Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Ampuivat raukkamaisesti lähietäisyydeltä selkään" – Syyttäjät uudistivat vaatimuksensa veljesten mielentilatutkimuksesta

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa alkoi perjantaiaamuna 13 murhan yrityksestä ja lukuisista muista rikoksista syytettyjen 31-vuotiaan Richard ja 26-vuotiaan Raymond Granholmin oikeudenkäynnin viimeinen käsittelypäivä.

Kaksi murhan yrityksistä koskee porvoolaispoliisien ampumista Ölstensissä. Kahdeksan liittyy poliisiautoja kohti ampumisiin Tampereen rantatunnelissa ja kolme Ikaalisten kiinniottoa edeltäneeseen pysäytysyritykseen Hämeenkyrössä 25.8.2019 illalla. Kaikissa tapauksissa kohteina ovat olleet virantoimituksessa olleet poliisit. Poliiseja kuultiin jutun asianomistajina maanantaina.

Syyttäjät esittelivät perjantaiaamupäivänä vielä uusia todisteita, mutta ne olivat salassapidettäviä. Aamupäivällä päästiin jutun loppulausuntoihin. Erikoissyyttäjät Laura Sairanen ja Jukka Haavisto huomauttivat ensin, että asianomistajia ja todistajia on oikeudessa kuultu, vastaajia ei.

– Heidän asianajajiensa esittämänsä väitteet esimerkiksi säikäytystarkoituksista tai autoa kohti ampumisista ovat puhdasta spekulaatiota, eikä niitä pidä ottaa arvioinnissa huomioon, Sairanen totesi.

Sairasen mukaan esitetty näyttö riittää täysin tuomitsemaan Granholmit syytteiden mukaisista teoista.

Haavisto kävi läpi syytteiden oikeudellisia perusteita ja katsoi, että poliisien virka-asema ja tekojen raakuus ja julmuus on otettava raskauttavina tekijöinä huomioon.

– Erityisen raaka on ollut porvoolaiseen vanhempaan konstaapeliin kohdistunut teko. Häntä alettiin ampua raukkamaisesti lähietäisyydeltä selkään ja ampumista jatkettiin niin kauan kuin aseissa oli panoksia, Haavisto arvioi.

Haaviston mukaan Granholmeilla oli poliiseja kohtaan tappamistarkoitus ja tahallisuuden korkein aste täyttyi. Siksi syyttäjät aikovat pysyä päivästä päivään istuttavan pitkän yhdistelmärangaistusvaatimuksensa takana.

– Rikokset ovat tarpeeksi raskaita ja niitä on tehty useita peräkkäin. Vaarallisuuden määrittämiseksi tarvitaan mielentilatutkimus, joka olisi tarpeen muutenkin, jotta voisi selvitä, miksi näin tapahtui, Haavisto tuumi.

Granholmeja syytetään myös vaaran aiheuttamisista, jossa asianomistajina olivat ulkopuoliset tienkäyttäjät. Perjantaina ääneen pääsivät tamperelaiset siviilit. Kaksi naista kertoi kauhunhetkistään Tampereen rantatunnelissa, kun he joutuivat keskelle Granholmien takaa-ajoa.

Ensin kuultu nainen oli matkustajana miehensä kuljettamassa henkilöautossa. Granholmien Volvo ohitti heidät tunnelissa ja nainen näki Richardin auton ikkunasta, kun tämä tulitti taaksepäin.

– Hän ampui kolme laukausta peräjälkeen, järkyttävä ääni tunnelissa ja ruudin käryä ja savua. Absurdi tilanne kuin jostain elokuvasta. Jälkeenpäin järkytys oli vielä pahempi, kun tajusimme, että laukaukset olisivat voineet osua mieheeni tai minuun, nainen kertoi oikeudessa.

Seuraavaksi kuultu nainen ajoi henkilöautoa, jossa oli kyydissä hänen kaksi läheistään.

– Huomasin jo ennen tunnelia tienvieressä outoja pakettiautoja. Ne lähtivät heti peräämme ja puikkelehtivat, en tajunnut niitä poliiseiksi.

Kuski pelkäsi ensin jäävänsä puristuksiin autojen väliin, sitten kuului ensimmäinen laukaus ja tunnelissa alkoi savuta.

– Olin ihan paniikissa, en tiennyt pysähtyäkö vai ajaako eteenpäin, nainen kertoi.

Poliisi pääsi Granholmien jäljille Ruotsista saatujen teletietojen avulla sunnuntai-iltapäivänä. Granholmit ottivat polttoainetta Volvoonsa iltakahdeksan aikaan tamperelaiselta huoltoasemalta. Takaa-ajo Tampereen rantatunnelissa alkoi vain hetkeä myöhemmin. Pakomatka päättyi veljesten kiinnijääntiin Ikaalisissa hieman kello 20.30 jälkeen.

Oikeudenkäynti alkoi valmisteluistunnolla 1. syyskuuta ja sitä istuttiin viitenä päivänä 7. syyskuuta alkaen. Oikeudenkäynti keskeytyi heti alkuunsa, kun yhdestä murhan yritys -syytteestä oli unohtunut Raymond Granholmin nimi ja se piti nostaa uudelleen.

Käräjäoikeus joutunee ottamaan kantaa siihen, tehdäänkö Granholmeille syyttäjien vaatima mielentilatutkimus. Joka tapauksessa on selvää, että tuomiota joudutaan odottelemaan vähintään lokakuulle.

Uusimaa seuraa oikeudenkäyntiä.