Ailan voimat ehtivät laantua Itä-Uudellamaalle saapuessa – Porvoon Sähköverkolla katkos enimmillään 2 000 asiakkaalla ja KSOY:llä sähköttä 4 000 kohdetta

Itä-Uusimaa selvisi Aila-Myrskystä kohtullisen hyvin, vaikka kädet täynnä töitä oli niin pelastuslaitoksen henkilöstöllä kuin vapaapalokunnillakin, ja Porvoon Sähköverkolla ja Kymenlaakson Sähköverkolla. Kuvituskuva. Marko Kauko

Tanja Kuisma

Aila-myrsky ei aiheuttanut Itä-Uudellamaalla niin suurella voimalla tuhoja, kuten länsipuolella Suomea.

Päivystävän palomestari Petri Lyttisen mukaan tehtäviä oli torstaina 56 koko pelastuslaitoksen alueella ja perjantaina ilmeni vielä pari raivaustyötä lisää. Myrskyn aikana päivystävänä oli Antti Virtanen.

Lyttinen pitää tehtävämäärää melkoisena yhdelle vuorokaudelle olkoonkin, että esimerkiksi Pohjanmaalla lähtöjä oli toista sataa.

– Tehtävät ovat olleet pääsääntöisesti puunraivauksia tieltä tai rakennusten päältä tai puut ovat uhanneet rakennuksia tai jotain muuta, kuten muuntamopalo Ilolassa, joka aiheutui puun kaatumisesta linjoille.

Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksella oli töissä normaali miehistö.

– Ylimääräistä vahvuutta ei ollut, mutta sopimuspalokunnat olivat varikoilla ja hehän suorittivat isoimman osan tehtävistä, Petri Lyttinen korostaa.

Pelastuslaitoksen apuna on 25 sopimuspalokuntaa. Henkilövahinkoja myrsky ei tuonut. Omaisuusvahinkojen määrää ei palomestari arvioi.

Kymenlaakson Sähköverkolla vikatilanteita oli laajasta sähkönjakelualueesta juuri Itä-Uudellamaalla, Orimattilassa ja Hollolassa, mutta niistä selvittiin käyttöpäällikkö Saku Mässelin mukaan hyvin. Sähköttä oli enimmillään 4 000 kohdetta.

Porvoo Energialla oli viestintäpäällikkö Ella Kaasisen mukaan enimmillään 2 000 taloutta ilman sähköä kuuden, seitsemän maissa torstai-iltana.

– Osasimme ennakoida tulevan hyvin ja myrsky tuli odotettua lievempänä. Tuhojakin oli vähemmän.

Emäsalon Hakasalon alueella oli noin 30 asiakasta ilman sähköä vielä perjantaina aamupäivällä ja yksi Epoossa, mikä Kaasisen mukaan saattoi olla hetkellinen ja johtua puun nostosta pois linjalta. Saaristoon asentajat eivät lähde pimeässä korjaamaan.

Helikopteri lähti perjantaina aamupäivästä selvittämään sähkölinjojen kuntoa. Porvoon Sähköverkko Oy:n toimitusjohtaja Magnus Nylanderin mukaan tavoitteena oli saada viat korjattua ennen viikonloppua.

– Kaikista ei varmasti ole tullut meille ilmoitustakaan. Myrsky ei iskenyt meille täydellä voimalla, mutta oli meillä paljon ukkojakin varattuna, että saatiin viat nopeasti pois.

Vikatilanteita hän arvioi olleen useita kymmeniä, joita ratkoi 10 työparia.

– Kaikille riitti hommaa. Onneksi ilmoitukset tulivat ripotellen, niin saatiin nätisti korjattua.

Porvoon Sähköverkko on lisännyt maakaapelointia.

– Sehän näkyy häiriötilanteiden määrässä, että on kaapeloitu maan sisään. Silloin on rauhallista. Tosin ilmajohtopätkiä voi olla jollakin matkalla ja jos siellä kaatuu puu päälle, niin katkeaa ne sähköt kaapelistakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.