Poikkeusolojen ilmiö: Hurjia ylinopeuksia ja räikeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia - myös musta vuosi henkirikoksissa

Poikkeusolot saivat ihmiset tekemään paljon rikosilmoituksia, ja niitä kuuluukin tehdä matalalla kynnyksellä. Tammi-keskäkuussa rikoksia kirjattiin noin 11 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna samaan aikaan. Tiina Mutila

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella on tänä vuonna kirjattu yli 1 800 rikosta enemmän kuin viime vuoden tammi–kesäkuussa. Kasvua on noin 11 prosenttiyksikköä viime vuoteen verrattuna.

Rikokset eivät siis ole vähentyneet, vaikka ihmisiä on alkuvuonna liikkunut yleisillä paikoilla poikkeusoloista johtuen viime vuotta selvästi vähemmän. Monia rikoksia, kuten omaisuusrikoksia, varkauksia, huumausainerikoksia, seksuaalirikoksia, henkirikoksia ja liikennerikoksia on kirjattu viime vuotta selvästi enemmän.

– Rikosten määrän kasvuun vaikuttaisi olevan looginen selitys. Ihmiset ovat todennäköisesti tehneet rikosilmoituksia matalammalla kynnyksellä, kun heillä on ollut poikkeusoloista johtuen enemmän aikaa kotona, rikosylikomisario Petri Eronen arvioi.

– On ollut esimerkiksi aikaa siivota kellaria ja samalla on huomattu, että kellariin onkin murtauduttu ja asiasta on tehty rikosilmoitus. Osa ihmisistä on tehnyt nyt rikosilmoituksia vanhemmistakin jutuista ja nämä näkyvät tilastoissa piikkinä.

Poliisille kannattaa ilmoittaa rikoksista matalalla kynnyksellä.

Kuluva vuosi on ollut musta henkirikosten osalta. Kun viime vuonna tammi–kesäkuun välisenä aikana tuli ilmi kaksi henkirikosta, on niitä ollut tänä vuonna Itä-Uudellamaalla jo seitsemän.

– Poikkeusolot eivät yksistään selitä henkirikosten määrän kasvua, muttei poikkeusolojen vaikutus ole myöskään poissuljettua. Koska törkeät pahoinpitelyt ja henkirikokset ovat lisääntyneet, olemme myös poliisissa panostaneet näiden rikosten tutkintaan. Henkirikokset ovatkin lähes poikkeuksetta selvinneet ja myös yhä useampi väkivaltarikos on selvinnyt, Eronen sanoo.

Väkivaltarikoksia on kirjattu kokonaisuudessaan saman verran kuin viime vuonna.

Julkisella paikalla tapahtuneet väkivaltarikokset ovat vähentyneet ja yksityisellä paikalla tapahtuneet väkivaltarikokset ovat lisääntyneet.

– Tässä suhteessa poikkeusolot näkyvät. Väkivaltaa on ollut aiempaa enemmän neljän seinän sisällä yksityisillä paikoilla. Poliisin tietoon tulleet rikokset ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu.

Tilastoissa omaisuusrikoksista ovat lisääntyneet niin varkaudet, ryöstöt, petosrikokset kuin moottoriajoneuvojenkin käyttövarkaudet. Myös liiketiloihin ja autoihin murtautumiset ovat lisääntyneet viime vuodesta.

Huumausainerikosten määrän kasvua taas selittää se, että poliisi on ollut tänä vuonna mukana Tullin johtamassa tor-verkon Silkkitie-nimisen kanavan huumausaineiden välittäjien paljastusoperaatiossa, johon liittyy tuhansia huumausainerikosepäilyjä. Myös liikenteestä on ratsattu aiempaa enemmän huumausaineita.

Poliisi on noukkinut törkeästi liikenneturvallisuuden vaarantaneita kuljettajia liikenteestä peräti puolet viime vuotta enemmän (+ 53 %). Liikenteessä on tavattu tänä vuonna jo 323 kaahaajaa ja tiellä liikkujaa, joita epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

– Kun ihmisiä on ollut vähemmän liikkeellä, teillä on ollut avoimempaa tilaa kaasutella. Tämä on näkynyt valitettavasti erittäin kovina ylinopeuksina ja törkeinä liikenneturvallisuuden vaarantamisina. Erittäin monelta on lähtenyt alkuvuoden aikana kortti kuivumaan, komisario Asko Sartanen toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.