Vesterinen Yhtyeineen keikkailee, takoo levyä ja kirjaa – porvoolaistunut muusikko fiilistelee vapaa-ajallaan mustikkametsässä

Tero Vesterisellä on monta rautaa tulilla. Kesän kiertue on kesken, syksyllä alkaa uusi Taidetehtaalta. Tekeillä on uusi levy ja kirja, jossa bändin jäsenet muistelevat historiaansa. Laura Heino

Laura Heino

Porvoolaistunut muusikko Tero Vesterinen on musiikkia päästä varpaisiin.

– Musiikki on sielun ja hengen ravintoa, mies kuvailee.

Vesterinen on saanut harmonikkataiteilija Vili Vesterisen lapsenlapsena johdatuksen musiikin urille. Vesterinen on yhtyeineen suuntamassa syksyllä konserttisalikiertueelle jousitrion kanssa.

Kiertue on nimetty fanien korona-ajan voimalauluksi nousseen Kaikki jatkuu hyvin -kappaleen mukaan. Yhdeksän paikkakunnan kiertue alkaa Taidetehtaan Avanti-salista 1.10. ja pysähtyy muun muassa Espoon Sellosalissa, Helsingin Savoy-teatterissa, Tampere-talossa ja Turun Linnateatterissa.

Uudelleen sovitetut versiot antavat oikeutta solisti Vesterisen äänelle ja jousille. Myös taattua ja tuttua menoa on luvassa, kun lavalla on parhaimmillaan 14 henkeä.

Kun esiintyy, tuntee vain musiikin ja sen hetken. Se on ihan parasta lääkettä ihan mihin vaan.

Tero Vesterinen

– Kelailtiin, että faneistamme olisi hienoa kuulla hieman intiimimpiä tulkintoja lauluistamme. Vaikka veikkaan, että jossain kohtaa keikkaa tilanne riistäytyy kuitenkin lapasesta, niin kuin meillä on hieman tapana ollut. Kaipuu lavalle on valtava ja siksi tuntuu sitäkin hienommalta päästä tarjoilemaan jengille tällaista erikoiskattausta kaiken korona-kahlaamisen jälkeen, Vesterinen kertoo.

Korona tyhjensi bändin keikkakalenterin, mutta polte lavoille oli sen verran kova, että rajoitusten lievennyttyä yhtye lähti Vesterinen Ystävineen -kesäkiertueelle. 21 keikan kiertueella mukana on ollut myös sirkustaitelija-akrobaatti Jukka-Pekka Matero ja Oliver-yhtye.

Koronan myötä keikkojen livetaltioinnit yleistyivät. Ensimmäisten joukossa oli Vesterinen yhtyeineen, kun kevään päätöskeikka Helsingin Korjaamolla muuttui livestream-keikaksi. Juhannuksen tienoilla yhtye nähtiin myös Ruutu Livessä.

– Ajattelimme, että olisimme kuvanneet soittoa kännykkäkameroilla, mutta puolessa päivässä meillä oli kuvausryhmä paikalla, Vesterinen naurahtaa.

Keikkaa seurasi livenä Facebookissa ja YouTubessa parhaimmillaan 20 000 katsojaa. Sen jälkeen taltiointeja on katseltu sen verran, että luvut ovat puolen miljoonan luokkaa.

– Se toi huojennusta senhetkiseen tilanteeseen. Uskon, että muutkin bändit saivat tästä intoa.

Porvoosta alkava syyskiertue kattaa teatterinkaltaisia elementtejä; mukana on muun muassa akrobaatti, joka lukee otteita tekeillä olevasta kirjasta. Yhtyeestä kertova kirja on tarkoitus julkaista viimeistään keväällä 2021.

Porvoolaisia on lavalla Vesterisen lisäksi puhallinsoittaja Leo Kylätasku sekä yksi jousisoittaja. Kiertueella kuullaan samaa jousitrioa kuin uusimmalla Faaraoiden aika -levyllä (2019).

– On todella hienoa päästä aloittamaan kiertue Porvoosta, Vesterinen iloitsee.

Kyseiseltä levyltä alkanut yhteistyö porvoolaistuottaja Jonas Olssonin kanssa jatkuu myös ensi vuonna ilmestyvällä levyllä. Tulossa on Vesterisen mukaan ”sairaan hyvä levy”.

– Olemme olleet jo tekemässä biisejä studiolla. Ehkä kiertueellakin kuullaan yksi uusi kappale. Ensimmäinen sinkku tulee elokuussa.

Biisien tekoon osallistuvat kaikki. Vesterinen nauttii yhdessä tekemisestä ja luottaa, että paras tulos syntyy sitä kautta.

Musiikillisia esikuvia on mielin määrin Kingston Wallista (30 nähtyä keikkaa) Pink Floydiin, kansanmusiikkiin ja heavyartisteihin.

– Lasten kanssa on tullut kuunneltua Don Huonoja, J. Karjalaista, Eppuja, Juicea ja Davea.

Viimeistään keväällä ilmestyvä levy jatkaa edellisen albumin yksinäisyys-yhteisöllisyys -teemaa. Heikomman puolella ollaan jälleen. Vesterinen kuvailee yhtyeen kappaleita ”arkisiksi, ihmisläheisiksi ja koskettaviksi”. Musiikilla on terapeuttinen tarve niin kuulijoilleen kuin tekijöilleen. Keikoilta saatu viesti on vahva.

– Musiikki on voimavara, joka kannustaa. Yhtyeemme musiikin yksi voima on siinä, että se aiheuttaa ihmisille sellaisia tunteita, joilla he nousevat hetkeksi omien vaikeuksiensa yläpuolelle ja saavat voimia jatkaa eteenpäin.

Porvoolaissolistin mielestä keikoilla tärkeää on ilon pitäminen yhdessä ja keikkasetissä on iloa nostattavia takuuvarmoja livekappaleita.

– Kun keikoilla on iloisia biisejä, syntyy hyvänlainen noidankehä yleisön ja esiintyjien välille. Kun esiintyy, tuntee vain musiikin ja sen hetken. Se on ihan parasta lääkettä ihan mihin vaan.

Miehen tie oman juttunsa löytämiseen musiikin parissa oli pitkä. Monen asian yhtäaikainen tekeminen ajoi umpikujaan. Osin raskaankin polun jälkeen elämä on asettunut jo mukavasti uomiinsa.

– Onnistuin lopulta järjestämään elämän niin, että voin panostaa ja keskittyä musiikkiin. Musiikin tekeminen päivätyön, remppahommien ja perheen perustamisen ohella ajoi umpikujaan. Sitten päätin, mihin haluan keskittyä ja olen siihen suuntaan rimpuillut. Olen kuitenkin kaiken synkistelyn keskellä taipuvainen toiveikkuuteen.

Vesterisellä on 5- ja 10-vuotiaat lapset. Bändikavereiden, niin ikään samanikäisten lasten isien, kanssa on ollut vapauttavaa tehdä sanoituksia.

– Tekstien tekeminen on kanava purkaa ja pohtia omia asioita. Käsitämme, että jotain jää meidän jälkeemmekin.

Vapaa-ajallaan Vesterinen viettää paljon aikaa perheensä kanssa. Sadepäivinä kuluu paljon Afrikan tähteä. On selvää, että kahdesta Vesterinen ei luovu. Perhe, joka pitää pinnalla vaikeinakin aikoina. Toinen on musiikki. Hänen on vaikea kuvitella tekevänsä muuta. Puhdetöinä mies tekee levyjen kansia.

– Musiikki on minulle elinehto, välttämättömyys. Jos en tekisi musiikkia, luultavasti mieli synkkenisi aika nopeasti.

Vesterinen asuttaa perheineen vanhaa taloa Veckjärvellä. Perhe muutti Porvooseen 7-8 vuotta sitten. Myös Vesterisen äiti asuu Porvoossa. Porvooseen kotiutunut mies kehuu kaupungin harrastusmahdollisuuksia ja alati kehittyvää kulttuuritarjontaa. Ennen kaikkea puoleensa vetivät vanha talo, luonto ja kulkuyhteydet.

– On todella siistiä, kun aamulla avaa oven ja juoksee metsään hakemaan mustikoita.

Vesterinen yhtyeineen

10-jäseninen yhtye tuli tunnetuksi 2009 ilmestyneellä kappaleellaan Mitä tapahtui Hokkasen Timolle.

Muita tunnettuja kappaleita ovat mm. Kukaan ei koskaan, Tummilla teillä, Onnellinen mies, Faija käyttää napapaitaa ja Intiaanit

Seitsemäs studioalbumi ja myös yhtyeestä kertova kirja tekeillä

Solisti Tero Vesterinen asuu Porvoossa Veckjärvellä perheensä kanssa, yhtyeessä soittaa myös porvoolainen Leo Kylätasku (puhaltimet)

Muut jäsenet: Mikko Enqvist, kitara, Teemu Jokinen, rummut, Petri Kivimäki, kitara, Markus Piha, basso, Iikka Kotaja ja Janne Riionheimo, koskettimet, Heini Ikonen ja Jepa Lambert, taustalaulu.

Yhtye oli 2009 Emma-ehdokas tulokkaaksi, Jönköping vuoden debyyttialbumiksi ja Kukaan ei koskaan vuoden biisiksi.

Kaikki jatkuu hyvin -kiertue alkaa 1.10. Taidetehtaalta, mukana jousitrio.

Vesterinen Yhtyeineen Facebookissa, Instagramissa, vesterinenyhtyeineen.fi

Kommentoi

Mainos: Itä-Uudenmaan Osuuspankki

Kaikki joukolla vaurastumaan!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut