Taloyhtiön talkoita ei tarvitse ahnehtia yhtenä päivänä, eikä yhden porukan – "Aika usein erityisesti rivitaloyhtiöissä tilataan romulava"

Taloyhtiön talkoihin saattaisi saada paremmin osallistujia, jos tekemistä jaksottaa. Monessa taloyhtiössä tosin on syystä tai toisesta moni ennen talkoilla tehty työ annettu huoltoyhtiön tehtäväksi. Kuvituskuva. arkisto/Samuli Ikäheimo

Tanja Kuisma

Syksy on ollut suomalaisille taloyhtiöille perinteisesti talkooaikaa, kun pihoja ja yhteisiä alueita siistitään kesän jäljiltä talvikuntoon.

Talkoisiin riittää Reim Groupin varatoimitusjohtaja, porvoolaisen Frank Wendelinin mukaan yhä mielenkiintoa taloyhtiöissä, vaikka vuosi on koronapandemiasta johtuen ollut erilainen ja keväällä lähes kaikki peruuntuikin.

– Ei asumisessa voi kaikkea lopettaa.

Turvallisten talkoiden järjestämiseksi on keksitty mitä luovempia keinoja. Talkoomakkarat ja mehutarjoilu on monessa yhtiössä jätetty pois ja talkoita on porrastettu useammalle päivälle.

– Ne on järjestetty ehkä hiukan eri tavalla, mutta tahtotila on olemassa, että taloyhtiön yhteisiä paikkoja halutaan siistiä. Yhteiset karkelot, sosiaalinen kanssakäyminen, on vain pienempää.

Työt eivät ole vain pihan siistimisiä, haravointia ja pensaiden leikkaamista.

– Aika usein erityisesti rivitaloyhtiöissä tilataan romulava, johon osakkaat pääsee tyhjentämään tavaraa pois omista varastoistaan ja sisälläkin siistiytyy paikat. Jossain yhtiöissä saatetaan tehdä pienimuotoista korjaamista yhdessä, kuten maalata aitaa, Wendelin lisää.

Reim Porvoo vastaa noin 90 taloyhtiön isännöinnistä Itä-Uudellamaalla.

Roskalavan voi tilata pihaan pidemmäksikin aikaa talkoissa syntyvän jätteen ja muun keräämiseksi pois.

Lassila & Tikanojan Helppolavan liiketoimintapäällikkö Tommi Huovisen tiedotteen mukaan kevään taloyhtiötalkoissa nousi esille juuri talkoiden venyttäminen pidemmälle ajalle.

– Tämän huomattuamme nostimme roskalavojemme ilmaisen vuokra-ajan kahteen viikkoon, jolloin talkoot voidaan järjestää joustavammin. Jaamme lisäksi käsihuuhteen jokaisen talkoolavan yhteydessä ja jatkamme tätä myös syyskauden, Huovinen kertoo.

Kotioloissa vietetyn runsaan ajan seurauksena moni suhtautuu kotiympäristöön ja sen viihtyvyyteen nyt eri tavalla kuin aiemmin.

Talkoita voi siis järjestää turvallisesti myös nyt syksyllä, kunhan huolehtii turvaväleistä, käsihygieniasta ja pidentää talkoita.

Naapureiden yhteisiä talkoita asumisviihtyvyyden lisäämiseksi koordinoidaan usein taloyhtiön ilmoitustaululla ja internetissä esimerkiksi taloyhtiön omilla verkkosivuilla, Facebook-ryhmässä tai Whatsapp-ryhmässä.

Tommi Huovinenkin on yhtä mieltä talkoiden porrastamisesta kahdelle viikonlopulle niin, että eri työt tehdään eri aikoina.

– Ei kaikkea tarvitse yrittää saada valmiiksi yhdessä päivässä. Eivätkä kaikki asukkaat ole myöskään koolla yhtä aikaa.

– Esimerkiksi kerrostalossa tietyt asunnot tai raput voivat ottaa hoitaakseen erilaisia töitä eri aikoina vaikkapa haravoinnista jätekatoksen tai muiden yhteisten tilojen siistimiseen, hän vinkkaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut