Merialueilla vallitsee tyypillinen loppukesän sinilevätilanne

Kuvituskuva.

Suomen Ympäristökeskuksen leväkatsauksen mukaan merialueilla vallitsee tyypillinen loppukesän sinilevätilanne, järvillä on yhä normaalia vähemmän levää. Havainnot painottuvat lounaissaaristoon, Selkämeren ja Merenkurkun rannikoille ja pk-seudulle.

Epävakaa sää on monin paikoin ehkäissyt levän pintakukintoja, mutta veteen sekoittuneet levämassat voivat tuulen tyyntyessä nousta taas pintaan.

Yli hehtaarin kokoisten järvien ja Itämeren alueiden havainnot voi ilmoittaa SYKE:n ylläpitämään Järvi-meriwikiin. Myös havainnot siitä, että sinilevää ei ole, ovat tärkeitä. Järvi-meriwiki on verkkopalvelu, jota tuotetaan viranomaisten ja kansalaisten yhteistyöllä. Käyttäjät voivat jakaa palvelussa muun muassa valokuvia ja muita havaintoja.

Uimarantojen sinilevätilannetta seuraavat kunnat ja kaupungit, joten runsaasta sinileväesiintymästä uimarannalla kannattaa ilmoittaa kyseisen kunnan terveydensuojeluviranomaisille.

Tänä kesänä otetaan käyttöön myös Itämeri.fi-palvelun Levähavainnot-internetsivu. Kyseisellä Levähavainnot-sivulla esitettävä sinileväkartta yhdistää samaan näkymään Järvi-meriwikiin ilmoitetut sinilevähavainnot, Helsingin kaupungin uimarantojen sinilevähavainnot ja Suomen ympäristökeskuksen satelliittitulkintoihin perustuvat sinilevähavainnot viimeisten kolmen päivän ajalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.