Lämpökaapeista on luovuttu – Hoitajat ovat nyt soppakauhan varressa Näsin osastoilla Porvoossa

Näsin vuodeosastoilla 1 (kuvassa) ja 3 muutettiin ruokailuihin liittyneitä käytäntöjä. Osastolla 2 ne ovat olleet arkipäivää jo pidempään. Tanja Kuisma

Tanja Kuisma

Näsin kuntoutuskeskuksen ruoanjakelussa on opeteltu uudenlaiset tavat ja ruoka on jaettu syyskuun alusta lukien omin voimin.

Yksi hoitohenkilöstöön kuuluva jakaa ruoan potilaille osastoilla 1 ja 3. Osastolla 1 on 24 vuodepaikkaa ja osastolla 3 on 26 paikkaa.

Ennen ruoka tuli lämpökaapeissa. Nyt ruoka tavoittaa potilaan, kun se on reilusti alle 40-asteista.

– Olen Näsin vuodeosastolla 3 potilaana. Ruoka, mukaan lukien aamupuuro on joka päivä haaleata tai kylmää. Miksi? Voisiko joku vastata, kysyy Uusimaan lukija yhteydenotossaan.

Toimintamallin muutos myös sitoo yhden hoitajan pois hoitotyöstä. Ruokailut ovat osastoilla kello 8.00, 11 ja 16.00 alkaen.

Toimintamallin muutostarve tuli kaupungin tilapalveluilta ja johtuu vanhus- ja vammaispalveluiden palvelujohtaja Kirsi Oksasen mukaan Johannisbergin keittiön sulkemisesta.

Ravitsemus ja sen seuranta on kuitenkin tärkeä osa hoitajan työtä.

Kirsi Oksanen.

– Jatkossa kiinnitämme huomioita siihen, että annosteltu ruoka toimitetaan viipymättä asiakkaalle, hän sanoo.

– Ollaan mietitty kesän aikana, miten saadaan tämä järjestettyä yksiköissä. Ravitsemusterapeutti ja ruokapalvelut on ollut miettimässä ratkaisuja henkilöstön kanssa. Aiemmin ruoka on tullut osastolle 1 ja 3 valmiiksi tarjottimille jaettuina, mutta nyt se tulee astioista, joista hoitajat annostelee ruoan. Osastolla 2 tämä uusi malli on ollut arkea jo vuosikausia.

Oksasen mukaan muuttuneeseen toimintamalliin tottuminen vie aina aikansa, ennenkuin löytyy paras tapa ja uusi malli saadaan istutettua osastojen arkeen. Sitä on hänen mukaansa työstetty henkilöstön kanssa.

– Ymmärrettävästi tämä herättää henkilöstössä kaikenlaisia ajatuksia. Palautetta on tullut siitä, että hoitajien työaikaa kuluu nyt muuhun kuin hoitotyöhön.

Oksanen muistuttaa, että asiakkaan ravitsemus ja sen seuranta on kuitenkin tärkeä osa hoitajan työtä.

– On mietitty myös, mistä voisimme saada apukäsiä, ettei työaika olisi pois hoitotyöstä. Tätä mietitään vielä.

Kahdella vuodeosastolla on yhteensä 50 vuodepaikkaa. Osastolla 1 viipyvät asiakkaat 20–30 vuorokautta, kun osastolla 3 asiakkaat vaihtuvat 10–15 vuorokauden välein riippuen siitä, mikä on syy osastolla olemiselle.

Oksanen kertoo mitoituksen olevan 0,8. Ykkösellä on 20 hoitajaa, kolmosella enemmän, koska vuodepaikkojakin on enemmän. Ruoka on jaettu uudella tavalla noin viikon verran.

– Seurataan nyt tilannetta ja kuunnellaan tarkalla korvalla, että mitä haasteita on ja yritetään ratkaista niitä, Oksanen toteaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut