Kiinteistövinkki: Taloyhtiössä riidellään – mikä avuksi?

Riidat voivat naapurusten välillä käynnistyä aika pienistä jutuista. Porvoon Kiinteistöyhdistys vinkkaa, miten olisi syytä toimia. Kuvituskuva. Arkisto / Tanja Kuisma

Taloyhtiöriitoja syntyy monista asioista. Yleensä se alkaa asukkaiden välisenä pienenä erimielisyytenä, mutta ajan myötä kärpäsestä voi tulla härkänen. Rivitaloissa on usein pihat riitelyn kohteena ja kunnossapitovastuu, osakasremontit tai autopaikat yleisesti taloyhtiöissä.

Riitely saattaa jatkua vuosia ja päätyä tuomioistuimeen asti, jolloin seurauksena on pitkittyneet taistelut ja suuret kustannukset molemmille osapuolille, muistuttaa Porvoon Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja Marika Sipilä. Riidalla on myös hyvä tapa heikentää asumisviihtyvyyttä.

– Perinteiselle nokkapokkariitelylle on muitakin vaihtoehtoja. Vapaaehtoinen neuvottelu tai sovittelu, lakisääteinen sovittelu tuomioistuimen ulkopuolella tai tuomioistuinsovittelu ovat hyviä vaihtoehtoja, Sipilä erittelee.

Etenkin asumisviihtyvyyteen vaikuttavat riidat ovat varmaankin tehokkaampia selvittää muualla kuin raastuvassa.

Vapaaehtoinen neuvottelu ja sovittelu on yleensä nopeaa, kulutkin yleensä ennakoitavissa. Jos sovittelijana on aiheeseen perehtynyt asiantuntija, on hänen avullaan helpompi saada rakentava ja oikeudenmukainen lopputulos.

Usein asiantuntijan roolissa on juristi, mutta joskus neuvottelutiimiin tarvitaan toiminnanjohtaja Sipilän mukaan mukaan myös esimerkiksi teknistä osaamista.

– Parhaimmillaan vapaamuotoinen sovittelu voi perustua tiimityöskentelyyn juridisteknisten asiantuntijoiden välillä.

Moni sovittelu päätyy molempia osapuolia edes jokseenkin tyydyttävään lopputulokseen. Mutta vapaaehtoisessa sovittelussa aikaansaatu sovinto ei ole täytäntöönpanokelpoinen, jos jompikumpi riidan osapuolista ei haluaisikaan sitä noudattaa.

– Valitettavasti kaikkia riitoja ei pystytä selvittämään, ainakaan ilman sovittelutahtoa tai periaatteen vuoksi riideltäessä, Marika Sipilä toteaa.

Sopuisan asumisen helpottamiseksi on tehty myös opas ”Taloyhtiöriidat – vinkkejä erimielisyyksien hallintaan” (www.kiinteistomedia.fi).

Kiinteistöliitto Uusimaan juridistekninen asiantuntemus on jäsenyhtiöiden käytettävissä neuvottelun alkumetreillä.

Porvoon Kiinteistöyhdistyksen Sipilä muistuttaa, että tilanteeseen on hyvä puuttua heti kun se on todettu. Siten riita ei pääsisi paisumaan epämääräiseksi vyyhdiksi, jossa enää ei tiedetä kuka syyttää ketä ja mistä.

Porvoon Kiinteistöyhdistyksen jäsentaloille on tarjolla webinaari 21. syyskuuta aiheesta Häiriötilanteiden hallinta ja naapuruussovittelu. Tutustu ja osallistu www.ukl.fi/porvoo (tapahtumat)

Moni riita jäisi varmaan syntymättä, jos toimittaisiin ennaltaehkäisevästi. Tässä taloyhtiön hallitukselle lyhyt muistilista erimielisyyksien minimoimiseksi:

1) Tiedottakaa avoimesti yhtiön asioista.

2) Lisätkää asukkaiden vuorovaikutusta ja kannustakaa keskusteluun.

3) Pitäkää yhtiöjärjestys ajan tasalla ja selkeänä.

4) Panostakaa hallinnossa vain yhtiön ja sen osakkaiden edun ajamiseen.

Porvoon Kiinteistöyhdistyksen Kiinteistövinkki-palsta palvelee kaikkia taloyhtiöissä asuvia ja niissä osakkeita omistavia. Palstalle voi lähettää kysymyksiä osoitteeseen marika.sipila@ukl.fi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut