Nina Karusto sanoo.

Myös alkuviikosta saadaan vielä nauttia helteestä. Maanantai ja tiistai ovat lämpimiä, mutta keskiviikkoa lähestyttäessä säätyyppi muuttuu vähitellen ja sadekuurojen riski kasvaa. Tiistaina lännestä lähestyy saderintama, joka voi yltää keskiviikkona Porvoon ylle. Rintamaan voi liittyä myös ukkosia, mutta niiden ennustettavuus on hankalaa. Riippuen sateen ajoituksesta lämpötilat voivat jäädä 15-20 asteeseen.

Aikoinaan on uskottu autoon menemisen suojaavan ukkoselta. Karusto neuvoo kuitenkin, että autoon kannattaa siirtyä ukkosella vain, jos on ulkona. Auton metallikuori estää sähkövirtaa tulemasta sisälle. Autoradioon ei kuitenkaan pidä koskea. Sisätiloista autoon ei ole syytä siirtyä.

– Ylipäätään ukkosella on hyvä pyrkiä ulkoa sisätiloihin. Sähkölaitteiden lähellä ei myöskään ole hyvä olla. Salama voi osua ulkona sähköjohtoihin, jotka aiheuttavat niihin vikatilan.

Päivystävä meteorologi muistuttaa lisäksi olemaan menemättä puun alle. Sateensuojaa ei pidä myöskään pitää auki, sillä se on oiva ukkosenjohdatin. Jos on aukealla paikalla, kuten golfkentällä tai pellolla, mahdollisimman matalalla pysyminen sen sijaan saattaa suojata hiukan. Vanhalla uskomuksella kumisaappaiden suojaavuudesta ukonilmalla on puolensa.

Hyvät säät näyttää olevan, jollei nyt sitten satu sateita kaipaamaan.

Nina Karusto, päivystävä meteorologi, Ilmatieteen laitos

– Mieluummin kastuu kuin saa salamasta. Kumisaappaat tavallaan eristävät, mutta niiden antama suoja ei ole niin merkittävä kuin se, ettei pidä sateensuojaa tai mene puun alle, Karusto toteaa.

Lämpötilojen nousun myötä myös UV-säteilyn voimakkuus kasvaa. Ilmatieteilijät arvioivat UV:n voimakkuutta indeksillä. Indeksiluvun kolme katsotaan jo viestivän siitä, että auringolta on syytä suojautua.

Lauantaina Porvoossa hätyytellään niin sanottua varoitusrajaa, mutta korkeimmilaan UVI on sunnuntaina. Tuolloin indeksi nousee jopa lukuun kuusi.

Myös veneilijöille puhaltaa lempeitä tuulia viikonloppuna.

– Päivällä tuuli on kohtalaista, 4-7 metriä sekunnissa. Yöaikana tuuli heikkenee, mutta merkittävää voimakasta tuulta ei ole. Paikoitellen on jopa tyyni sää.

Viikonlopun jälkeen matalapaineen keskus kulkee Suomen yli, mihin voi liittyä tuulen voimistumista.

– Veneilijän kannattaa katsastaa aina tuoreimmat tiedot veneilysäästä, Karusto vinkkaa.

Ainakin viikonlopun sää on monelle toiveet täyttävä.

– Hyvät säät näyttää olevan, jollei nyt sitten satu sateita kaipaamaan, Karusto naurahtaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut