Porvoossa kootaan ryhmää ohjelmointia oppimaan – Neuvoja ammattilaisilta, ei vain Youtubesta ja keskustelupalstoilta

Ulla Raitimon luotsaama Porvoon seudun työnhakijat on mukana alkavassa ohjelmointikoulutuksessa. Kuva Sporttipiste-myymälästä, joka on nyt Kaivokatu 37:ssä pohjakerroksessa. Myymälään saa lahjoittaa ja viedä maksutta mennessään, valikoima on nyt etenkin talviurheiluvarusteissa runsas. Tanja Kuisma

Porvoossa aloittaa syyskuun kolmannella viikolla toimintansa ohjelmoinnin perusteisiin keskittyvä ryhmä. Vapaaehtoisen ohjaamassa ryhmässä voi tutustua ohjelmoinnin perusteisiin tai laajentaa omaa ohjelmointiosaamista toisten kanssa.

Feeniks-hankkeen koordinoima ryhmän toteuttavat Porvoon seudu työnhakijat ja Tatsi -yhdistys sekä kaksi ohjelmistoalan yritystä BearIT ja Houston Inc.

Katso jutun lopusta, miten ryhmä kokoontuu ja miten siihen pääsee.

Porvoon seudun työnhakijoiden toiminnanjohtajan Ulla Raitimon mukaan on innostavaa nähdä, miten alkavalla ryhmätoiminnalla pystyttäisiin murtamaan ohjelmoinnin vaikeuteen liittyviä ennakkokäsityksiä.

Ryhmä on osa Farmi n3 -toimintaa, jossa ammattilaisohjelmoijat tukevat vapaaehtoisia ryhmänohjaajia. He taas opettavat ohjelmointia edelleen osallistujille.

Toiminta jakaantuu kolmeen tasoon osallistujien osaamistason mukaisesti. Sisältöjen opiskelu tapahtuu maksuttomien materiaalien avulla ryhmien päättämässä tahdissa. Ryhmäohjaajat saavat koulutuksen ja tukea kumppaniyritysten ammattilaisohjelmoijilta.

Yritysten ammattiohjelmoijat tukevat vapaaehtoisia ohjaajia, jotka opettavat ryhmään osallistujia.

Farmi n3-toiminnan idea.

Ohjelmoinnin tärkeydestä on puhuttu paljon jo vuosia. Pienryhmän tuleva ohjaaja on Tomi Pohjalainen, jonka mukaan ohjelmointiin tutustuminen olisi varmasti monelle helpompaa, jos saisi kysyä neuvoa muualtakin kuin keskustelupalstoilta tai Youtube -videoista.

– Haluamme madaltaa ohjelmointiin tutustumisen kynnystä mahdollisimman alhaiseksi.

Ryhmissä koronatilanne on huomioitu isoilla, väljillä opetustiloilla, joissa turvavälien pitäminen on helppoa. Lisäksi ryhmällä on tarvittaessa nopea valmius siirtyä täysin verkkopohjaisiksi.

Ryhmien aikataulut ja toteutus on suunniteltu niin, että myös työssäkäyvät voivat lähteä mukaan.

Tatsi Ry:n hankejohtaja Tuomas Rouvila muistuttaa, kuinka ohjelmoinnin perusteiden ymmärtäminen on hyödyllistä jokaiselle, oli töissä tai ei.

– Tavoite on herättää innostusta niin, että toiminta voi jatkua kahden, kolmen ryhmän avulla ensi keväänä.

Vastaavia ryhmiä alkaa syyskuussa myös Helsingissä ja Turussa.

Farmi -liiga on toiminut NHL:ssä askellautana tulevaisuuden kiekkotähdille, joten nimeä lainattiin ohjelmoinnin toiminnalle. Feeniks-hankkeen hankepäällikkö Miikka Vuorinen sanoo mallin olevan käytännön askel ja mahdollisuus päästä pelaamaan maailmantähtien kanssa.

– Halusimmekin luoda foorumin, joka ei riipu rahasta, lahjakkuudesta tai vahvoista olkapäistä, vaan yhteisöstä.

Palvelua koordinoivan Feeniks-hankkeen tehtävänä on tukea 40–55-vuotiaita miehiä, joiden työhön digitalisaatio ja konkurssit vaikuttavat. Se on osa Sosped-säätiötä ja sitä rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

Porvoon Farmi n3 ryhmä

Ohjelmoinnin oppimiseen keskittyvä maksuton vapaaehtoisten ohjaama ryhmä.

Suunnattu ensisijaisesti 35–60 -vuotiaille miehille, joita mahtuu mukaan kahdeksan.

Tapaamiset tiistaisin 29.9. alkaen kello 18–20 WSOY-talolla.

Ryhmiin ilmoittautuminen 24.9. menneessä: ulla.raitimo@psth.fi

Toimintaa koordinoi Feeniks-hanke yhdessä Porvoon seudun työnhakijoiden ja Tatsi Ry:n kanssa.

Ryhmiä järjestetään verkossa ja WSOY-talolla. Lue lisää: www.feenikshanke.fi/farmi.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut