Puita kaatuu ja veneet voivat karata – myrskyn kovin terä ei kuitenkaan ulotu Porvooseen

Kova tuuli voi loppuviikosta kaataa puita Porvoossakin. Juha Poutanen

Inka Töyrylä

Kuluvan vuoden voimakkainta myrskyä on ennustettu alkavaksi keskiviikkona päivällä. Porvooseen tai muualle itäiselle Uudellemaalle se ei kuitenkaan osu täydellä voimallaan.

– Suuret sademäärät painottuvat maan keskivaiheille. Uudellamaalla sateita tulee enimmäkseen torstaina ja sademäärät näyttävät olevan täällä vain viidestä kymmeneen millimetriä, kun muualla vettä tulee täysin poikkeuksellisia määriä, kertoo päivystävä meteorologi Ville Siiskonen Ilmatieteen laitokselta.

Sateesta ei Siiskosen mukaan ole itäisellä Uudellamaalla suurta haittaa, mutta tuuliin hän kehottaa varautumaan. Ilmatieteen laitoksen varoituksen mukaan tuuli on yhä vaarallisen kovaa, vaikka se tänne asti ehtiessään vaimeneekin.

– Tuulet voimistuvat Pohjanlahdella myrskylukemiin ja länsi- ja lounaisrannikolla puuskissa tuulee 25–30 metriä sekunnissa. Torstaista alkaen puuskainen alue siirtyy itään päin, mutta samalla se heikkenee. Tämän hetkisen ennusteen mukaan puuskat ovat Porvoon seudulle ehtiessään noin 20 metrin sekuntiluokkaa, Siiskonen kertoo.

Ilmatieteen laitoksen mukaan myrskytuuli puhaltaa, kun kymmenen minuutin keskituuleksi on mitattu vähintään 21 metriä sekunnissa. Kovan tuulen rajana pidetään 14 metriä sekunnissa. Tällaista tuulta ei ole tulossa vaan keskituulen nopeus jää Siiskosen mukaan Porvoon seudulla noin 8–10 metriin sekunnissa tuulen ollessa voimakkaimmillaan torstaina päivällä.

– Maa-alueilla kuitenkin juuri puuskat ovat se merkittävä tekijä, mistä ja minkä vaikutuksista yleensä puhutaan, Siiskonen sanoo.

Yksittäisiä voimakkaampia puuskia voi kuitenkin tulla.

Ville Siiskonen

– Tämän hetkisten ennusteiden mukaan 20 metrin ylityksiä voi tulla paikoin puuskissa myös itäisellä Uudellamaalla, mutta enempää ei ole tällä hetkellä näkyvissä. Yksittäisiä voimakkaampia puuskia voi kuitenkin tulla, Siiskonen sanoo.

Siiskonen toteaa, että täysin huolettomaksi ei kannata heittäytyä, vaikka kovin myrsky kiertääkin kauempaa.

– Eletään alkusyksyä, puissa on lehdet ja maaperä on tällä hetkellä melko pehmeää, routaa ei vielä ole, joten voimakkaat puuskat voivat aiheuttaa Porvoon seudullakin vahinkoja, Siiskonen sanoo.

– Puita voi kaatua ja tuulen puuskat voivat heitellä pihakalusteita. Irtonaiset suuremmat pinnat ovat alttiina riepotukselle. Myös veneiden kiinnitys kannattaa ehdottomasti tarkistaa, hän jatkaa.

Tulevasta myrskystä on puhuttu paljon, ja Siiskosen mukaan aivan aiheesta.

– Näin voimakkaita, jopa kovempia myrskyjä esiintyy silloin tällöin talvella. Tähän aikaan vuodesta tällainen on kuitenkin poikkeuksellista, jopa harvinaista, hän sanoo.

Viimeistään perjantaina kuitenkin paistaa jälleen aurinko.

– Lounaasta on tulossa korkeapaineen selänne, joka tuo mukavan hengähdystauon. Selkeää ja poutaista, Siiskonen lupaa.

Tuuliasteikko

Tuuliasteikko 10 minuutin keskituulen nopeuksille:

0 m/s tyyntä

1–3 m/s heikkoa tuulta

4–7 m/s kohtalaista tuulta

8–13 m/s navakkaa tuulta

14–20 m/s kovaa tuulta

21–32 m/s myrskyä

≥ 33 m/s hirmumyrskyä

Lyhytaikaiset, 5–10 sekunnin tuulen puuskat ylittävät 10 minuutin keskituulen nopeuden säätilanteesta riippuen noin 1,5-kertaisina, enimmillään noin 2-kertaisina.

Lähde: Ilmatieteen laitos

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut