Kruunutilli, latva-artisokkaa kasvissyöjälle, voin tilalla japanilaista majoneesia – rapupöydässä vaalitaan perinteitä, mutta niitä voi myös twistata

Innokkaimmat nauttivat saksiniekoista jo ravustuskauden avajaisiltana Porvoossa. Laura Heino

Laura Heino

Ranta-Aitassa oli ravustuskauden ensimmäisenä iltana pöytä koreasti katettuna ensimmäisille rapujuhlijoille. Ravuilla herkuttelu on sosiaalinen tapa juhlia.

– Usein rapuja nauttivilla ihmisillä on pitkät perinteet liittyen siihen, mitä rapukattaukseen kuuluu juomineen ja ruokineen, ravintoloitsija Robert von Bell kertoo.

von Bell sanoo vaihtelevan, halutaanko ravut syödä alku- vai pääruokana. Mikäli ravut nautitaan alkuun, yleensä pääruoaksi valitaan pihvi. Laulujuomaksi valitaan yleensä akvaviittiä tai vodkaa.

Ravintola on erikoistunut aasialaisiin makuihin. von Bell kertoo, että japanilaisuutta on vaikea yhdistää raputarjoiluun. Omaleimaisuus on kuitenkin nerokkaasti saatu ujutettua perinteikkääseen rapukattaukseen.

– Rapukattauksen kruunaa tietysti kruunutilli. Aasialaista vivahdetta tuo japanilainen majoneesi, jota tarjotaan leivälle voin lisäksi. Kasvissyöjälle rapuillallisella latva-artisokat ovat kivaa sormisyötävää.

Ranta-Aitassa on myynnissä rapuillallisia ja ensi-illan lisäksi ainakin toinen on jo varattu. Ranta-Aitan ravut tulevat Vantaalta. Ulosmyyntihinnat riippuvat koon ohella siitä, onko kyseessä täplä- vai jokirapu.

– Jokiravut ovat kooltaan isompia. Ne liikkuvat 10-15 eurossa kappale. Pienimmät täpläravut ovat 3-4 euroa kappale.

Porvoon ravintoloista rapuja nautitaan myös ainakin Haikon kartanossa.

– Järjestämme rapukattauksia ennakkotilauksesta. Ryhmille suunnittelemme toki menut myös, ravintolapäällikkö Taru Uotila toteaa.

Kotona rapuja keittelevän on hyvä muistaa pari neuvoa. Ravut on hyvä lisätä väljään kiehuvaan veteen yksi kerrallaan, jottei veden lämpö laske. Näin ravut kuolevat välittömästi. Keitettävien rapujen tulee olla eläviä, muuten voi saada ruokamyrkytyksen. Sopiva keittoaika on noin 8-12 minuuttia koon mukaan. Keittämiseen tarvitaan myös suolaa, sokeria ja tilliä.

Keittoprosessin jälkeen valmiit ravut asetellaan kauniisti vadille ja viimeistellään näyttävyys tillillä. Rapuillalliseen kuuluu lisäksi paahtoleipä, voi ja tillisilppu. Juomaksi sopii vesi, olut tai kuiva valkoviini. Isäntä valitsee ensimmäisen ravun vieressään istuvalle ja näin kestit voivat alkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.