Koronatestejä otetaan Näsissä pian joka kolmas minuutti – vastauksissa viivettä

Näsin drive in -testauspisteessä kiristetään tahtia entisestään keskiviikosta alkaen. Sampsa Hannonen

Inka Töyrylä

Porvoossa tehdään koronatestejä nyt kuin liukuhihnalta. Pelkästään Näsin drive in -pisteessä otetaan satoja testejä joka päivä.

– Tarkkaa määrää en pysty sanomaan, mutta niitä on otettu viiden minuutin välein aamukahdeksasta iltakuuteen. Nyt drive in -palveluun on saatu lisää henkilökuntaa ja näytteenottoa tiivistetään jopa kolmeen minuuttiin keskiviikosta lähtien. Toimintatapoja myös kehitetään koko ajan lisää, palvelujohtaja Annika Immonen kertoo.

Valtakunnallisesti katsottuna testaustilanne on Porvoossa tällä hetkellä hyvä. Esimerkiksi Espoossa, Vantaalla ja Tampereella testiin pääsyä on voinut joutua odottamaan useita päiviä.

– Olemme saaneet lisättyä kapasiteettia viime viikosta. Testausta on jatkettu iltaisin kahdella tunnilla ja lisäksi ostamme testauspalvelua Mehiläiseltä, mikä on helpottanut tilannetta. Testiin pääsee tällä hetkellä samana tai viimeistään seuraavana päivänä, Immonen lupaa.

Sen sijaan koronapuhelin on äärimmäisen kuormittunut.

– Normaalisti kiireisenä maanantaina tulee 300 puhelua. Nyt niitä tuli yli 600. Toivommekin, että ihmiset eivät soittaisi montaa kertaa, järjestelmä antaa vain yhden takaisinsoittoajan. Kaikille on soitettu takaisin saman päivänä aikana, henkilökuntamme on venynyt ja jatkanut soittoja vielä työajan jälkeenkin, Immonen kertoo.

Ruuhkan syynä on yhä pahenevien koronauutisten lisäksi liikkeellä oleva kesäflunssa.

– Ohje on, että kun tulee yksikin flunssaoire, on hakeuduttava testiin. Ihmiset ovat olleet tässä hyvin tunnollisia. Se on tärkeää. Vain näin voidaan löytää mahdolliset koronatapaukset mahdollisimman pian, Immonen sanoo.

Neuvontapuhelimiin vastaa kokoaikaisesti kuudesta seitsemään työntekijää. Lisäksi saman verran muita työntekijöitä vastaa puhelimiin omien töidensä ohessa.

– Selvitämme, miten vielä voimme lisätä kapasiteettia. Rekrytoinnin ovat käynnissä. Haluamme turvata myös muut peruspalvelut, joten vielä henkilökuntaa ei ole siirretty muualta tähän niin paljoa kuin keväällä. Tiukan paikan tullen tähänkin joudutaan menemään.

Koronavirusnäytteiden tutkiminen on ruuhkautunut Huslabissa ja tulokset valmistuvat viiveellä.

– Nyt voi mennä jopa neljä tai viisikin päivää, että saa tekstiviestin negatiivisesta tuloksesta. Positiivisesta tuloksesta soitetaan ja niistä ilmoitetaan mahdollisimman nopeasti. Ellei tulosta kuulu, ei kuitenkaan missään nimessä pidä itse tehdä minkäänlaisia päätelmiä. On vain odotettava rauhassa, Immonen sanoo.

Immonen vinkkaa seuraamaan Omakanta-palvelua osoitteessa kanta.fi.

– Testitulos tulee sinne samaa aikaan, kun viranomainen saa tiedon. Joskus tämä on tekstiviestiä nopeampi keino saada tieto.

Immonen korostaa, että vaikka oireet olisivat jo loppuneet, on pysyttävä kotona testituloksen saapumiseen asti.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen kehottaa miettimään nyt vakavasti, onko ulkomaille matkustaminen tarpeen.

– Porvoossa on todettu heinäkuun lopun jälkeen kuusi koronavirustartuntaa, joista moni liittyy matkustamiseen. Altistuneita on kuitenkin vähän ja tilanne on hallittavissa tällä hetkellä.

Vain flunssa?

Vaikka koronatesti olisi negatiivinen, ei flunssaisena pidä nyt liikkua muiden joukossa. – Kannattaa pysyä kotona, ettei flunssa tartu muihin. Yksikin flunssaoire edellyttää testin ottamista, joten kapasiteetti kuormittuu entisestään, jos levität flunssaa, Annika Immonen muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.