Ukkosnauha pyyhki Porvoon yli – salamanisku sytytti omakotitalon Tykkimiehenkujalla

Omakotitalo paloi pahoin salamaniskusta aiheutuneessa tulipalossa Porvoon Tykkimiehenkujalla. Outi Paappanen

Outi Paappanen

Salamanisku aiheutti omakotitalon tulipalon perjantaina Porvoon Tykkimiehenkujalla.

Salama oli iskenyt talon vieressä kasvavaan puuhun ja kulkenut siitä sähköjohtoja pitkin taloon sytyttäen kaksikerroksisen tiilirakennuksen yläkerran väliseiniä palamaan, selvitti päivystävä palomestari Petteri Markkanen palopaikalla.

Talossa olleet kuusi ihmistä pelastautuivat talosta itse. Ambulanssin ensihoitohenkilökunta tarkisti heidän vointinsa. Kukaan ei loukkaantunut.

– Yläkerta on palanut pahoin, Markkanen sanoi, kun Itä-Uudenmaan pelastuslaitos repi irti talon kattorakenteita.

Hamarin Rinnetiellä lähistölle lyönyt salama räiskäytti kipinät asunnon pistorasiasta. Asukas teki hätäilmoituksen, mutta tilanteesta ei aiheutunut tehtävää paikalle saapuneille pelastusyksiköille.

– Mutta näistä ne lähtee. Tykkimiehenkujalla kävi ikävämmin, päivystävä palomestari Markkanen totesi.

Porvoon yli pyyhkäisi puolen päivän aikoihin ukkoskuuronauha, johon liittyi runsasta salamointia. Salamanisku pimensi hetkeksi myös Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen sähköiset järjestelmät.

Ilmatieteenlaitoksen ukkostutka havaitsi 70 maasalamaa, jollaiset aiheuttivat myös edellä mainitut palohälytystehtävät. Pilvisalamoita havaittiin 270.

Ukkoskuurot kulkivat aivan suoraan Porvoon ylitse, minkä vuoksi kaupungissa kuultiin voimakkaita jyrähdyksiä. Kuuroihin on voinut liittyä myös kovia tuulenpuuskia, jopa paikallisia syöksyvirtauksia. Ainakin Espoossa tällainen havaittiin puolen päivän maissa.

Vettä satoi Harabackan mittausasemalla puolen vuorokauden sisällä 9,5 millimetriä, mutta paikoitellen vettä on voinut tulla paljon enemmän.

Ilmatieteenlaitoksella seurattiin päivän aikana jännityksellä ukkostavaa supersolua, joka liikkui Kouvolan eteläpuolelta Utin lentokentälle päin.

– Supersolut ovat riittävän voimakkaita voidakseen aiheuttaa vaarallisia sääilmiöitä kuten syöksyvirtauksia. Amerikassa, missä olosuhteet ovat suotuisat, ne aiheuttavat tornadoja. Suomessa supersolut ovat lyhytikäisempiä ja aiheuttavat toisinaan trombeja, kertoi päivystävä meteorologi Siiri Tenhunen.

Supersolu-ukkosia esiintyy Suomen kesässä kymmeniä, joten harvinaisia ne eivät ole, mutta seurattavia niiden vaarapotentiaalin vuoksi. Supersolut vaativat muodostuakseen hieman erilaiset olosuhteet kuin niin sanotut tavalliset ukkoset, mutta ne ovat pitkäikäisempiä.

Porvoon tai Uudenmaan yli kyseinen supersolu ei kulkenut.

– En ihmettelisi, jos sosiaaliseen mediaan ilmestyy lähiaikoina kuvia supersolun aiheuttamista vesipatsaista Suomenlahdella, Tenhunen tuumasi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut