Epoon vanhainkodistajää jäljelle vain muisto – purkutyöt täydessä vauhdissa

Inka Töyrylä

Epoon vanhainkodin purkutyöt ovat täydessä vauhdissa. Koneellinen purku aloitettiin päärakennuksesta.

– Useampi sata neliötä on saatu purettua. Sitä jatketaan, kunnes rakennus on maan tasalla. Seuraavana vuorossa on vanha ruokasalirakennus, jossa sijaitsi aiemmin myös nuorisokoti. Viimeisessä vaiheessa puretaan tien toisella puolella oleva rivitalo, kertoo projektipäällikkö Tony Lökfors.

Purkutyöt on saatava sopimuksen mukaan päätökseen 21. joulukuuta mennessä, urakoitsija on ennakoinut töiden valmistuvan jo marraskuun lopulla.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Nykyinen päärakennus valmistui 1982-1982. Samalla paikalla on ollut vuodesta 1888 asti ensin vaivaistalo, sitten kunnalliskoti, josta lopulta tuli vanhainkoti. Inka Töyrylä

Erityistä maisemointia ei alueelle Lökforsin mukaan tehdä, vaan purkupaikat peitetään tontilla ennestään olevilla maamassoilla.

– Mahdolliset monttujen reunat luiskataan loiviksi. Siihen pyritään, ettei tule suuria vesialtaita.

Kokonaisuudesta jää jäljelle ainoastaan kaunis Godanro, keltainen tiensuuntainen kivitalo, joka valmistui luultavasti 1920-luvulla miesten osastoksi. 1970–90-luvuilla rakennuksessa toimi pieni kauppa ja kahvila.

– Se toiminee kisatoimistona Jukolan viestin aikana 2023. Kaavoituspuoli alkaa jossain vaiheessa miettiä tälle rakennukselle ja alueelle tulevaa käyttöä, Lökfors sanoo.

Tyhjilleen jäänneellä rivitalolla on ollut viime aikoina vilkasta.

– Olen saanut lähiseudun asukkailta viestiä tilanteesta. Siellä on aika paha siivo, osa asukkaista on jättänyt paljon tavaraa jälkeensä, mikä tietysti houkuttaa porukkaa. Talonmiehet käyvät paikalla edelleen, mutta ympäri vuorokauden siellä ei voida valvoa. Rikottuja ikkunoita ei enää lähdetä korjaamaan, mutta auki murrettuja ovia on ruuvattu kiinni, Lökfors sanoo.

Purettavan rivitalon ympärille on pyydetty muun muassa työmaa-aitaa.

– Ei se aita tilannetta muuta, yöllä siitä mennään yli kuitenkin.

Epoon vanhainkodin tarina ulottuu vuoteen 1888. Lue talon pitkästä ja vaiherikkaasta historiasta täältä.

Kylän sydän kuihtuu – Epoon vanhainkoti on pian vain muisto menneestä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut