Runeberg-raadin luku-urakka alkaa olla puolivälissä – Ehdokasjulkistus joulukuussa, mutta myös esilista luvassa

Runeberg-valitsijaraati aloitti luku-urakkansa koronakeväänä. Marja-Leena Tiainen, Merja Leppälahti ja Hanna Lahdenperä kävivät ensimmäistä kertaa kirjasatoa läpi kasvokkain Helsingissä 19. elokuuta. Samu Karvala

Runeberg-palkinnon tämänvuotinen valitsijaraati – kirjailija Marja-Leena Tiainen, kriitikko Merja Leppälahti ja kirjallisuudentutkija Hanna Lahdenperä kokoontuivat keskiviikkona Helsingissä. Koronaviruspandemian vuoksi kokous oli raadin ensimmäinen tapaaminen kasvokkain, vaikka luku-urakka alkoikin jo helmikuun lopulla. Raati on pitänyt useita teams-kokouksia ja keskustellut kirjasadosta niiden ulkopuolellakin.

Valitsijaraati on saanut tähän mennessä luettavakseen noin 120 teosta. Arviolta saman verran kirjauutuuksia on vielä tulossa raadin käsittelyyn.

Valitsijaraadin tehtävänä on siis lukea ja arvioida vuoden 2020 aikana ilmestyvät kotimaiset kaunokirjalliset teokset ja valita joukosta 5–8 palkintoehdokasta, jotka julkistetaan 10. joulukuuta Porvoon Runebergin kodissa. Valitsijaraadin sihteerinä toimii Uusimaan toimittaja Samu Karvala.

Viimevuotinen valitsijaraati kokeili rohkeasti uutta ja julkisti marraskuun puolivälissä niin sanotun longlistinsa eli ulkomaisista kirjallisuuspalkinnoista tutun pitkän esilistan, jolle pääsi 18 kirjaa. Myös tämänvuotinen valitsijaraati aikoo julkistaa esilistansa, jotta laadukkaasta kirjasadosta useampi teos saisi ansaitsemaansa huomiota.

Valitsijaraadin jäsenistä Marja-Leena Tiainen on kuopiolainen kirjailija. Tiainen on kirjoittanut yli 40 teosta lapsille, nuorille ja aikuisille. Tiainen on palkittu muun muassa Topelius- ja Savonia-kirjallisuuspalkinnolla sekä Anni Swan-mitalilla.

Merja Leppälahti on turkulainen kriitikko, folkloristi ja tietokirjailija, joka lukee mielellään Kalevalaa. Hänen ensimmäinen tietokirjansa julkaistiin vuonna 2009 ja seitsemäs ilmestyy syyskuussa.

Raati on saanut luettavakseen noin 120 teosta.

Hanna Lahdenperä on pohjoismaisen kirjallisuuden tohtorikoulutettava Helsingin yliopistossa ja avoimen tieteen suunnittelija Tieteellisten seurain valtuuskunnassa. Hän tutkii myös Tove Janssonin aikuistuotantoa.

Runeberg-palkinto on sanomalehti Uusimaan, Suomen Kirjailijaliiton ja Suomen Arvostelijain Liiton vuonna 1986 perustama kirjallisuuspalkinto. Taustayhteisöiksi ovat tuon jälkeen liittyneet Finlands Svenska Författareförening ja Porvoon kaupunki.

Palkintosumman, 20 000 euroa, maksavat puoliksi Uusimaa ja Porvoon kaupunki.

Helmikuussa 2021 julkistettavan Runeberg-palkinnon saajan valitsee palkintoraati, johon kuuluvat kirjailija Sinikka Vuola, kriitikko Marissa Mehr ja FT, kirjallisuudentutkija Julia Tidigs.

Palkinto jaetaan Porvoossa osana Runebergin päivän juhlallisuuksia.

Runeberg-palkittuja teoksia

Voittajien joukossa myös runoja ja novellikokoelmia

2020 Ralf Andtbacka: Potsdamer Platz. En dikt (Förlaget).

2018 Marjo Niemi: Kaikkien menetysten äiti (Teos).

2017 Peter Sandström: Laudatur (S&S).

2013 Olli-Pekka Tennilä: Yksinkeltainen on kaksinkeltaista (Poesia).

2012 Katja Kettu: Kätilö (WSOY).

2011 Tiina Raevaara: En tunne sinua vierelläni (Teos).

2010 Kari Hotakainen: Ihmisen osa (Siltala).

2009 Sofi Oksanen: Puhdistus (WSOY).

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut