Porvoon merimetsokanta on suuri

Suomen merimetsokanta on vakiintunut noin 26 000 pesivään pariin Suomen rannikkoalueilla. Kuva Emäsalosta vuodelta 2018. Samu Karvala

Suomen merimetsokanta on vakiintunut noin 26 000 pesivään pariin Suomen rannikkoalueilla, kertoo Suomen Ympäristökeskus.

Pesämäärien vuotuiset vaihtelut ovat alueellisesti isoja. Yhdyskuntia on yhteensä 83 luodolla tai saarella.

Yli 1000 pesän yhdyskunnat ovat muun muassa Raumalla, Mustasaaressa, Turussa, Uudessakaupungissa, Porvoossa ja Porissa. Suurin yhdyskunta oli Raumalla (3 600 pesää), Porvoossa luku oli 1 320.

10 yhdyskuntaa autioitui edellisvuodesta ja uusia havaittiin 11. Porin yhdyskunta asettui pesimään rannikon tuntuman pienelle lintujärvelle. Suomessa ei ole aiemmin todettu onnistuneita sisämaapesintöjä.

Pyhtään ja Haminan kolmella puuttomalla luodolla oli tuhottu laittomasti yli 400 munapesää, minkä seurauksena lähistön metsäisille luodoille syntyi uusia pesintöjä lähemmäs mökkiasutusta.

Merimetson seurannalla kerätään tietoa lajin ekologiasta ja levittäytymisestä Suomessa. Laji on Suomessa rauhoitettu, eikä se kuulu EU:n metsästettävien lajien listalle. Yhdyskuntien etsintöihin, tarkistuksiin ja laskentoihin osallistui yli 80 henkilöä kesällä 2020.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.