Koululaisen koronatartunnasta iso vyyhti, altistuneita on lähes 70 – sotejohtaja: "Tämä tilanne tulee todennäköisesti toistumaan"

Lyceiparkens skolassa on kokonainen luokka nyt karanteenissa. Altistuneita on myös useissa muissa kouluissa. Anni Nieminen

Inka Töyrylä

Yhdellä Lyceiparkens skolan oppilaalla sunnuntaina todetusta koronaviruksesta käynnistyi iso vyyhti.

– Altistuneita on 69. Heistä jokaiseen on oltu yhteydessä henkilökohtaisesti ja he ovat saaneet ohjeet, kuinka toimia, kertoo sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen.

Altistuneet ovat karanteenissa, joka päättyy 31. elokuuta.

– Karanteenin alku lasketaan siitä, milloin he ovat altistuneet, eli ei siitä, milloin he ovat saaneet tiedon altistumisestaan, Silvennoinen selventää.

Vaikka altistuneita on suuri määrä, ei heitä tässä vaiheessa testata koronaviruksen varalta.

– Testauksesta ei olisi vastaavaa hyötyä, sillä jos oireita ei ole ja testitulos on negatiivinen, ei se kerro sitä, etteikö altistunut henkilö voisi sairastua huomenna tai ylihuomenna. Silloin testi olisi joka tapauksessa otettava uudelleen, Silvennoinen sanoo.

Altistuneita on useissa porvoolaiskouluissa nuorten yhteisen harrastuksen vuoksi. Valtaosa altistuneista on koulutusjohtaja Jari Kettusen mukaan ruotsinkielisiä.

– Suomenkielisissä kouluissa on vain yksittäisiä tai muutamia altistuneita. Siksi emme lähde erittelemään koulujen nimiä, koska meillä on velvollisuus suojella oppilaiden yksityisyyttä. Samasta syystä me emme halua kertoa harrastusseuran nimeä tai lajia, Kettunen sanoo.

Kettunen muistuttaa, että altistumiset eivät aiheuta muille luokkatovereille minkäänlaisia toimenpiteitä, vaan koulu jatkuu normaalisti niillä, joita ei ole karanteeniin asetettu.

Aluksi vaikutti siltä, että altistuneita oli kahdessa eri urheiluseurassa. Tilanne on tarkentunut ja altistumisia on tapahtunut vain yhden seuran harjoituksissa.

– Kun tieto tartunnasta tuli sunnuntaina, ryhdyttiin jäljitystyötä tekemään välittömästi. Sääntö on sellainen, että käydään läpi kaikki kontaktit, joita sairastuneella on ollut 24 tunnin aikana ennen ensimmäisten oireiden alkamista. Toisen urheiluseuran pelistä oli enemmän aikaa, joten voitiin katsoa, että siellä altistumisia ei vielä tapahtunut, Kettunen selittää.

Kettunen kertoo kuulleensa, että niin urheiluseuroista kuin peleistäkin liikkuu jo huhuja. Hän kehottaa katkaisemaan huhuilta siivet.

– Tällaisilla huhuilla ei ole mitään merkitystä. Altistuneet ovat karanteenissa ja muita asia ei kosketa.

Karanteenit leimaavat koko tulevaa koulusyksyä.

– Tämä tilanne tulee todennäköisesti toistumaan, Silvennoinen sanoo.

Hän korostaa, että karanteenissa olevien on suhtauduttava pieniinkin oireisiin vakavasti ja hakeuduttava testiin nopeasti.

– Testikapasiteettimme on hyvä. Testejä otettiin läpi viikonlopunkin, eivätkä kaikki ajat olleet täynnä. Maanantaina puhelinruuhka oli aivan valtava, eivätkä kaikki valitettavasti saaneet heti seuraavalle päivälle testiaikaa, mutta uskon tilanteen paranevan jo tiistaina.

Lyceiparkens skolan oppilaat tai heidän vanhempansa voivat ottaa yhteyttä myös koulun terveydenhoitajaan ja saada sitä kautta nopeammin testiajan.

– Olemme keskustelleet siitä, miten kaikkien koulujen terveydenhoitajat voisivat hoitaa tätä asiaa, mutta se on vielä kesken.

Maanantaina Porvoossa ei todettu uusia koronatartuntoja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut