Kumpaa jännittää enemmän – ekaluokan opettajaa vai oppilasta?

Kevätkummun koulun ensimmäisen luokan opettajat Salla Kekoni ja Armi Mäki iloitsevat lähiopetuksen alkamisesta. Laura Heino

Laura Heino

Kevätkummun koulussa koulutiensä aloittaa keskiviikkona 54 ensimmäisen luokan oppilasta. Noin 300 oppilaan peruskoulussa on kolme ensimmäisen luokan opettajaa. Opiskeleminen tapahtuu pienemmissä ryhmissä ja osittain yhteisopettajuutena avoimessa opetustilassa.

Ensimmäisellä luokalla opettaminen ja oppiminen painottuu lukemiseen, laskemiseen ja nyt myös englantiin. Leikit ja toiminnallisuus ovat vahvassa roolissa.

– Syyslomaan asti menee enemmän tutustuessa. Joulun jälkeen oppilaat kokevat itsensä jo oikeiksi koululaisiksi, 1B-luokan opettaja Armi Mäki kuvailee.

– Ekaluokkalaisten vastaanottaminen on aina ihana vaihe. Kaikki on heille uutta ja innostus kova, kollega 1A-luokan opettaja Salla Kekoni toteaa.

Kekoni on ollut uralla jo parikymmentä vuotta. Uusia oppilaita saattaa jännittää koulun alku, mutta niin jännittää pitkän linjan ammattilaistakin.

– Aina lukukauden aloitus tietysti jännittää. Tämänhetkisestä tilanteesta johtuen on hivenen epävarmakin olo, mutta tilanteen mukaan kuitenkin elämme päivä kerrallaan. Innoissamme olemme joka tapauksessa, Kekoni kertoo.

Minulle hahmottui selkeästi roolini johtajana, vastuunkantajana ja sinä turvallisena aikuisena, jolle oppilaat voivat kertoa niin ilonsa kuin surunsa.

Armi Mäki, luokanopettaja

Ajan hengessä tartuntariskiä pyritään minimoimaan; turvaväleistä muistutetaan ja käsien pesusta huolehditaan. Yhden asian tarttumista ei kuitenkaan estellä, nimittäin innostuksen. Oppilaiden oppimisen ilo saa myös opettajan säteilemään.

– Itseäni innostaa juuri se, kun saan nähdä oppimisen kehityksen lapsissa. Totta kai välillä on myös haastavaa. Tähtihetki on kyllä aina se, kun ensimmäisenä syksynä saa huomata, kuinka lapsi oivaltaa itse oppineensa lukemaan. Hienoa on lisäksi, kun oppilas oppii olemaan toisten kanssa ja hyväksymään muut.

Mäki on toiminut luokanopettajana viisi vuotta, joista kolme Kevätkummun koulussa.

– Ensimmäinen syksy on aina hauska ja täynnä energiaa. On liikuttavaa huomata, miten oppilaat tavallaan ihailevat opettajaa ja opettajan sana on heille se, jonka mukaan he toimivat. Sitä kunnioitetaan, Mäki kuvailee.

Mäen mieleen on jäänyt hetki, kun hän ensimmäisen kerran urallaan sai ekaluokkalaiset opetettavakseen.

– Se hetki, kun seisoin luokan edessä, lapset istuivat ja katselivat minua. Silloin minulle hahmottui selkeästi roolini johtajana, vastuunkantajana ja sinä turvallisena aikuisena, jolle oppilaat voivat kertoa niin ilonsa kuin surunsa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut