Suurin osa Nesteen irtisanomisista kohdistumassa Naantaliin, mutta Porvoossakaan ei vältytä vähennyksiltä

Neste käynnistää öljytuotteet -liiketoimintayksikössä ja sen tukitoiminnoissa yt-neuvottelut. Irtisanomisia on tulossa myös Porvooseen. Arkisto/Janne Koivisto

Jyrki Hämäläinen

Neste ilmoitti maanantaina aloittavansa yhteistoimintaneuvottelut Öljytuotteet-liiketoimintayksikössä ja sen tukitoiminnoissa Suomessa.

Vaarassa on enintään 470 työpaikkaa mukaan lukien mahdolliset ulkoistukset. Tavoitteena ovat noin 50 miljoonan euron vuosittaiset säästöt kiinteissä kustannuksissa.

Yhtiö aikoo lakkauttaa Naantalin jalostamotoiminnot ja keskittyä terminaali- ja satamatoimintoihin. Porvoon jalostamoa kehitetään kohti uusiutuvien ja kierrätys- raaka-aineiden prosessointia.

Neste ei vielä arvioi, miten toiminnan muutokset vaikuttavat eri toimintoihin, henkilöstöryhmiin ja paikkakuntiin, pääasiassa Porvooseen ja Naantaliin.

Henkilöstö-, turvallisuus- ja hankintajohtaja Hannele Jakosuo-Janssonin mukaan pääosa henkilöstövähennyksistä kohdistuu Naantaliin, jossa on noin 330 työntekijää. Irtisanomisia on kuitenkin tiedossa myös Porvoossa.

Naantalissa on valmistettu joitakin erikoistuotteita sekä syöttöaineita Porvoossa dieseliä valmistavalle neljännelle tuotantolinjalle.

Yt-neuvottelut alkavat ensi tiistaina. Muutosohjelma kokonaisuutena kestää kuitenkin useita vuosia.

Muutokset koskisivat noin 1 500:aa työtehtävää. Jakosuo-Janssonin mukaan muutoksissa syntyy myös uusia toimenkuvia ja työrooleja, "jotka avaavat uusia mahdollisuuksia".

– Muutosturvaohjelma on tässä prosessissa keskeinen.

Nesteen toiminnan painopiste on siirtynyt viime vuosina uusiutuvien polttoaineiden tuotantoon, ja se aikoo olla maailman johtava kiertotalousyhtiö. Valtaosa yhtiön liikevoitosta tulee uusiutuvista tuotteista.

Yt-neuvottelut koskevat perinteistä fossiilista raakaöljyä lopputuotteiksi jalostavaa Öljynjalostus-liiketoimintaa. Nesteen mukaan tarvitaan pikaisia toimia "säilyttääksemme jalostustoiminnan ja sen strategiset kyvykkyydet Suomessa".

Öljytuotteiden kysyntä on laskussa, ja korona on vauhdittanut trendiä. Liiketoiminta-alueen johtajan Marko Pekkolan mukaan öljynjalostuksessa on globaalia ylituotantoa, josta huolimatta kapasiteettia rakennetaan lisää. Se alentaa alan arvontuottokykyä.

– Olemme menettäneet kilpailukykymme Euroopan vahvimpiin öljynjalostamoihin verrattuna, Pekkola sanoo.

Naantalissa käyttöluvat ovat voimassa syksyyn 2022, eikä uusia käyttö- ja kunnossapitoinvestointeja tässä tilanteessa nähdä enää järkevinä. Investoinnit suunnataan Porvooseen.

Nesteen muutosohjelma on kaksivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa Porvoossa ja Naantalissa tehdään toimia kilpailukyvyn nopeaksi parantamiseksi. Porvoossa se tarkoittaa keskittymistä korkean jalostusasteen tuotteisiin.

Porvoossa lisättäneen vähärikkisen laivapolttoaineen tuotantoa. Naantalin erikoistuotteiden valmistus siirtyy Porvooseen. Bitumin tuotannosta Neste luopuu kokonaan. Porvoossa jalostettavan raakaöljyn volyymiä ei kuitenkaan aiota pienentää.

Toisessa vaiheessa Neste rakentaa Porvoossa valmiuden uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineiden prosessointiin ja "johtavaksi kestävän kehityksen mukaiseksi turvalliseksi ja tehokkaaksi jalostamoksi".

Yksi syy muutosohjelmaan on yhtiön tavoittelema hiilineutraali tuotanto vuoteen 2035 mennessä. Se edellyttää rajuja päästövähennyksiä.

Nesteen mukaan uusiutuvien tuotteiden tuotantoon suunniteltavalla yli miljardin euron investoinnilla ja yt-prosessilla ei ole yhteyttä. Porvoo on yksi vaihtoehto laitoksen sijoituspaikaksi.

Neste kertoi suunnitelmistaan etukäteen valtiojohdolle, korkeille virkamiehille sekä Naantalin ja Porvoon kaupungeille.

– Muutos lähtee globaalista markkinatilanteesta. Emme ole lähettämässä mitään viestiä päättäjille, Hannele Jakosuo-Jansson sanoo.

Valtion määräysvallassa on noin 45 prosenttia Nesteen osakkeista. Nesteen osake liikkuu Helsingin pörssissä lähellä kaikkien aikojen huippua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.