Kirjastossa lähdetään Keniaan – nuorten valokuvat kertovat arjesta ja ilmastonmuutoksesta

Lassi Uljas, Roni Grönholm ja John Fiskari ripustivat Kenia-näyttelyä kirjastoon lauantaina. Muistot reissusta ovat ikimuistoisia. Inka Töyrylä

Inka Töyrylä

Porvoon kirjastossa on esillä näyttely, jossa sukelletaan syvälle afrikkalaiseen elämänmenoon. Kymmenen Linnankosken lukion ja kolme Linnajoen koulun oppilasta matkusti kolmen opettajan kanssa Keniaan tammikuussa tavoitteenaan perehtyä ilmastonmuutokseen ja kestävään kehitykseen.

Jo kolmannen kerran toteutettu opintomatka Keniaan sai tukea Opetushallitukselta. Tällä kertaa projekti kantoi nimeä Kenialais-suomalainen ilmastonmuutosjulistus.

Oppilaat majoittuivat Helsingin yliopiston Taitan tutkimusasemalla ja 11 päivän aikana kertyi suuri joukko valokuvia, joista on nyt on valittu parhaat näyttelyksi. Lukiolaiset Lassi Uljas, John Fiskari ja Roni Grönholm ripustivat kuvia kirjastoon lauantaina ja samalla ajatukset palasivat kauas Keniaan.

– Se oli hieno seikkailu ja elämys. Ekosysteemi ja ympäristö siellä on todella mielenkiintoista, samoin ihmisten elämä, joka on hyvin erilaista kuin täällä, Fiskari tiivistää.

Opiskelijat perehtyivät ryhmissä ilmastonmuutokseen eri kanteilta. Fiskari ja Uljas pohtivat metaanin vaikutusta ilmastonmuutokseen, Grönholm perehtyi Kiinan vaikutusvallan kasvuun Keniassa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Esillä on monipuolinen kattaus valokuvia matkalta. Tässä ollaan Kasigau-vuoren huipulla. Kuva näyttelystä. Inka Töyrylä

Näyttelyn kuvissa käydään viidakossa, kiivetään vuorelle, vieraillaan yliopiston eri laitoksilla ja esitellään Taita-vuorilla sijaitsevan Wundanyin kaupungin elämää.

– Ilmastonmuutos on aiheuttanut sen, että sateet tulevat hyvin epäsäännöllisinä. Sato voi mennä kuivuuden takia pieleen monta kertaa peräkkäin, mikä aiheuttaa nälänhätää. Ja sitten kun sataa, vettä voi tulla niin rajusti, että maa voi sortua talojen alta. Matkalla tutkimusasemalle näimme, miten sade oli vienyt mukanaan ison osan tiestä, Uljas kertoo.

Nuoret tutustuivat maanviljelijöihin ja vierailivat Kenian suurimmalla sisalplantaasilla.

– Ilmastonmuutos näkyi monella tavalla viljelyksillä. Meille kerrottiin muun muassa, kuinka tuhohyönteisten määrä on lisääntynyt, Grönholm kertoo.

Jokaiseen kuvaan pääsee sisälle kertovien kuvatekstien kautta. Ne avaavat ikään kuin pienen sillan mukaan nuorten matkalle.

– Yöretki Ngangaon vuoristosademetsään oli ikimuistoinen. Lähdimme etsimään pieniä apinoita. Yhtäkkiä alkoi tosi kova sade ja jouduimme palaamaan takaisin. Kaikki eivät tykänneet, mutta minusta lämmin rankkasade sademetsässä oli erikoinen ja jännittävä elämys, Fiskari kertoo.

Elämys oli myös safari savannilla, jossa nähtiin laumoittain seeproja, antilooppeja ja kirahveja. Yhtenä päivänä opiskelijat vierailivat paikallisissa perheissä ja osallistuivat talojen arkeen. Monet pääsivät vedenhakuun tai saivat osallistua eläinten hoitoon.

– Minä olin mukana papupellolla. Terävistä lehdistä tuli haavoja käsiin, mutta pienetkin lapset osallistuvat töihin. Päivän päätteeksi perhe vei meidät kävelylle katsomaan aivan uskomattoman hienoa maisemaa, Uljas kertoo.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Opiskelijat tutustuvat maapähkinäpeltoon. Kuva näyttelystä. Inka Töyrylä

Paikallisessa koulussa nuoret vertailivat ilmastonmuutoksen vaikutuksia Suomessa ja Keniassa.

– He eivät oikein ymmärtäneet, mitä se haittaisi, jos talvella ei olisi lunta. Meille se merkitsee sitä, että emme voisi harrastaa monia talvilajeja. Heille ilmastonmuutos tarkoittaa sitä, että satoa ei tule kuivuuden vuoksi tai kodit tuhoutuvat tulvissa. Se oli aika silmiä avaavaa, Fiskari sanoo.

Silmiinpistävää oli myös köyhyys.

– Silti ihmiset olivat tosi iloisia ja vieraanvaraisia. He osasivat nauttia elämän pienistä asioista. Länsimaalaisilla olisi siitä opittavaa, Uljas sanoo.

Nairobissa varallisuuserot korostuivat vielä selkeämmin kuin maaseudulla.

– Kävimme slummissa, oli aika hurjaa nähdä omin silmin sellaista. Varsinkin kun alueella oli muuri, jonka toisella puolella oli todella hyvin hoidettu puisto. Yli lensi jatkuvasti helikoptereita, jotka veivät huippurikkaita slummin yli golfkentille, pojat kertovat.

Kirjaston näyttelyllä opiskelijat haluavat herättää katsojissa ajatuksia niin ilmastonmuutoksesta kuin elämästäkin.

– Ehkä nämä kuvat tuovat lisää luonnetta siihen, mitä ihmiset näkevät uutisissa. Ihmiset ovat joka paikassa samanlaisia, mutta olosuhteet voivat olla todella erilaiset.

Opintomatka Keniaan -näyttely Porvoon pääkirjastossa 14.–26. syyskuuta.

Matkalle osallistui kymmenen lukiolaista, kolme yläkoululaista sekä kolme opettajaa. Kuva näyttelystä. Inka Töyrylä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut