Mustekalaa, musiikkia ja männynkäpyjä – maanantaina alkava Smaku ruokkii kaikkia aisteja

Jo perinteeksi muodostunut kulinaristinen ilotulitus eli ruokajuhla Smaku käynnistyy maanantaina. Kahden viikon ajan mukana olevissa ravintoloissa ja kahviloissa nautitaan niiden parhaimpia maisteluannoksia edulliseen hintaan.

Jokainen ravintola toteuttaa Smakua varten maisteluversion vähintään yhdestä lämpimästä tai kylmästä alku-, pää- tai jälkiruoka-annoksesta. Smakun aikana käydään jälleen leikkimielinen kilpailu parhaasta annoksesta ja valitaan Porvoon Makuaarre. Paras annos valitaan erityisen raadin ja yleisöäänten perusteella.

Median edustajat saivat esimaistiaisia Smakusta ennen ensimmäistä tapahtumapäivää. Mediapäivä alkoi ranskalaisiin makuihin keskittyvästä Bistro Gustafista, jossa pöytään katettiin alkajaisiksi tonnikalatartaria, oliivia, tomaattia ja kaprismajoneesia.

Bistro Gustafissa Porvoon matkailu- ja markkinointipäällikkö Sari Myllynen kertoi vieraille Porvoon ruokamatkailu-uutisia ja Brunberg Oy:n toimitusjohtaja Katarina Enholm tulevasta vierailukeskuksesta. Kotimaan matkailijat ovat tänä kesänä viipyneet Porvoossa pitempäänkin kuin päiväreissun verran. Kahvilat ja ravintolat kuuluvat matkailusivuston kävijätilastoissa haetuimpien asioiden joukkoon. Myllynen toi esille mm. Pellingin saariston herkut ja Kråkö Bryggerin.

– Rohkeasti puhumme itsestämme yhtenä Suomen merkittävistä ruokakaupungeista, Myllynen toteaa.

Smakun mediapäivä tuotti vilkasta someliikennettä, kun bloggaajat ja somevaikuttajat kehottivat Instagram-tileillään seuraajiaan lähtemään Porvooseen smakuilemaan. Smakun oma Instgram-tarina täyttyi jatkojaetuista somettajien ruoka-annoskuvista.

Rafael’s Steakhousessa tarjoiltu mausteisella possulla täytetty höyrytetty vehnäsämpylä (He Ye Bao) on itäaasialaisten makujen ystävän unelma. Kotimaisella mallaspossulla täytetty katuruoka saa kylkeensä rapsakan lähituotantoa olevan kaalisalaatin.

Ravintoloitsija Marella Närkki kertoo koronakevään jälkeisen kesän olleen Rafael’s Steakhousessa ainutlaatuinen.

– Rajoitusten purkauduttua saimme keskeyttää henkilöstön lomautukset ja palkata kolme työntekijää lisää. Nyt kun Smaku järjestetään vain ravintoloissa, uskon elämyksellisyyden korostuvan entisestään.

Vuoden 2019 Makuaarre-voittaja Seireeni jatkaa vakuuttavaa menoaan kolmen juuston karitsalasagnella. Kotimaisista kirsikkatomaateista valmistettu kastike, mornaykastike, ricotta, mozzarella ja yrttimarinoidut herkkusienet eivät jätä kylmäksi.

Ranta-Aitassa smakuillaan grillattua mustekalaa ja togarashi majoneesia. Annos sai kehuja media- ja someväeltä.

Saltissa luotetaan yksinkertaisiin, toimiviin makuihin. Lautaselle asetellut mustaherukkasillit, marinoidut perunat, kananmuna, ruskistettu voi ja piimä ovat lyömättömän kaunis ja maistuva yhdistelmä.

PetriS Chocolaten suklaamoctail on vaativammankin suklaaherkuttelijan mieleen. Kattaus ammentaa elementtinsä drinkkimaailmasta. Samettisessa sekoituksessa maistuu muun muassa raikas lime. Suklapraliinit on Porvoossa käsin valmistettu.

Fryysarinrannan annoksessa yhdistetään Porvoon etanaperinteet klassiseen lohturuokaan eli grillattuun juustoon ja tomaattiin.

Päivän päättää villiyrttikokki Jyrki Tsutsusen menu. Tsutsunen hurmasi (ja hämmensi) viime vuoden Smakussa laskemalla parvekkeeltaan muun muassa muurahaisannoksia. Tämän vuoden konsepti on seitsemän ruokalajin dinneri, joka sukeltaa metsään ja ilta, joka ruokkii kaikkia aisteja. Pitkät illalliset järjestetään Hemmetin kulttuurikodissa Smaku-viikonloppuina 29.8. ja 5.9. ja aisteja viritellään ruoan lisäksi talon emäntä Liisa Mollisin musiikkiesityksillä. Uimahallin vieressä sijaitseva Hemmetin kulttuurikoti on taiteilija Hanna Frosterus-Segerstrålen 1912 itselleen rakennuttama talo, jossa on sittemmin asunut eri taiteilijoita.

Muina aikoina Smakuviikoilla Hemmetin Tsutsusen annoksia tarjoillaan keittiön ikkunasta ja erikseen ilmoitettuina aikoina ruokasalissa. Smakuelämyksiin lukeutuu muun muassa mäntyä, haukea, ruista, voikukan nuppua, pihlajanmarjaa, pihkaa ja suklaalla höystettyjä käpyjä.

SMAKU

24.8.-5.9.

jo viidettä vuotta kotikaupungissaan Porvoossa toteuttava ruokajuhla

koronarajoitusten vuoksi päätapahtumaa Taidetehtaalla ei tänä vuonna järjestetä

mahdollisuus maistella ravintoloiden parhaimpia maisteluannoksia edulliseen hintaan

jokainen ravintola toteuttaa Smakua varten maisteluversion vähintään yhdestä lämpimästä tai kylmästä alku-, pää- tai jälkiruoka-annoksesta.

Smakun aikana käydään leikkimielinen kilpailu parhaasta annoksesta ja valitaan vuosittain Porvoon Makuaarre. Kaikkien suosikkiannostaan äänestäneiden kesken arvotaan palkinnoksi kahden hengen lahjakortteja osallistujaravintoloihin.

Smaku 2020 ravintolat: Bistro Gustaf, Cafe Cabriole, Fabriken, Haikon kartano, Hemmetin Tsutsunen kulttuurikodissa, Lehtimäen Grilli, PetriS Chocolate, Rafael’s Steakhouse, Ranta-Aitta, Ravintola Fryysarinranta, Salt, Ravintola Seireeni

Annoslipukkeet ostetaan suoraan ravintolasta ja käytetään omavalintaisissa Smaku-paikoissa

Annoksiin voit tutustua tästä.

Lähde: smakufestivals.com

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.