Lähimatkailupäivillä vinkataan katsomaan lähelle – pienikin irtiotto omasta kotipiiristä antaa voimia arkeen

Ida Lindström vie kulkijat aikamatkalle vanhan Porvoon kujille ja kertoo siellä taioista, tuomioista ja synkistä ihmiskohtaloista. Outi Paappanen

Inka Töyrylä

Ensi viikon torstaina käynnistyvät ensimmäiset Lähimatkailupäivät. Neljä päivää kestävässä tapahtumassa esitellään Uudenmaan nähtävyyksiä ja toimijoita ja kohteisiin pääsee tutustumaan esimerkiksi opastetuilla kierroksilla, joita järjestetään Hangosta Porvooseen ulottuvalla alueella yli 80.

Lähimatkailupäivien takana ovat kaupunkitapahtumiin erikoistuneet Pauli Jokinen ja Sasu Halme.

– Keskustelu lähimatkailusta on käynyt ilmastokeskustelun myötä vilkkaana jo muutamia vuosia. Puhutaan ekologisesta ja eettisestä matkailusta, niitä on nostettu teemoiksi ja matkamessuillakin. Läheltä löytyvien helmien löytäminen on ollut nouseva trendi jo pitkään, mutta tämä koronatilanne räjäytti pankin uuden ajan matkailun hyväksi ja alkoi luoda sille polkua, Halme sanoo.

Kulunut kesä on ollut ennätyksellisen vilkas kotimaanmatkailun osalta. Siinä sivulla on syntynyt myös lähes itsestään lähimatkailubuumi. Esimerkiksi kotiseudun luontokohteet ovat olleet ennätyssuosittuja, mutta Halme vinkkaa katsomaan myös lähikuntien suuntaan.

– Mietitäänpä vaikka jotain Keravaa. Se ei varsinaisesti tule ensimmäisenä mieleen, kun mietitään päiväretkikohdetta. Kuitenkin sieltä löytyy esimerkiksi levykauppa, johon on tultu ostoksille Brasiliasta, sekä purkutalosta tehty taideprojekti, joka on houkutellut kesän aikana kaupunkiin aivan ennätysyleisön ja valtavasti muuta kiinnostavaa, Halme vinkkaa.

Lähimatkailupäivien keskeisin tehtävä onkin koota yhteen vinkkejä, missä käydä. Osoitteeseen lahimatkailupaivat.fi on koottu selkeä kattaus tekemistä ja kokemista esittelyineen eri puolilta Uuttamaata.

Monet asiat ovat niin lähellä, että niitä ei edes osata etsiä.

– Nostamme esille kohteita ja autamme näin ihmisiä. Usein monet asiat ovat niin lähellä, että niitä ei edes osata etsiä.

Halme toteaa monen hienon kotimaankohteen jääneen paitsioon.

– Katseet suunnataan ensin sinne, minne ne on opetettu suuntaamaan. Rantalomalle tai kaupunkilomalle, muualle Eurooppaan. Kuitenkin omalta paikkakunnalta tai tunnin ajomatkan päästä löytyy hienoja kohteita, joissa voisi käydä iltareissun arkena tai viettää vaikka yhden yön mittaisen miniloman. Pienikin irtiotto omasta kotipiiristä lisää henkistä hyvinvointia ja antaa voimaa normaaliarjessa jaksamiseen, Halme sanoo.

Lähimatkailupäivillä houkutellaan lähtemään liikkeelle esimerkiksi erilaisin kierroksin. Luvassa on esimerkiksi murhaopastuksia Espoon Bodom-järvellä, viininmaistelua keskellä Nuuksion erämaametsää, patikkaretki Sipoonkorpeen, pyöräilyä taiteilijoiden jalanjäljillä, arkeologisia kaivauksia, luolaretki, puistokierroksia, kartanohistoriaa, simulaattorilentämistä Messerschmitt- hävittäjällä...

Porvooseen lähimatkailijoita houkutellaan neljän eri kierroksen voimin. Dekkaristi Jaana Lehtiö yhdistää opastetulla Murhia Porvoon mitalla -kierroksellaan kaupunkikierroksen ja kirjallisuuden viemällä kulkijat kirjojensa tapahtumien näyttämöille. Kuvataidetta ja karamelleja -kierroksella kuljetaan pitkin Vanhan Porvoon katuja ja kujia ja kuullaan tarinoita kaupunkia ikuistaneista kuvataiteilijoista sekä tutustutaan Porvoon herkulliseen historiaan.

Taikoja ja tuomioita -kierros vie tarinalliselle aikamatkalle vanhaan Porvooseen, jolla kuullaan synkistä tapahtumista ja kolkoista ihmiskohtaloista.

Lähimatkailu

Lähimatkailupäivät 24.–27. syyskuuta.

Ohjelma sekä lisätietoa ja kierrosten kuvaukset löytyvät osoitteesta lahimatkailupaivat.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.