Porvoolainen dekkaristi tavattavissa kirjojen äärellä

Puhun tulevana lauantaina uudesta kirjastani ja kirjoittamisesta ja kaikesta, mistä lukijat tahtovat keskustella, Jaana Lehtiö sanoo. PR-kuva

Eija Quinlan

Porvoolainen dekkarikirjailija, Linnajoen koulun apulaisrehtori, uskonnonopettaja Jaana Lehtiö on tavattavissa Porvoon Suomalaisessa kirjakaupassa lauantaina 19. syyskuuta klo 12-13. Hän kertoo seitsemännestä jännitysromaanistaan Montako päivää vielä, jossa tutut hahmot seikkailevat Porvoon miljöössä ja henkirikostakin selvitellään.

– Lukevien ja kirjoittamisesta sekä kirjoista pitävien ihmisten kanssa kohtaaminen on hedelmällistä ja inspiroivaa, Lehtiö kertoo.

Kirjan valmistuminen on kirjailijalle suuri juhlahetki. Miltä tuntui saada käsiisi tämä seitsemäs teoksesi?

– Kun sain uuden kirjan käteen ensimmäistä kertaa, niin se tuntui uskomattomalta. Pienestä aihiosta alkanut tarina oli kasvanut kirjaksi. Sisuksissa kupli ilo, riemu ja hämmennys siitä, että kirja on valmis ja se lähtee lukijoiden käsiin. Kun saan uuden kirjan ensimmäistä kertaa käsiini, niin tekee mieli juosta ympäri pihaa ja hihkua.

Porvoo on antoisa kaupunki kirjailijalle.

– Kyllä minut taidetaan tuntea nimenomaan porvoolaisuudesta, kaupunki on vahvasti esillä kirjoissani. Porvoosta on mukava kirjoittaa. Kaupungin juuret ovat pitkällä historiassa ja sillä on luonnetta. Tämä ei ole mikä tahansa paikka. Olen ylpeä kotikaupungistani.

Olen ylpeä kotikaupungistani.

– Kirjoitan kahdeksannen porvoolaisdekkarin käsikirjoitusta. Lisäksi suunnittelun alla on eräs toinen projekti, mutta ei siitä vielä sen enempää.

Jaana Lehtiö kuuluu Suomen Kirjailijaliittoon. Mikä kirjailijana olemisessa on parasta?

– Kirjailijana sekä parasta että haasteellisinta ja samalla antoisinta on kirjoittaminen. Joskus kirjoitusajan löytäminen on vaikeaa, mutta useimmiten sekin on järjestelykysymys. Kun pääsin Suomen Kirjailijaliiton jäseneksi avautui uusi maailma: kirjailijoiden sekä kirja-alan maailma. Uusia tuttavuuksia, ystävystymistä, messuja, esiintymisiä ja kohtaamisia. Keskusteluja kirjoittamisesta ja luovuudesta.

Miltä tuntui, kun sinua ensimmäisen kerran tittelöitiin kirjailijaksi?

– Oli vaikea uskoa, että sillä tarkoitettiin juuri minua. Onneksi kirjoitin silloin jo täyttä päätä toista käsikirjoitusta, niin ei mennyt pää pyörälle. "Titteli" antoi lisäkannustusta kirjoittamiseen.

Mistä ammennat kieleesi sujuvuutta?

– Luen paljon ja kaikenlaista kirjallisuutta. Seuraan aikaani ja tutkin Porvoon historiaa. Päivätyöni nuorten opettajana tukee kieltä ja pitää sen sujuvana. Käytän aikaa tekstin editoimiseen, jotta tavoitan sen sävyn mitä haluan.

Jaana Lehtiö

Porvoon Suomalainen Kirjakauppa, lauantaina 19. syyskuuta klo 12-13.

Kertoo kirjastaan Montako päivää vielä.

Kirja on hänen seitsemäs teoksensa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.