Viides koronaton päivä Porvoossa  – kaupunki valmistelee maskien jakelun käynnistämistä

Maskien jakelusta Porvoossa tiedotetaan lisää maanantaina. Sampsa Hannonen

Laura Heino

Porvoossa ei ole perjantaina todettu uusia koronavirustapauksia. Näin ollen perjantai on jo viides peräkkäinen koronaton päivä Porvoossa.

– Tilanne voi aina muuttua. Meillä on tiivis seuranta yli toimialojen, sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen sanoo.

THL antoi torstaina koronavirukseen liittyvän kasvomaskisuosituksen. Suositus koskee myös Porvoota. Suosituksen mukaan alueelliset tartuntatautiviranomaiset voivat antaa alueellaan omia täydentäviä tai rajatumpia suosituksia, jotka perustuvat niiden omaan riskinarviointiin.

THL suosittaa maskin käyttöä joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää, matkalla koronavirustestiin ja testin tulosta odottaessa ja silloin, kun on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella tai palaa riskialueelta Suomeen ja siirtyy maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin sekä silloin, jos karanteenin aikana on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Kasvomaskia voi käyttää myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta. THL:n suosituksen mukaan kasvomaski ei sovellu lapsille. Maskin ohjeiden mukainen käyttö onnistuu 15 vuoden iästä alkaen.

– Kasvomaskin käyttö vaatii huolellisuutta, jotta viruksen mahdollisesti tahraama maski ei aiheuta tartuntariskiä. Maskia pitää aina käsitellä puhtailla käsillä. Porvoolaisten on syytä tutustua huolellisesti maskien käytön ohjeisiin vaikka THL:n verkkosivustolla, toteaa Silvennoinen.

Valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaan jokainen hankkii maskin itse sekä vastaa niiden hankkimisesta johtuvista kustannuksista, mutta kunnat huolehtivat, että maskeja on saatavilla kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville ilmaiseksi suosituksen voimassaoloalueella.

Porvoon kaupunki käynnistää ensi viikolla maskien jakelun vähävaraisille porvoolaisille suosituksen mukaisesti. Kaupungin työntekijät ovat jo keväästä lähtien suojautuneet kasvomaskein silloin, kun työtehtävät ovat sitä edellyttäneet. Maskisuosituksen myötä kaupungin työntekijöille jaetaan entistä laajemmin maskeja. Maskien jakelusta tiedotetaan lisää maanantaina 17. elokuuta.

– Maskeja on hankittu jonkin verran varastoon, mutta niitä on tilattu myös lisää, Silvennoinen kertoo.

– Porvoon koronatilanne on toistaiseksi edelleen rauhallinen, vaikka kaupunki sijaitseekin lähellä pääkaupunkiseutua. Porvoossa on todettu kahden viimeisen viikon aikana vain 5 uutta koronatartuntaa. Kaikki tartunnat ovat tulleet ulkomailta, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jeff Westerlund jatkaa.

Tärkeintä on muistaa käsien pesu, turvavälit ja muut hygieniaohjeet.

– Jokainen meistä on vastuussa koronatartuntojen ehkäisyssä. Kasvomaskien käyttäminen ei riitä, vaan kaikkein tärkeintä on edelleen muistaa huolehtia käsienpesusta, turvaväleistä ja muista hygieniaohjeista. Kipeänä ei saa mennä töihin, kouluun tai päiväkotiin, Silvennoinen painottaa.

Muistilista

Jos sinulla on hengitystieinfektion oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta tai jos sinulla on vatsakipua ja/tai ripulia, pysy kotona ja soita terveyskeskuksen neuvontanumeroon.

Pese kädet usein ja huolellisesti saippualla.

Käytä käsidesiä kaupoissa ja ravintoloissa - niitä on hyvin tarjolla.

Pidä turvaväli kaikkiin, jotka eivät asu samassa taloudessa.

Muistuta myös muita turvaväleistä.

Käytä maskia silloin, kun turvavälien noudattaminen on mahdotonta, esimerkiksi joukkoliikenteessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.