Liikennepalstalla kysytään: Porvoon Jokikadun pyöräkaistakokeilu ei ole kovin onnistunut. Autoilijat väistävät tämän tästä pyöräilijöiden kaistoille. Onko tämä nyt turvallista?

Jokikadulla kohtaavat autoilijat saavat tarpeen tullen väistää pyöräilijöiden kaistoille, tietysti pyöräilijöitä vaarantamatta. Ulla Mether

Porvoon Jokikadulla on toteutettu pyöräkaistakokeilu, jossa autoilijoiden ajorata on kavennettu yksikaistaiseksi, kadun ollessa kuitenkin kaksisuuntainen. Tämä tuo haasteita erityisesti kohtaamistilanteessa, jossa autoilijoiden tulee väistää vastaantulevaa liikennettä käyttämällä pyöräilijöiden kaistaa. Turvallisuuden kannalta suurin haaste on siinä, että autoilija huomaa tarkastaa pyöräkaistan tilanteen peilin lisäksi olan yli vilkaisemalla ennen kaistalle siirtymistä. Pyöräilijät useimmiten liikkuvat kyseisellä katuosuudella autoilijoita nopeammin.

Myös pysäköinti tällä katuosuudella vaatii tavallista suurempaa tarkkaavaisuutta, kun autoilija joutuu pysäköidessä ruutuun ylittämään pyöräkaistan.

Jokikadun pyöräkaista-alueelle kääntyminen vaatii myös autoilijalta tavallista suurempaa tarkkaavaisuutta. Etenkin Raatihuoneenkadulta ja Lundinkadulta oikealle Jokikadulle käännyttäessä on syytä huomioida, että kärkikolmion takaa risteykseen ajettaessa olemme tottuneet katsomaan enemmän vasemmalle kuin oikealle. Tällöin oikealta tulevat vastaantulevat voivat yllättää ajaessaan ”meidän kaistalla”.

Kyseisessä paikassa olisi ollut turvallisempi ja sujuvampi vaihtoehto uuden tieliikennelain mahdollistama pyöräkatu. Pyöräkatu on tavallisen kadun omainen kaksisuuntainen ja kaksikaistainen katu, jossa voi ajaa myös autolla, mutta pyöräilijöille on annettava esteetön kulku. Pyöräkadulla polkupyörät ja autot ajavat peräkkäin, ei rinnakkain kuten nyt Jokikadulla. Pyöräkatu on turvallisempi vaihtoehto, kuin nykyinen Jokikadun kokeilu, jossa autot joutuvat siirtymään pyöräkaistalle kohdatessaan vastaantulevaa liikennettä. Ajoneuvon sivuttaissuuntaisessa siirtymisessä on aina riski.

Pyöräkatu merkitään uusin pyöräkatu-liikennemerkein ja pyöräkadulla autoilijoiden on sopeutettava nopeutensa pyöräilijöiden mukaiseksi. Pyöräkadulla saa pysäköidä merkityille paikoille ja nopeus määritetään liikennemerkein tilanteen mukaan.

Porvoon Autokoulun liikenneopettajat Helen Högström ja Miko Högström vastaavat liikennesääntöihin liittyviin lukijoiden kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi toimisto@porvoonautokoulu.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.