Mitä olisi tapahtunut, jos poliisit olisivat antautuneet Ölstensissä? – 1 250-sivuinen esitutkintamateriaali ei paljasta veljesten motiiveja

Ölstensiin jääneestä selkärepusta ja veljesten autosta löytyi nippusiteistä rakenneltuja ”käsi- ja jalkarautoja” ja paljon muitakin vapaudenriistossa tarvittavia apuvälineitä. Granholmit eivät ole kertoneet, mihin näitä oli tarkoitus käyttää. Keskusrikospoliisi
Samu Karvala

Samu Karvala

13 murhan yrityksestä ja useista muista rikoksista syytettyjen Richard Granholmin, 31, ja Raymond Granholmin, 26, oikeudenkäynti jatkuu Porvoossa vielä ensi viikon ajan. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antanee tuomionsa Ölstensin poliisiampujille lokakuun aikana.

On jo nyt todennäköistä, että jutun tuomiosta valitetaan edelleen Helsingin hovioikeuteen. Syyttäjät vaativat Granholmeille vähintään 13 vuoden mittaista vankeustuomiota yhdistelmärangaistuksena, josta ei pääsisikään ehdonalaiseen vapauteen.

Veljekset eivät halunneet tulla kuulluksi oikeudessa, mikä on syytetyille sallittu päätös. Nyt näyttääkin siltä, että poliisiampumisten varsinainen motiivi jää hämärän peittoon.

Varmalta näyttävä asia on veljesten halu ryöstää poliisipartion aseet. On riidatonta, että he soittivat partion haluamansa paikkaan ja alkoivat heti vaatia poliisia luopumaan aseistaan. Richard Granholmin asianajaja Petteri Kouhia sanoi keskiviikkona oikeudessa, että veljesten pasmat menivät sekaisin ja ammuskelu alkoi, kun toinen poliiseista ei antautunutkaan.

Jos porvoolainen ylikonstaapeli olisi luopunut aseestaan, niin miten olisi mahtanut käydä silloin?

Poliisien asianajaja Jarkko Jaatela ihmetteli oikeudessa sitä, että veljekset olivat valmiita ampumaan poliiseja 500–2 000 euron arvoisten aseiden takia.

Yksi plus yksi on kaksi.

Jutun esitutkintamateriaali on mittava, kooltaan 1 250 sivua, lisäksi siihen kuuluu useita ääni- ja videotiedostoja. Esitutkintamateriaali kertoo melko säästeliäästi Granholmeista ja heidän tekemisistään ennen kohtalokasta päivää 25. elokuuta 2019, eikä se anna juurikaan vihiä tekojen motiivista.

Richardilla on sekä Suomen että Ruotsin kansalaisuus, pikkuveli on Ruotsin kansalainen. Porvoo oli heille tuttu paikka vanhempien aiempana kotikaupunkina – perhe oli asunut Porvoossa myös vuoden verran 2000-luvun alussa.

Veljekset tulivat Suomeen huhtikuussa 2019. Reissu Tukholmaan 21.–23. toukokuuta jäi ainoaksi käynniksi kotimaassa ennen Ölstensin öisiä tapahtumia ja kiinnijääntiä seuraavana iltana.

Granholmit asuivat Porvoossa ensin sukulaisten luona, mutta lopuksi motelli On-Linessa 24. kesäkuuta alkaen. He eivät tehneet palkkatöitä, vaan elivät kesän yli lainatulla rahalla.

Sukulaisten kuulemisten perusteella veljekset eivät arvostaneet poliisia tai viranomaisia, he olivat kiinnostuneet lähinnä tietokoneista ja huumeista. Granholmit olivat tilanneet kesällä postitse sukulaisten luo 20 grammaa marihuanan kaltaista kasvia. Lähetys jäi tullin haaviin, mutta rikos todettiin myöhempien tapahtumien valossa niin vähäiseksi, ettei sitä käsitellä oikeudessa.

Veljekset hieroivat kesäkuussa verkossa kauppaa erilaisista aseista, mutta viestittely ei johtanut mihinkään konkreettiseen. Richardin rikoksentekovälineenä käyttämä Colt 45-pistooli patruunoineen oli Ruotsin-tuomisia. Heillä oli myös ilmapistooli, jota Richardin mukaan käytettiin vain lintujen ampumiseen.

Veljekset käyttivät yhdenmukaisia vaatteita. Ölstensin rikospaikalta löytyneestä selkärepusta löytyi nippusiteistä tehtyjä käsi- ja jalkarautoja. Richard kertoi esitutkinnassa nippusideviritelmien olevan hänen tekemiään, muttei kertonut, mihin niitä oli tarkoitus käyttää. Autosta löydettiin muun muassa ilmastointiteippiä, maskeja, veitsiä ja pippurisuihketta. Siis varusteita, joiden voidaan epäillä tarkoitetun henkilön vangitsemiseen.

Granholmien pääasiallinen vastaus kuulustelijoiden kysymyksiin esitutkinnassa oli vaikeneminen. Suurin osa vastauksista koski kysymyksiä, kenen tai kumman veljen mikäkin takavarikoitu tavara oli.

Kun kuulustelija viime lokakuussa kertoi Richard Granholmille, että Ölstensistä on löydetty selkäreppu, jonka esineistä on veljesten DNA:ta ja veljesten kiinniottopaikalta löytyy pistooleja ja luotiliivi, niin Granholm sanoi:

– Yksi plus yksi on kaksi.

Mutta jatkokysymyksiin hän ei enää vastannut.

Tammikuisessa kuulustelussa Richard Granholm suuttui poliiseille ja väitti heidän keksivän omiaan koskien Ölstensin öistä ryöstöä.

Yhteenkään tehtyjen rikosten sisältöä tai motiivia koskevaan kysymykseen veljekset eivät kuulusteluissa vastanneet.

Oikeudenkäynti jatkuu maanantaina 14.9. laukausten kohteiksi joutuneiden poliisien ja todistajien kuulemisilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.