Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Porvoolaisen Arttu Vuorion keksinnön avulla voidaan etsiä viruksia ilmasta – Laite tekee hukkalämmöstä energiaa

Porvoon Kerkkoossa asuva pellepeloton, keksijä Arttu Vuorio on kehittänyt generaattorin, joka tuottaa energiaa erilaisille mittauksille ja tiedonsiirrolle hukkalämmön virtauksista.

Vuorion idea pääsi pisimmälle porvoolaisen kehitysyhtiö Posintran hallinnoimassa Huima-hankkeessa, jonka pääasiallisena tarkoituksena oli herättää keskustelua ja tietoisuutta hukkalämmöstä, sen hyödyntämismahdollisuuksista ja siihen liittyvistä liiketoimintamahdollisuuksista.

Ideakilpailuun osallistui 19 ideaa.

Arttu Vuorion kehittämän laitteen voi kiinnittää esimerkiksi ilmanvaihtokanavaan tai savupiippuun, jossa se tuottaa sähköenergiaa täysin omavaraisesti.

– Energia-ala kaipaa kipeästi fossiilittomia keksintöjä ja uskon, että tälle laitteelleni on liiketoimintapotentiaalia, Vuorio kertoo.

Vuorion yrityksen Vuo Power Oy:n kehittämä Vuo-kone tuottaa energiaa erilaisille mittauksille ja tiedonsiirrolle. Sitä voidaan käyttää myös nesteen, kaasun ja höyryn virtauksissa.

Kotitekoisella versiollani pystyttiin tuottamaan jo 50-kertainen teho kilpailevaan vastaavaan tuotteeseen verrattuna.

Arttu Vuorio

– Laitteeni avulla mittauksia pystytään tekemään helposti paikoissa, joihin ei saa vedettyä sähköä. Se säästää johdotukselta ja patterien vaihtamiselta, Vuorio esittelee.

Keksinnön toiminta perustuu sähkömagneettiseen induktioon, jossa vaihtuva magneettikenttä indusoi käämiin jännitteen, joka synnyttää virtaa.

Huima-hankkeesta Vuorio sai apua demolaitteen suunnitteluun, rakentamiseen ja asentamiseen.

– Hankkeeseen tehdyllä kotitekoisella versiollani pystyttiin tuottamaan jo 50-kertainen teho kilpailevaan vastaavaan tuotteeseen verrattuna, Vuorio kertoo.

Vuo-konetta on kehitetty yhdessä VTT:n ja Nordmag Oy:n sähkötekniikan tohtorin Sami Ruohon kanssa. Hankkeeseen osallistui myös porvoolainen Eino Korhonen Oy ja kaksi muuta yritystä.

Arttu Vuorion keksinnöllä on laaja potentiaali kuluttajamarkkinoilla ja teollisuudessa.

Kiinnostusta ovat osoittaneet muun muassa mittalaitteiden ja puhaltimien valmistajat sekä ilmanvaihtoalan yritykset.

Laitetta voidaan hyödyntää virtalähteenä esimerkiksi eri tilojen ilmanlaadun mittaamiseen ja virusten, kuten koronan etsimiseen ilmasta.

Sähköverkon ulkopuolella olevissa rakennuksissa, esimerkiksi korpimökeissä, laitteella voitaisiin tarkkailla ilmankosteutta ja tuottaa haju- ja kosteushaittoja vähentävää ilmavirtausta esimerkiksi puhaltimelle.

Etäluettaviin vesimittauksiin se tarjoaisi energiaomavaraisen, huoltovapaan vaihtoehdon.

– EU:n energiatehokkuusdirektiivin mukaan kaikki vesimittarit pitäisi muuttaa etäluettavaksi vuoteen 2027 mennessä. Minulla on nyt rakenteilla energiaomavarainen prototyyppi, joka synnyttää energiaa mittaukseen ja tiedonsiirtoon aina, kun syntyy vesivirtausta – eli kun vettä kuluu, Vuorio sanoo.

Arttu Vuorio on koulutukseltaan ylioppilas. Tradenomiopinnot jäivät aikoinaan kesken, kun työelämä vei mennessään.

– Arvostan koulutusta, mutta omalle uralleni se ei sopinut. Olen muutenkin ollut aina oman tien kulkija, käytännön kautta oppija.

Vuorio perusti vuonna 2000 Arvi Life oy:n ja toimi Arvi Lifen hallituksen puheenjohtajana, kunnes Sampo osti yrityksen 2005. Yritys työllisti noin 100 ihmistä 9 paikkakunnalla.

Sen jälkeen Vuorio on toiminut eri sijoitusalan yrityksissä ja keskittynyt Vuo-koneen kehittämiseen Kerkkoossa, kotinsa lisäsiipeen rakennetussa työhuoneessa. Vuo Powerin Vuorio perusti 2016.

Huima-hankkeen ideakilpailu oli osa hanketta, jonka pääasiallisena tarkoituksena oli herättää keskustelua ja tietoisuutta hukkalämmöstä, sen hyödyntämismahdollisuuksista sekä siihen liittyvistä liiketoimintamahdollisuuksista.

– Kun hanke alkoi 2 vuotta sitten, hukkalämmöstä ei puhuttu vielä juuri lainkaan. Hankkeen aikana keskustelu on lisääntynyt runsaasti. Olemme nähneet, miten monet yritykset ovat alkaneet tiedostaa, että lämpöä menee valtavat määrät hukkaan ja että asialle kannattaisi tehdä jotain, Posintran ympäristöliiketoimintajohtaja Leena Alihakkola kertoo.

Teollisuudessa syntyy runsaasti hukkalämpöä, josta suuri osa on edelleen hyödyntämättä. Jos lämpö valjastettaisiin käyttöön, Suomen hiilidioksidipäästöt vähenisivät merkittävästi.