Porvoon kaupunginhallitus väänsi kättä pyöräilyohjelmasta – lyhyiden matkojen pyöräilyjen ja autoilujen määrät ovat häkellyttäviä

Autoilumäärät pyöräilymääriin nähden ovat häkellyttäviä Porvoossa. Valtaosa porvoolaisista asuu alle viiden kilometrin päässä torista. Kuvituskuva. arkisto/Anniina Virtanen

Porvoo kaupunginhallitus päätti äänestyksen jälkeen äänin 9–3 hyväksyä pyöräliikenteen edistämisohjelman Markku Välimäen muutosesityksen mukaisesti.

Sen puolesta olivat Elin Blomqvist-Valtonen, Jaakko Jalonen, Anette Karlsson, Outi Lankia, Bodil Lund, Anders Rosengren, Johan Söderberg, Nina Uski ja Markku Välimäki.

Muutosesitystä vastustivat Jari Oksanen, Pehr Sveholm ja Jaakko Westerlund. Mirja Suhonen äänesti tyhjää.

Infrastruktuurin top-10 kehittämiskohteista poistettiin Mannerheiminkadun sillan pyöräliikenteen järjestelyt.

Kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula lisäsi kokouksessa päätösesitykseen lauseen, että pyöräilyn edistämistoimista päätetään määrärahojen puitteissa erikseen kaupunkikehityslautakunnassa, minkä on nähty olevan pyöräilyn houkuttelevuuden kulmakivi.

Edistämisohjelmaa laajennetaan keväällä 2021.

Porvoo on strategiassaan päättänyt profiloitua kestävän liikkumisen kaupungiksi ja kehittyä toimivaksi arkipyöräilykaupungiksi, jossa pyörällä pääsee vaivattomasti töihin, ostoksille ja harrastuksiin.

Porvoossa on paljon potentiaalia ja hyvät edellytykset pyöräliikenteen edistämiseksi. Vuoden 2016 henkilöliikennetutkimuksen tietojen perusteella Porvoossa tehdään päivittäin noin 8 600 pyörämatkaa ja samaan aikaan tehdään yli 30 000 alle viiden kilometrin mittausta henkilöautomatkaa.

Lisäksi yli 70 prosenttia väestöstä asuu alle viiden kilometrin etäisyydellä Porvoon keskustasta.

Merkittävä osa matkoista on siis pituudeltaan sellaisia, joilla pyöräily on varteenotettava kulkumuoto myös ajallisesti.

Ohjelmaluonnos löytyy kaupungin nettisivuilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.