Smaku järjestetään, mutta päätapahtuma jää väliin – luvassa monipuolinen kattaus makuelämyksiä

Seireeni voitti viime vuoden Porvoon Makuaarre -palkinnon. Tänä vuonna ravintola kokeilee onneaan kolmen juuston karitsalasagnella. Smakun paras annos valitaan erityisen raadin ja yleisöäänten perusteella. Ilona Savola Photography

Inka Töyrylä

Huikean suosion saavuttanut ruokatapahtuma Smaku järjestetään Porvoossa tänäkin vuonna, mutta vallitsevaan tilanteeseen mukautuen.

– Taidetehtaan päätapahtumaa ei turvallisuussyistä järjestetä, mutta ravintoloissa pääsee maistelemaan Smaku-annoksia kahden viikon ajan 24. elokuuta alkaen. Maisteluviikot päättyvät 5. syyskuuta, kertoo Smaku Festivalsin tuottaja Laura Pulkkinen.

Smaku-ruokafestivaali järjestetään nyt viidettä kertaa. Mukaan lähti 12 ravintolaa.

– Se on hyvä määrä kuluneen kevään jälkeen. Toki se on vähemmän kuin ennen, mutta olemme todella iloisia, että näin moni uskalsi lähteä mukaan. Keväällä näytti hetken siltä, että Smakua ei tule ollenkaan, kun tilanne oli ravintoloiden kohdalla niin epävarma, Pulkkinen sanoo.

Tapahtumatuotannossa harkittiin tarkasti monelta kantilta, voidaanko tapahtumaa järjestää.

– Päätimme kokeilla, voisimmeko järjestää tämän ilman päätapahtumaa ja muuntautua tilanteen vaatimalla tavalla. Tällainen tapahtuma tuo kuitenkin arkeen elämyksiä, iloa ja tässä vaiheessa voi sanoa jo, että perinteitäkin, Pulkkinen sanoo.

Tapahtuma tuo arkeen elämyksiä, iloa ja perinteitäkin.

Mukana on seitsemän ennestään tuttua Smaku-ravintolaa: Salt, Bistro Gustaf, Haikon Kartano, Rafael´s Steakhouse, Ranta-aitta, Fryysarinranta ja Seireeni.

Kokonaan uusia tulokkaita on neljä. Niitä ovat kevättalvella Taidetehtaalla avattu Fabriken, perinteikäs porvoolainen Cafe Cabriole, paikalliskulttuuria edustava Lehtimäen Grilli sekä suklaakahvila Petris Chocolate.

– Smakussa halutaan tuoda esille paikallisia erikoisuuksia. Lehtimäen Grilli on tästä mainio esimerkki. Smaku ei ole perusburgeria, vaan siinä on omaleimaisuutta, joten hekin tuovat annoksellaan esille omaa taustaansa. Annos on nimetty FinEst Smaku burgeriksi ja se on valmistettu suomalaisista raaka-aineista eestiläiseen tapaan. Lisäksi FinEst on hauska sanaleikki, Pulkkinen kertoo.

Uutena miljöönä mukana on Hemmetin kulttuurikoti, jossa kokkaa viime vuodelta tuttu Jyrki Tsutsunen. Viime vuonna Tsutsusella oli kotonaan Villi Parveke, josta hän laski muun muassa muurahaisia sisältäviä annoksia narukorilla asiakkaille. Tänä vuonna annoksissa maistellaan muun muassa mäntyä, pihkaa ja käpyjä, toki esimerkiksi kaalin, hauen ja lampaan kera.

Uimahallin vieressä sijaitseva, taiteilija Hanna Frosterus-Segerstrålen vuonna 1912 itselleen rakennuttama Hemmetin kulttuurikoti on avattu kesällä aika ajoin myös yleisölle. Nimensä se on saanut taloyhtiön nimestä: Hemmet, koti.

– Siellä järjestetään Smakun aikaan kahtena viikonloppuna seitsemän ruokalajin dinneri, jossa on varmasti tarjolla jotain metsäistä ja Hemmetin emäntä, muusikko Liisa Moliis johdattaa iltaa ruokalajista toiseen musiikillaan, Pulkkinen kertoo.

Smaku mukautuu koronatilanteeseen myös niin, että useista ravintoloista voi tänä vuonna hakea Smaku-annoksen mukaan ja syödä kotona tai vaikka puistossa.

Kokonaan uutta ovat tänä vuonna Smaku-liput, jotka käyvät kaikkiin Smaku-ravintoloihin.

– Näitä on kyselty jo pitkään. Annoslipukkeet tulevat myyntiin ravintoloihin ja niitä voi ostaa kerralla haluamansa määrän ja käyttää sitten niissä ravintoloissa, missä haluaa. Annosliput nopeuttavat myös ravintoloissa kiertämistä, kun annokset on jo maksettu. Liput toimivat siis hienosti myös lahjana, Pulkkinen vinkkaa.

Jokainen ravintola toteuttaa Smakua varten maisteluversion vähintään yhdestä lämpimästä tai kylmästä alku-, pää- tai jälkiruoka-annoksesta.

– Annoshinta on asia, mikä on puhuttanut Porvoossa. Tänä vuonna ravintolat saavat itse päättää, onko annoksen hinta viisi vai seitsemän euroa. Päälinjaus näyttää olevan, että suolaisten annosten hinta on seitsemän euroa, makeiden viisi tai seitsemän. Mutta molempia löytyy, Pulkkinen kertoo.

Smakun aikana kilpaillaan entiseen tapaan parhaasta annoksesta, vaikka Porvoon Makuaarretta ei tällä kertaa voidakaan julistaa päätapahtumassa.

– Valinta tehdään kuitenkin samalla tavalla kuin aikaisempina vuosina. Meillä on raati, joka julkistetaan tuonnempana, sekä yleisöäänestys osoitteessa smakufestivals.com. Siellä voi käydä äänestämässä omaa suosikkiannostaan sitten, kun tapahtuma alkaa. Äänestäneiden kesken arvotaan lahjakortteja jokaiseen osallistujaravintolaan, Pulkkinen kertoo.

Viime vuonna Porvoon Makuaarre -palkinnon voitti ravintola Seireeni.

Mukana Smakussa 24.8.–5.9.

Salt

Fabriken

Bistro Gustaf

Haikon Kartano

Cafe Cabriole

Hemmetin Tsutsunen kulttuurikodissa

Rafael´s Steakhouse

Lehtimäen Grilli

Petris Chocolate

Ranta-Aitta

Ravintola Fryysarinranta

Ravintola Seireeni

Lisätietoja smakufestivals.com

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.