"Joukkovastuu on kaiken a ja o" – sivistysjohtaja peräänkuuluttaa ohjeiden pedagogista merkitystä

Lasten kouluun saattamiselle on annettu tiukat säännöt. Laura Heino

Laura Heino

Koulut alkavat keskiviikkona Porvoossa. Vallitsevasta epidemiatilanteesta johtuen lukuvuoden aloitus on kuitenkin poikkeuksellinen.

Korona-aika pakottaa kiinnittämään entistä enemmän huomiota toimenpiteisiin viruksen leviämiseksi.

Porvoossa koulutiensä aloittaa keskiviikkona liki 600 ensimmäisen luokan oppilasta. Yhteensä Porvoon peruskouluissa on tällä hetkellä noin 5600 oppilasta.

Ekaluokkalaisten mukana ensimmäisenä kouluaamuna on totuttu monesti näkemään jompikumpi vanhemmista tai huoltaja saattamassa. Lapsen saa edelleen saattaa kouluun, mutta vain pihalle. Ruuhkien välttämiseksi lapsen on annettava astella yksin koulun ovista sisään.

– Ovella saattaa olla myös ohjeistaja opastamassa, milloin on tarpeen odottaa hetki omaa vuoroaan. Ovelle asti ei saa mennä, ettei synny niin sanottuja pullonkauloja. Osa kouluista on sanonut pitävänsä ovia valmiiksi auki, ettei oviin tarvitse koskea. Ovet voidaan halutessa sulkea tuntien ajaksi, sivistysjohtaja Sari Gustafsson sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Opetushallituksen ohjeistusten hengessä ulkona olemista pyritään hyödyntämään mahdollisimman paljon.

– Opettajien luovuudesta ja viitseliäisyydestä on todella paljon kiinni. Mitä enemmän pystyy olemaan ulkona, sen parempi. Matematiikan tunnilla voi laskea vaikka lintuja oksilla tai lehtiä puussa.

Käsidesit ja saippuat on jaettu kouluihin. Kulkureittejä on myös pohdittu. Maskeja ei ole vielä ja niiden suhteen seurataan virallisia ohjeistuksia.

– Todennäköisesti priorisoimme ryhmiä, joiden kanssa maskien osalta kenties tullaan toimimaan. Alkuviikosta oli suunnittelupäiviä rehtoreille ja opettajille. Toimintatapoja käydään vielä koulukohtaisesti läpi, koska rakennukset ovat hyvin erilaisia. Voi olla, että sama sääntö, joka pätee pieneen kouluun ei pädekään isoon kouluun. Oppilasmäärät ja tilojen koot vaihtelevat myös. Joudumme aina tekemään koulukohtaisen sovelluksen, Gustafsson kertoo.

– Porvoon kanssa käytössä oli jo keväällä käytössä laatukriteerit, jotka lähinnä liittyivät enemmän etäopetukseen. Niitä päivitetään vielä nykytilanteen mukaan, hän jatkaa.

Gustafsson pitää tiukempaa linjaa turvallisempana.

– Näin pystytään estämään koronan leviämistä. Ohjeiden noudattamisella on kasvatuksellinen merkitys.

Opettajille on jaettu suunnitelmat ja ohjeistukset, jotka pätevät Porvoossa kaikilla kouluasteilla. Gustafssonin mielestä myös aikuiset oppivat samalla toimimaan malleina.

– Opimme kivalla tavalla pitämään huolta toisistamme. Miten sanoitamme asioita kenenkään loukkaantumatta. Toimialallamme kaikki ovat osa kasvatusyhteisöä. Joukkovastuu ja -käyttäytyminen on kaiken a ja o. Toivotan lämpimästi kaikki tervetulleiksi. Yritetään yhdessä rakentaa turvallinen arki, Gustafsson linjaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut