Pullaa ja arvoituksia Porvoon mitalla – Jaana Lehtiö murhaa jälleen kotikaupungissaan

Jaana Lehtiön seitsemäs dekkari Montako päivää vielä ilmestyi aivan äsken. Kirjassa kuljetaan myös tässä kuvan puistossa. Inka Töyrylä

Inka Töyrylä

Rikoskomisario Juha Muhonen selvittelee murhia jo seitsemännessä Jaana Lehtiön dekkarissa. Montako päivää vielä ilmestyi reilu viikko sitten.

– Ihan mieletön tunne, ei tähän koskaan totu. En pysty vertaamaan kirjojani keskenään, mutta kyllähän uusin on aina tietyllä tavalla lähimpänä, Lehtiö myhäilee ja silittää kirjan kantta.

Lehtiö ei ole koskaan tullut laskeneeksi, montako murhaa hän on tähän mennessä tehnyt. Jokaisessa kirjassa murhataan useampi kuin yksi.

– Selvästi lukijat tykkäävät, että ei nyhrätä yhden asian parissa, Lehtiö arvelee.

Mutta mikä pimeä puoli saa yläkoulun uskonnonopettajan suunnittelemaan murhia? Lehtiötä naurattaa.

– Ei se ainakaan ammattiini liity. Olen aina tykännyt dekkareista. Viihdettähän tämä on, vaikka oikeasti murhat ja väkivalta ovat kamala asia. Jostain syystä meidän yhteiskunnassa ja kulttuurissa ihmiset tykkäävät viihtyä jännittämällä. Tämä on turvallinen tapa kokea sitä.

Tapahtuvat jäävät ikään kuin kutkuttamaan mieltä.

Väkivalta ei kuitenkaan korostu Lehtiön kirjoissa, vaan tapahtuvat jäävät ikään kuin kutkuttamaan mieltä.

– Nämä ihmiset, jotka kirjossani tappavat, eivät ole mitään hulluja psykopaattitappajia, en halua kirjoittaa sellaisesta. He ovat usein vähän reppanoita. Vaikka he tietävät itsekin tehneensä väärin, he jotenkin onnistuvat ajattelemaan, että heillä olisi jopa ollut jonkinlainen oikeutus tekoonsa. Maailmahan on aika monimutkainen, Lehtiö pohtii.

Psykologiaa opiskellut uskontotieteilijä ammentaa tietotaitoaan monipuolisesti kirjojensa henkilöitä rakentaessaan.

– Vallankäyttö ja manipulointi on kiinnostavaa. Se, millaisin keinoin tavallisia ihmisiä vedätetään.

Tuoreimmassa kirjassa kuljetaan murhatutkinnan edetessä Porvoon tutuilla kaduilla ja kujilla, kaupunginosasta toiseen.

– Porvoon museolla oli taannoin taiteilija Valle Rosenbergistä kertova näyttely ja kävin katsomassa hänen kotitaloaan Kahdeksantoistamäellä. Siellä kulkiessa selvisi, että tuleva murha liittyisi tavalla tai toisella tähän alueeseen. Ilman sitä näyttelyä en olisi ehkä kiinnostunut Vallesta enkä olisi lähtenyt tuolle kävelylle, Lehtiö kertoo.

Lehtiö kouluttautui viime vuonna matkailuoppaaksi. Koulutuksen myötä myös aiemmista kirjoista tutun Hilkka Alituvan rooli alkoi hahmottua.

– Hilkka Alitupa jakaa lukijat täysin. Häntä joko rakastetaan tai vihataan. Siksi hänen kanssaan on hieman tasapainoteltava, Lehtiö sanoo.

Alitupa on entinen opas ja sai tuoda tietämyksensä vanhoista rakennuksista kirjaan.

– Näin pystyin yhdistämään kirjaan asioita, joita opin opaskoulutuksessa tai sen innoittamana lisätietoa hakiessani.

Lehtiö lusikoi kahvilan hälyssä, keskustelun lomassa mansikkasuklaakakkua.

– Aiai, todella hyvää. Voi hyvinkin olla, että käytän tätä jossain tulevassa kirjassani!

Rikoskomisario Muhonen on pullaan menevä mies, joten Lehtiön maistelema kakkupala on puhtaasti taustatyön tekemistä.

– Muhonen rakastaisi tätä. Tämä on tosi pehmeää, melkeinpä leikkisää. Pala on valtava, joten Muhonen valitsisi tämän silloin, kun tutkinta on vaikeassa pisteessä tai on muuten sellainen tilanne, jossa tarvitaan energiaa, Lehtiö pohtii.

Taustatyö onkin kirjoitusprosessissa osa, josta Lehtiö nauttii suuresti. Asioiden tutkimista, lukemista, paikkojen katsastamista. Fredrika Runebergin puutarhasta dekkaristi löysi lempikukkansa, myrkyllisen pasuunakukan ja innostui muistakin myrkkykasveista.

– Kuljen paljon. Jos sijoitan jonkin tapahtuman tiettyyn paikkaan, käyn katsomassa miltä siellä näyttää tiettynä vuoden- tai vuorokauden aikana. Mistä valo tulee, mihin varjot osuvat, missä murhaajan kannattaa seistä. Prosessoin tekstiä kävellessä. Se on ihanaa.

Kirjoissa kuljetaan tunnistettavissa paikoissa, katujen nimetkin ovat oikeita. Tosin kenenkään kotitaloon Lehtiö ei murhia sijoita.

– Parhaillaan tekeillä oleva kahdeksas käsikirjoitus sijoittuu eräälle omakotitaloalueelle. Olen laittanut talon numeron niin suureksi, ettei kadulta sellaista oikeasti löydy.

Porvoon kirkko esiintyy usein Lehtiön dekkareissa.

– Sen tunnistavat myös ne lukijat, jotka eivät ole porvoolaisia. Siksi se on aina mukava ottaa kirjoihin mukaan. Käyn itse paljon kirkkokonserteissa, joten halusin nekin nyt mukaan kirjaan. Toivottavasti konserttijärjestäjät eivät pistä tätä pahakseen.

Matkailuoppaaksi valmistuttuaan Lehtiö on tehnyt päivätyönsä ja kirjoittamisen ohella vanhan kaupungin historiallisia perusopastuksia, mutta myös omia dekkarikierroksiaan. Nyt julkaistu Montako päivää vielä onkin omistettu heille, jotka tekevät opastuksesta elämyksen.

– Opastukset, samoin kuin kirjailijatapaamiset ovat minulle elämys. Kirjailijan työ on yksinäistä. On ihana tavata ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneet samasta asiasta, syventyä keskusteluun, kuulla, miten he näkevät jonkin asian ja nähdä, miten he lähtevät mukaan tarinaan.

Dekkariopastuksia kaduilla ja kirjailijailta kirjastolla

Jaana Lehtiö on Porvoon pääkirjaston syksyn kirjailijailtojen ensimmäinen vieras. Kirjailijaillat pyörähtävät käyntiin keskiviikkona 26. elokuuta kello 17.30. Lehtiötä haastattelee teatteriohjaaja Pentti Kinosmaa.

Lehtiö kertoo uusimmasta dekkaristaan ja siitä, miten Porvoon kaduilla tehtävät kävelyretket punoutuvat tarinaan ja kirjan henkilöiden elämään.

Tapahtuma on suomenkielinen. Se myös striimataan, joten sitä voi seurata livenä kirjaston Facebookissa www.facebook.com/porvoonkirjasto/live/. Turvavälien varmistamiseksi istumapaikkojen määrää paikan päällä on rajoitettu.

Sunnuntaina 30. elokuuta Jaana Lehtiö vie yleisönsä dekkarikierrokselle Vanhan Porvoon kaduille. Murhia Porvoon mitalla -kierroksella yhdistyy opastettu kaupunkikierros ja kirjallisuus. Ammattioppaana toimiva Lehtiö yhdistää kaupunkituntemuksen faktat kirjojensa tarinoiden fiktioon ja kertoo, miten Porvoo taipuu dekkarin tapahtumien näyttämöksi.

Tunnin mittainen dekkarikierros on maksullinen ja mukaan mahtuu koronattakia enintään 15 henkeä. Ilmoittaudu ennakkoon jlehtio@hotmail.fi perjantaihin 28.8. mennessä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut