Porvoolaismiehelle 10 kuukautta vankeutta naisystävänsä toistuvasta vakavasta pahoinpitelystä – muun muassa kuristi ja retuutti tukasta ympäriinsä, hakkasi päätä lattiaan

Tuomio: Hovioikeus kovensi tuomiota. Aiemmin sakkoja ja ehdollista vankeutta, tällä kertaa käräjillä kuusi pahoinpitelyä.

Porvoolainen mies sai vankeutta ex-naisystävänsä toistuvasta, vakavasta pahoinpitelystä. Kuvituskuva. Lotta Åberg

Tanja Kuisma

Helsingin hovioikeus pitää ennallaan porvoolaisen, vuonna 1977 syntyneen miehen vankeustuomion naisystävänsä useista pahoinpitelyistä. Myös korvaukset pysyvät ennallaan.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi 43-vuotiaan miehen vuosina 2017 ja 2018 tapahtuneista silloisen naisystävänsä kuudesta pahoinpitelystä ja vammantuottamuksesta kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

–  Rikosten vakavuus ja niistä ilmenevä miehen syyllisyys sekä hänen aikaisempi rikollisuutensa edellyttävät ehdottomaan vankeuteen tuomitsemista, hovioikeus toteaa tuomiolauselmassaan.

Se katsoi käräjäoikeuden tavoin, että rangaistuksen mittaamisessa on sovellettava koventamisperutetta. Mies on aiemmin tuomittu naisystäväänsä kohdistuneista neljästä pahoinpitelyistä maaliskuussa 2014 sakkorangaistukseen ja tammikuussa 2016 muun ohella naisystäväänsä kohdistuneesta pahoinpitelystä ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Hovioikeus katsoo aiemman rikollisuuden osoittavan miehen olevan piittamaton lain kieltoja ja käskyjä kohtaan.

Tällä kertaa syyksi luettiin kuusi pahoinpitelyä, joissa mies oli muun ohella kohdistanut toistuvasti väkivaltaa naisystävänsä pään alueelle ja kuristanut häntä. Tekojen moitittavuutta ja syyllisyyttä lisää se, että kyse on lähisuhdeväkivallasta.

Kaksi todistajaa kertoivat huomioineensa kuristusjäljet ja mustelmat sen jälkeen, kun pariskunta oli ryhtynyt tapailemaan kesällä 2017.

Nainen oli peitellyt väkivallan jälkiä muun muassa pitkähihaisilla paidoilla kesällä, mutta hän oli myös kertonut mustasukkaisen miehen pahoinpitelyistä työpaikallaan, jossa mies oli käynyt haastamassa riitaa.

Nainen oli uskonut, että rakkaus voisi muuttaa miehen käyttäytymisen.

Keittiössä tapahtuneessa tappelussa nainen oli lentänyt päin kaappia ja saanut ison mustelman ja patin oikeaan jalkaansa.

Toisella kerralla tuomittu hakkasi naisen päätä seinään ja sai kammettua tämän maahan, jossa pahoinpitely jatkui. Miehellä ei ollut mitään muistikuvaa tapahtuneesta. Hovioikeus katsoi päinvastoin kuin käräjäoikeus, ettei näyttö tältä osin riitä.

Vanhempiensa mökillä Tampereella nainen oli joutunut yöllä pakenemaan mökistä ulos, mutta palasi, koska hänellä ei ollut puhelinta eikä keinoa päästä mökiltä pois.

Mies oli pahoinpidellyt ja retuuttanut naista mökin pöydän alla. Hän oli istunut päällä ja pitänyt naista korvista kiinni, hakannut päätä lattiaan, kuristanut ja repinyt hiuksia. Nainen oli yrittänyt esittää kuollutta, mutta mies jatkoi naamaan läpsimistä, kuristi lisää ja ilmoitti repivänsä kaikki hiukset, joita oli lähtenyt paljon.

Mies kiisti heidän koskaan Tampereen mökillä olleenkaan. Lääkärinlausunto tuki naisen yksityiskohtaista kertomusta.

Tuomittu jatkoi hakkaamista, kuristamista ja potki myös vatsan alueelle. Poliisi toimitti naisen lokakuussa 2017 sairaalaan. Tammikuussa 2018 mies pahoinpitelyn yhteydessä myös repi naiselta housut jalasta ja laittoi sormia väkisin naisen emättimeen. Nainen pääsi pakenemaan sukkasillaan rappukäytävään ja ulos, mistä hän soitti poliisille.

Pahoinpitelyn yhteydessä nainen puolusti itseään asunnosta poistuessaan veitsellä. Huitoessaan hän sattui nirhaisemaan miehelle kolmen sentin haavan. Oikeus hylkäsi naista koskevan törkeän pahoinpitelysyytteen, koska katsoi kyseessä olleen hätävarjelun. Tätä koskeva asianajajan lasku 1 637 euroa jää valtion vahingoksi.

Valituksessaan tuomittu toivoi yhdyskuntapalvelua tai ehdollista vankeutta ja sakkoja. Hän olisi suonut, että valtio maksaa hänen oikeudenkäyntikulunsa, mutta ne lankeavat miehen maksettavaksi.

Syyttäjä puolestaan toivoi vastavalituksessaan, että miestä olisi rangaistu kovemmin yhden vuoden ja kolmen kuukauden vankeudella. Miehen väkivalta oli rajua, toistuvaa puolustuskyvyttömän pahoinpitelyä ja kuristamista, joka väkivalta oli potentiaalisesti hengenvaarallista. Pahoinpitelyt myös kestivät kauan ja niissä oli nöyryyttämistä.

Tuomittu joutuu maksamaan omat oikeudenkäyntikulunsa, joiden lisäksi hänelle lankeaa muun muassa 510 euroa todistelukustannuksia käräjä- ja hovioikeudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.