Torstaina neljäs nollapäivä – Porvoon koronavirustartunnat ovat tuliaisia ulkomailta

Jeff Westerlund kehottaa olemaan Porvoossakin varovainen. Tilanne voi muuttua toiseksi nopeastikin. Outi Paappanen

Inka Töyrylä

Porvoossa ei todettu yhtään uutta koronatartuntaa torstaina. Päivä oli neljäs perättäinen, jolloin tartuntoja ei todettu. Viime sunnuntaina todettiin kaksi uutta tapausta ja viime viikolla kolme. Kahden viime viikon sisällä tartuntoja on todettu Porvoossa yhteensä kuusi.

– Porvoossa on siinäkin mielessä hyvä tilanne, että viime aikoina kaikki uudet tapaukset ovat olleet tuliaisia ulkomailta. Porvoon sisäistä tartuntaa ei ole tapahtunut, kertoo tartuntatautilääkäri Jeff Westerlund.

Koko maassa todettiin torstaina 41 uutta tartuntaa.

– Määrä on suuri ja kertoo siitä, että korona on ottamassa uutta vauhtia. Noin puolet kaikista tapauksista on käsittääkseni tuotu ulkomailta, puolet on sisäsyntyisiä. Yksi syy tartuntojen määrän kasvuun on se, että testejä tehdään nyt enemmän. Ja yksi syy testimäärien kasvuun on liikkeellä oleva kesäflunssa. Sieltä nousee sitten näitä koronatartuntojakin esille. Toinen syy on kyllä se, että on palattu normaalimpaan elämään ja oltu vähän vapaammin, Westerlund sanoo.

Vaikka Porvoon tilanne on rauhallinen, ei turvallisuudentunteeseen Westerlundin mukaan pidä nyt missään nimessä tuudittautua.

– Kyllähän tämä siltä näyttää, että mitä lähemmäs Helsinkiä mennään, sen enemmän on tartuntoja. Tällä hetkellä olemme Sipoon kanssa melko tasoissa, mutta sehän on puolet pienempi kunta, joten suhteessa siellä on enemmän tapauksia kuin meillä Porvoossa, Westerlund laskeskelee.

Edelleen tärkeimmät ohjeet, mitä Westerlund voi antaa, ovat tutut hygieniasäännöt.

– Turvaväli, käsien pesu saippualla sekä käsidesin käyttö ovat tärkeimmät asiat. Lisäksi nyt kannattaa käyttää maskia tungoksessa ja liikennevälineissä, vaikka tilanne meillä Porvoossa rauhallinen vielä onkin, Westerlund kehottaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.