Koronatestaus ruuhkautui Porvoossakin, kapasiteettia kasvatetaan

Muista turvaväli. Flunssaoireisen on käytävä testissä, vaikka epäilisi vain tavallista flunssaa. Liian luottavainen ei saa olla. Anu Kiljunen

Inka Töyrylä

Torstaina ei todettu uusia koronavirustartuntoja Porvoossa. Keskiviikkona tapauksia oli kolme.

– Siihen on erityinen syy, että tuli kolme kerralla, tartuntatautilääkäri Jeff Westerlund sanoo, mutta ei halua avata syitä tarkemmin.

– Sen perusteella keskiviikon määrä ei kuitenkaan kerro poikkeamasta aikaisempaan nähden, tai että eri puolilla kaupunkia olisi erillisiä tapauksia. Sellaisia viitteitä ei vielä ole, Westerlund jatkaa.

Tartuntatilannetta seurataan herkeämättä ”koronabotin” välityksellä.

Näytteenotto on pahasti ruuhkautunut, mikä johtuu osittain siitä, että nyt on liikkeellä paljon tavallista flunssaa.

– Testejä tehdään kymmeniä ellei satoja päivässä. Testiin on hakeuduttava nyt erittäin herkästi. Jos tulee yksikin flunssaoire kuten nuha, yskä, kurkkukipu tai ripulia, on otettava heti yhteyttä neuvontanumeroon. Näytteenottoa ei ole syytä lykätä yhtään, siinä menetetään vain turhaa aikaa, jos kyse onkin koronasta. Mahdolliset altistuneet on voitava kartoittaa mahdollisimman pian, Westerlund sanoo.

Koronatestiin ei tällä hetkellä välttämättä enää saa aikaa samalle päivälle. Myös tulosten saamisessa on lisääntyneiden näytemäärien vuoksi viivettä, tulosta voi joutua odottamaan kahdesta kolmeen päivään.

– HusLabissa ollaan lisäämässä resursseja.

Vaikka koronatesti olisi negatiivinen, ei kertatestaus ei välttämättä riitä, jos flunssa jatkuu tai pahenee.

– Yleissääntönä voidaan sanoa, että negatiivinen näyte pois sulkee koronaviruksen mahdollisuuden noin kahden-kolmen päivän ajaksi. Korona voi tulla myös tavallisen flunssan perään, eli ainakin oireiden pahentuessa kannattaa hakeutua uudelleen testiin, Westerlund neuvoo.

Alle 12-vuotiaat lapset on pääsääntöisesti lähetetty koronatestiin Helsinkiin.

– Tähän asti olemme seuranneet HusLabin ohjeita. HusLab on ollut aina hyvin varovainen näiden nenänäytteiden kanssa. Aikaisemmin hoitaja tai lääkäri joutui ottamaan lapsilta influenssanäytteetkin itse, koska HusLab ei ottanut niitä ollenkaan. Nyt niitä otetaan, mutta ikärajaksi on asetettu 12 vuotta ja sitä nuoremmat testataan uudessa Lastensairaalassa, Westerlund kertoo.

Porvoossa on kuitenkin otettu erityisistä syistä joitakin näytteitä myös lapsilta.

– Oma mielipiteeni on, että täällä pitäisi voida ottaa näytteet myös lapsilta. Tietysti se taas osaltaan lisää ruuhkaa, Westerlund sanoo.

Porvoossa käytiin torstaina keskusteluja kapasiteetin lisäämisestä.

– Tiedämme varmasti perjantaina enemmän, miten edetään. Selvää on, että tarve on suuri ja siihen on pystyttävä vastaamaan. Työstämme asioita parhaillaan, kertoo sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen.

Parhaillaan selvitetään alle 12-vuotiaiden testausmahdollisuutta Porvoossa, testauskapasiteetin kasvattamista sekä sitä, missä vaiheessa näytteenottoa jatketaan myös viikonloppuisin. Tällä hetkellä terveyskeskuksessa otetaan koronatestejä vain arkisin.

Soita ensin

Koronanäytteenottoon pääsee oirearvion perusteella soittamalla arkisin terveyskeskuksen neuvontanumeroon p. 040 547 7764 tai 040 481 0344. Älä mene paikalle soittamatta ensin.

Iltaisin ja viikonloppuisin voi soittaa HUS-alueen päivystysapuun 116 117.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.