Ensimmäiseksi hälytetty partio tuli Piirlahteen tunnuksettomalla autolla – "Hiekkakuoppa ja pimeys olisivat olleet melkomoinen etu hyökkääjälle"

Raymond (takana) ja Richard Granholm olivat jälleen maanantaina molemmat fyysisesti läsnä käräjäsalissa, kuten viikko sitten kun varsinainen oikeudenkäynti alkoi. Richardin asianajajana toimii Petteri Kouhia (edessä oikealla) ja Raymondia puolustaa Maria Lundström. Lehtikuva / Jussi Nukari
Samu Karvala

Samu Karvala

Reilun vuoden takaisten poliisiampumisten käsittely jatkui Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Porvoossa maanantaiaamuna.

Ensimmäisenä oli vuorossa oli porvoolaisten poliisien kuuleminen törkeän ryöstön valmistelusta eli Richard Granholmin soittamasta hätäkeskuspuhelusta 24.8. 2019 kello 21.35, jolla poliisipartio hälytettiin hiekkakuopalle Piirlahteen. Hätäkeskuspuhelun mukaan paikalla olisi ollut meneillään 5–6 nuoren joukkotappelu, jossa ei kuitenkaan olisi aseina kättä pidempää.

Soitto tehtiin vajaata kolmea tuntia ennen poliisipartion hälyttämistä Ölstensiin, jonka seurauksena Granholmit ampuivat kahta porvoolaista poliisia ja veivät panttivankina pitämältään vanhemmalta konstaapelilta Glock-virka-aseen.

Piirlahteen hälytettyyn partioon kuului kaksi vanhempaa konstaapelia, joilla oli 10–15 vuoden työkokemus takanaan.

He olivat tuona iltana ajossa tunnuksettomalla valkoisella Skoda Octavialla, eli auto ei ollut kauas katsoen tunnistettavissa poliisiajoneuvoksi. Ensin kuullun poliisimiehen mukaan tehtävään ei menty hälytysajona.

– Yritin matkalla kaksi kertaa soittaa hätäkeskuksesta annettuun ilmoittajan numeroon, mutta ensin siihen ei saatu yhteyttä ja toisella kertaa sieltä alkoi kuulua nauhoite, poliisi kertoi.

Poliisiauto ajoi ensin Nykullantielle. Ilta oli pimennyt, eikä autosta näkynyt ulos juuri mitään. Vanhemman konstaapelin mukaan he pysähtyivät tienvarteen kuuntelemaan, kuuluuko mitään tappelun ääniä. Oikeudessa pysähtymispaikan arvioitiin sijainneen noin 150 metriä peltojen takana olevalta hiekkakuopalta.

– Jos olisi ollut vielä valoisaa, sen olisi nähnytkin tieltä, poliisimies totesi.

Partio kävi katsomassa vielä toisen paikan lähempänä Virvikiä, mutta kun mitään ei löytynyt, katsoi tehtävän suoritetuksi.

Piirlahden soiton ja Ölstensin tapahtumien yhteys selvisi miehelle vasta paria päivää myöhemmin.

–  Pimeä hiekkakuoppa olisi ollut melkomoinen etu hyökkääjille. Apua olisi saatu paljon vaikeammin paikalle kuin Ölstensiin. Minulla on sellainen käsitys, etteivät Piirlahdesta kaikki olisi hengissä lähteneet, vanhempi konstaapeli pohti oikeudessa.

Partio oli Ölstensin tilanteen aikana Askolassa hoitamassa kiireellistä tehtävää, mutta osallistui tilanneorganisaation tehtäviin sen jälkeen.

– Porvooseen tullessamme pojat (ammutut poliisit) olivat jo ambulanssissa. Käytiin ilmoittamassa tapahtuneesta kollegojen omaisille.

Toinen vanhempi konstaapeli oli saanut kuulla Piirlahden ja Ölstensin tapahtumien yhteydestä jo seuraavana päivänä.

– Järkytyin kyllä kovasti, Jouduin ottamaan sairauslomaa, koska en kyennyt hoitamaan työtehtäviäni, nainen kertoi oikeudessa.

Vanhemman konstaapelin mukaan tiedot hiekkakuopan tapahtumista olivat hataria ja osoitekin epävarma, joten sinne lähetettiin aluksi vain yksi partio tarkastamaan tilannetta.

– Auton kamerakuvat osoittavat hyvin kuinka pimeää jo oli. Sanoinkin, että miten nuoriso täällä näkisi tapella, ellei heillä ole omia valoja mukana.

Käräjäoikeuskäsittely jatkuu koko päivän poliisien ja todistajien kuulemisilla. Porvoossa käräjäsalissa ovat paikalla sekä Richard että Raymond Granholm. Molempia syytetään 13 murhan yrityksestä ja lukuisista muista rikoksista ja heille vaaditaan vähintään 13 vuoden mittaisia vankeusrangaistuksia.

Uusimaa seuraa oikeudenkäyntiä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut