Ampiaiset riesana jäteastioilla - jäteomenat ja muut puutarhajätteet jäteasemalle

Jäteastioiden luona kannattaa loppukesästä varoa ampiaisia. Etenkin pakkaamattomat makeat jätteet, kuten hedelmät ja marjamäski houkuttelevat pistiäisiä.

Ampiaiset ovat vaaraksi etenkin jäteautonkuljettajille. Kiinteistöjen huollosta vastuussa olevien toivotaan tarkastavan jäteastioiden tilanteen ja poistavan mahdolliset ampiaispesät varovaisuutta noudattaen, tarvittaessa ammattilaisten avulla.

Ampiaisia jäteastioilla voi välttää lajittelemalla biojätteet niille tarkoitettuihin jäteastioihin tai kompostoriin ja pakkaamalla jätteet huolellisesti. Puutarhajätettä ja jäteomenoita voi viedä Rosk’n Rollin jäteasemalle. Kotitalouksien pienkuormat vastaanotetaan asemilla maksutta, kunhan lajittelu on oikein. Jäteomenia voi tuoda asemalle kerrallaan enintään 200 litraa.

Ylimääräisiä omenia kannattaa ensisijaisesti tarjota vaikkapa sosiaalisen median omenapörsseissä, hevostalleille ja metsästysseuroille. Pieniä määriä jäteomenoita saa laittaa biojätteeseen. Suurina määrinä ne tekevät liikuteltavasta biojäteastiasta liian painavan.

Puutarhajätteitä asemalle vietäessä risut ja oksat, haravointijätteet sekä jätehedelmät pitää lajitella erikseen. Haravointijätteessä saa olla ruohoa, lehtiä, neulasia ja sammalta, mutta ei esimerkiksi roskia, risuja, omenia tai haitallisia vieraskasveja.

Lajittelua edellytetään, jotta eri jätelajit voidaan jatkohyödyntää. Puujäte haketetaan ja hyödynnetään energiana, omenat biokaasun tuotannossa ja haravointijäte kompostoidaan hyödynnettäväksi jätetäyttöjen muotoilussa.

Puutarhajätteen vieminen yleisille puistoalueille tai luvatta toisen maalle on kiellettyä. Puutarhajätteen läjitys on keskeisimpiä syitä haitallisten vieraslajien, kuten jättipalsamin leviämiseen. Kotitaloudet saavat tuoda haitallisia vieraskasveja asemalle maksutta erikseen lajiteltuna ja tiiviisti jätesäkkeihin pakattuna. Säkit ohjataan suoraan jätteenpolttoon.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut