Villa Albertin toinen kesänäyttely tuo hetken häivähdyksiä kauneudesta erikoiseen aikaan

Tero Annanolli on palkittu kultamitalilla Lontoon kulttuuriolympialaisissa 2012. Taustalla teos Margaretin puutarhassa. Laura Heino

Laura Heino

Villa Albertin toinen kesänäyttely Tuokiokuvia on täynnä elämäniloa.

– Yli 3 000 kävijää oli ensimmäisessä näyttelyssä. Ihmiset kaipaavat taidetta, väriä ja iloa, Albert Edelfeltin säätiön asiamies Hanna Kaarina Syrjäläinen toteaa.

Syrjäläinen on jälleen koostanut valoisaan ja avaraan Villa Albertiin harmonisen kokonaisuuden, jossa sykkii värien, muotojen ja tekniikoiden kirjo. Esillä on Christer Åbergin, Tero Annanollin, Kristina Elon ja Tiina Suikkasen maalauksia sekä Kaj Lindgårdin veistoksia. Heistä paikalla tiistain tiedotustilaisuudessa olivat Åberg ja Annanolli.

Näyttelyn taiteilijat ovat luoneet teoksensa juuri Villa Albertiin. Syrjäläinen ja Åberg ovat tehneet yhteistyötä jo 29 vuotta.

Åbergin teoksissa värit käyvät vuoropuhelua katsojan kanssa ja herättävät tunteita. Hän ammentaa inspiraatiotaan etenkin runoudesta. Hän katselee lempiteostaan Kesäpäivän kirkkaus, joka on saanut virikkeitä italialaisen Eugenio Montalen Portami il girasole ( Tuo minulle auringonkukka) -runokokoelmasta, jonka on suomentanut porvoolainen Hannimari Heino. Åberg näkee runoudessa samankaltaisuuksia konstruktivismiin.

– Yhdessä virkkeessä on todella iso lataus. Taiteessani pyrin ilmaisemaan asioita pienin elein, hän kuvailee.

Sipoossa työhuonettaan pitävä Annanolli kävelee Margaretin puutarhassa -teoksensa äärelle. Mies pingotti 160x10 metrin kokoisen kankaan seinälle Roomassa ja alkoi maalata suoraan. Työssä näkyy kerrostumia eri vaiheista.

– Etsin sopivaa teemaa kuvata erikoista aikaa. Käsittelin rajoitusten synnyttämiä sisäisiä tunnelmia maalaamalla valoa kullan ja kukkien muodossa. Olen maalannut isolla pensselillä useita ohuita värikerroksia akryyli- ja öljyväreillä.

Annanolli maalaa enimmäkseen mustalle pohjakankaalle, joka saa valo kuultamaan kuin itsestään. Teokset pursuavat kotipuutarhan pioneja ja roomalaispuutarhan kukkaloistoa. Annanolli luo valoa, jonka rinnalle syntyy varjoja. Hän etsii töissään valon pilkahduksia tulevasta sekä voimaa kohti tuntematonta.

– Tyylini on valon ja varjon leikkiä. Valo ohjaa eteenpäin.

Annanolli on hakenut inspiraatiota taidehistoriasta Italiasta ja Ranskasta, jossa on viettänyt paljon aikaa. Taiteilijalle on tärkeää impressionistinen ote. Hän pyrkii pysähtymään hetkeen ja löytämään hetken häivähtävän kauneuden. Heinäkuun lämpö on poikkeuksellisesti maalattu vaalealle pohjalle, mikä antaa sijaa varjoille valon sijasta. Sävyjä katsellessa voi kuitenkin ajatella istuvansa vaikkapa saunamökin terassilla.

Tuokiokuvia-näyttely

Villa Albertin kesän toisen näyttelyn teema on Tuokiokuvia

Esillä Tero Annanollin, Kristina Elon, Tiina Suikkasen ja Christer Åbergin maalauksia sekä Kaj Lindgårdin veistoksia.

Ateljeemuseossa esitellään 1881 Edelfeltin Haikossa maalaaman Hyvät ystävät -teoksen syntyä. Maalauksessa malleina olivat sisar Berta ja Capi-koira, jotka istuvat Haikon huvilan sohvalla. Teoksesta kertovien kuvien lisäksi museossa on esillä muun muassa Albert Edelfeltin säätiön omistuksessa olevat originaalipiirustukset, heliogravyyreja Edelfeltin teoksista vuodelta 1905. Ateljeemuseo toimii taiteilijan itselleen rakennuttamassa pienessä ateljeessa Haikossa.

Albert Edelfeltin ateljeemuseo ja Villa Albert avoinna 4.-31.8. klo 10-16 ja 1.-30.9. klo 10-14. Ma suljettu. Tilauksesta myös muina aikoina. Sisäänpääsy 7€/hlö, alle 16-vuotiaat aikuisten seurassa ilmaiseksi.

Edelfeltinpolku 3, 06400 Porvoo

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut