Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syytetyt kiistivät kaikki murhan yritykset – Porvoon poliisiampujien oikeudenkäynti alkoi valmisteluistunnolla

13 murhan yrityksestä syytetyt ruotsalaisveljekset Raymond Anthony ja Rikhard Nicholas Granholm kiistivät asianajajiensa välityksellä syyllistyneensä yhteenkään murhan yritykseen 25. elokuuta 2019.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus aloitti jutun käsittelyn tiistaiaamuna valmisteluistunnolla. Laamanni Anders Cederbergin Vantaalla johtamassa istunnossa Granholmit eivät olleet henkilökohtaisesti läsnä.

Erikoissyyttäjät Jukka Haavisto ja Laura Sairanen esittelivät haastehakemuksensa, jossa kaksi murhan yritystä perustuu Porvoon Ölstensin tapahtumiin, kahdeksan ampumisiin Tampereen rantatunnelissa ja kolme veljesten pakomatkan päätepisteen Hämeenkyrön tapahtumiin.

Järeämmistä syytekohdista Porvooseen liittyvät myös törkeä ryöstö, törkeän ryöstön valmistelu ja panttivangin ottaminen. Ensimmäinen ja kolmas liittyvät Ölstensissa tapahtuneeseen poliisiaseiden haltuunottoon ja poliisimiehen hetkelliseen vankina pitoon. Toinen puolestaan liittyy kolmea tuntia aikaisempaan hätäkeskuspuheluun, jolla toinen porvoolainen poliisipartio yritettiin saada hiekkakuopalle Piirlahteen.

Granholmeilla oli hallussaan Ruotsista tuotu Colt-pistooli ja he olivat syyttäjän mukaan yrittäneet hankkia netistä kesän aikana paljon muitakin aseita jopa AK-47-rynnäkkökivääriin asti. Ölstensin tapahtumien yhteydessä he veivät toiselta porvoolaispoliisilta Glock-merkkisen virka-aseen.

Haastehakemuksen mukaan Rikhard Granholm osoitti Ölstensissä toista poliisimiestä Coltilla päähän, ja veljekset riistivät hänen liikkumisvapautensa. Toinen poliisi oli vetänyt aseensa esiin ja peräytyi parempiin asemiin. Granholm ampui häntä kohti kolme laukausta, joista yksi osui käteen.

Granholmit yrittivät saada panttivankinsa avulla muitakin aseita poliisiautosta, mutta eivät onnistuneet. Poliisimies pääsi pakoon veljesten tutkiessa autoa, mutta sai paetessaan luodit selkään ja kylkeen.

Käteen ammutun poliisin vamma on pirstaleinen murtuma, joka saattaa aiheuttaa pysyvän vamman. Panttivangiksi otettu poliisi sai kaksi pahaa ruhjevammaa ja tilanteesta seurasi tinnitus ja pysyvä kuulon alenema.

Syyttäjät katsovat kumpaankin poliisimieheen kohdistuneen niin törkeää väkivaltaa, että kyse oli murhan yrityksestä. Panttivankiasemasta paennutta poliisia ammuttiin lähietäisyydeltä selkään, eikä ampumista lopetettu vaikka tämä kaatui. Laukauksia ammuttiin kymmenkunta.

Granholmit myönsivät Porvoon tapahtumiin kohdistuneista syytteistä vain törkeän ryöstön Ölstensissä ja kevyemmän syytekohdan ampuma-aserikoksesta.

Granholmien mukaan Piirlahden hiekkakuopan tapaus ja toisen poliisimiehen liikkumavapauden rajoittaminen eivät ole erillisiä rikoksia, vaan liittyvät osana Ölstensin törkeään ryöstöön.

Veljesten mukaan heillä ei ollut tarkoitus tappaa Porvoossa kumpaakaan poliisimiestä.

Coltilla ampunut Rikhard Granholm väittää ampuneensa ensimmäistä poliisimiestä vain saadakseen hänet pakenemaan tilanteesta ja oletti, että tällä oli luotiliivit päällään.

Panttivangin asemasta paennutta poliisimiestä hän myöntää ampuneensa suojaliivien kohdalle keskivartaloon saadakseen hänet lamaantumaan ja varmistaakseen oman ja veljensä paon tilanteesta.

Rikhard Granholm myöntää kuitenkin törkeän pahoinpitelyn porvoolaisten poliisimiesten suhteen.

Raymond Granholm oli ampunut Glockilla ja sen luoteja ei poliisimiehiin ollut osunut. Hänen mukaansa tapaus täyttää korkeintaan törkeän pahoinpitelyn kriteerit, sillä poliisimiehellä oli luotiliivi.

Myöhemmistä Pirkanmaan takaa-ajon tapahtumista murhan yritykset kiistettiin sillä perusteella, että tarkoitus oli vain estää poliisin takaa-ajo ja että poliisiautoissa on hyvät suojaukset.

Veljekset myönsivät takaa-ajon suhteen vain lievät syytteet virkamiesten väkivaltaisista vastustamisista, vaaran aiheuttamisista ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Valmisteluistunto veti Hyvinkäälle alun toistakymmentä median edustajaa, jotka sijoitettiin koronasyistä kahteen eri saliin. Varsinainen ensi maanantaina alkava oikeudenkäynti käydään syytettyjen äidinkieli huomioiden ruotsiksi, mutta valmisteluistunnon pääkieli oli vielä suomi.