Tissiflashmob lauantaina Loviisassa – teemana vallan takaisin ottaminen

Tissiflashmobin järjestäjien mukaan nänniin konkretisoituu monia kaksoisstandardeja ja valta-asetelmia. Cult Cunth

Laura Kippola

Lauantaina eri puolilla Suomea – myös Loviisassa – järjestetään valtakunnallinen tissiflashmob, jonka tavoitteena on purkaa naisten ja naisoletettujen kehojen yliseksualisointia. Tapahtuman taustalla on intersektionaalisesti feministinen ja poikkitaiteellinen aktivistiryhmä Cult Cunth, jonka perustajat Sandra Marins ja Säde Vallarén tulivat monelle tunnetuksi heidän vilautettua nännejään Linnan juhlien jatkojen suorassa lähetyksessä. Loviisan tissiflashmobin järjestää uusloviisalainen Linda Nummelin.

Loviisan lisäksi tissiflashmobeja järjestetään muun muassa Oulussa, Vaasassa, Turussa ja Helsingissä. Nummelinin mukaan valtakunnalliseen flashmobiin on mahdollisuus osallistua myös etänä jakamalla kuva ja tägäämällä siihen paikkansa.

Flashmobiksi kutsutaan tapahtumaa, jossa joukko ihmisiä kokoontuu julkiselle paikalle ennalta sovittuna ajankohtana tekemään jotain yllättävää tai odottamatonta.

Yksi tissiflashmobin iskulauseista ja sometunnisteista on "free the nipple" eli "vapauta nänni", ja kaikensukupuoliset saavatkin osallistua tapahtumaan täysin yläosattomissa. Cult Cunth -aktivistiryhmän somekanavissa kuitenkin muistutetaan, että flashmobiin voi halutessaan osallistua myös pukeissa.

Loviisassa tissiflashmob on ensimmäinen laatuaan. Tapahtuma on valtakunnan tasollakin melko uusi, sillä Suomen ensimmäinen tissiflashmob järjestettiin Helsingissä Hietaniemen uimarannalla reilu vuosi sitten.

Kysyimme Nummelinilta, miksi flashmob oli tärkeää saada myös Loviisaan.

Itse koen Loviisan tarvitsevan enemmän tällaista päräyttävää, hyvällä tavalla järkyttävää ja keskustelua herättävää toimintaa.

Linda Nummelin

– Itse koen Loviisan tarvitsevan enemmän tällaista päräyttävää, hyvällä tavalla järkyttävää ja keskustelua herättävää toimintaa. Olen täysin vakuuttunut, että Loviisassa on monen monta muutakin kiinnostunutta, mutta kynnys itse aloittaa jotain voi olla esimerkiksi perhesuhteista tai vastaavista syistä liian korkea. On "sopeuduttava joukkoon" pienellä paikkakunnalla, mutta nyt tänne on tullut tällainen ihme ulkopaikkakuntalainen ravistelemaan, Nummelin nauraa.

Nummelinin mukaan tissiflashmobin viestinä on vallan takaisin ottaminen.

– Me päätämme itse kehoistamme. Naisten ja naisoletettujen kehot ovat jatkuvan yliseksualisoinnin ja objektifioinnin kohteina, ja me haluamme murtaa tämän. Nänni on kaikki –  siihen konkretisoituu ne kaksoisstandardit ja valta-asetelmat, jotka meihin vaikuttavat.

Rintojen paljastamisella pyritään palauttamaan kehoon kohdistuva määrittelyvalta kehon omistajalle.

– Me päätämme itse, milloin rintamme ovat seksuaalisia. Imetys tai auringon ottaminen eivät ole seksuaalisia tekoja.

Loviisan tissiflashmob järjestetään Plagenin uimarannalla lauantaina 1. elokuuta kello 15.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut