Syyttäjät nostivat Granholmien rangaistusvaatimuksen 15 vuoteen – "On huomioitava asianomistajat ja uhrit, ei vain miltä tekijöistä nyt tuntuu"

Poliisiampumisista syytettyjen Richard (edessä) ja Raymond Granholmin oikeudenkäynti Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa päättyi perjantaina. Veljekset olivat paikan päällä Porvoossa myös loppulausuntojen päivänä. Lehtikuva / Jussi Nukari
Samu Karvala

Samu Karvala

Reilun vuoden takaisista Porvoon ja Pirkanmaan poliisiampumisista syytettyjen Granholmin veljesten oikeudenkäynti päättyi perjantaina loppulausuntoihin ja rangaistusseuraamuskeskusteluun.

Erikoissyyttäjät Jukka Haavisto ja Laura Sairanen vaativat Richard ja Raymond Granholmille maksimia eli 15 vuoden mittaista vankeusrangaistusta.

– Pohjalle porvoolaisen poliisin murhan yritys on jo 7–8 vuoden vankeus ja siihen päälle kaikki muut rikokset, niin kokonaisuus menisi yli maksimin, Haavisto arvioi.

Syyttäjä piti voimassa käsityksensä, jonka mukaan yhdistelmärangaistuksenkin edellytykset täyttyisivät ja mielentilatutkimus pitäisi toteuttaa.

– Tekoja on paljon ja tekijöistä huokuu täydellinen piittaamattomuus, Juuri sen takia pitäisi selvittää heidän vaarallisuutensa. Oikeuden on huomioitava asianomistajat ja uhrit, ei vain miltä tekijöistä nyt tuntuu, Haavisto latasi.

Puolustus ei vastustanut vangitsemisen jatkamista. On kaikille selvää, että Granholmit tuomitaan joka tapauksessa pitkiin vankeusrangaistuksiin. Mielentilatutkimusta kuitenkin vastustettiin loppuun asti.

Poliisien asianajaja Jarkko Jaatela katsoi syyttäjien tavoin, että Richard ja Raymond Granholmin rikoksista esitetty näyttö on kiistaton.

– Kun vastaajat ovat vaienneet sekä esitutkinnassa että oikeudessa, on heidän puolustuksensa tehnyt vain johtopäätöksiä heidän näkökulmastaan. Luojan kiitos, että kaikki poliisit ovat olleet hengissä kertomassa tapahtumista, Jaatela totesi.

Richard Granholmin asianajaja Petteri Kouhia käytti noin tunnin yritykseensä murentaa syytteiden perustana olevaa näyttöä.

Richard Granholm on myöntänyt törkeän ryöstön Ölstensissä ja porvoolaiseen ylikonstaapeliin ja vanhempaan konstaapeliin kohdistuneet törkeät pahoinpitelyt. Kouhian mukaan tappamistarkoitusta ei ollut.

– Ylikonstaapelia olisi kai ammuttu lähempää kuin vasta silloin, kun hän oli 15–20 metrin päässä ja pääsemässä puskien suojiin. Vanhempaa konstaapelia ammuttiin luotiliivien suojaamaan keskivartaloon, Kouhia perusteli.

Tampereen ja Hämeenkyrön poliisiautoissa olleiden poliisimiesten murhan yrityksien osalta Kouhia piti näyttöä täysin riittämättömänä. Perusteina olivat muun muassa poliisiautojen suojaukset, autojen etäisyydet ja Hämeenkyrön tapauksessa huomattava epävarmuus laukauksista.

– Kyse ei ole Tampereen rantatunnelissa ollut edes törkeiden pahoinpitelyiden yrityksistä, eli syytteet olisi hylättävä.

Hän huomautti, että Richard Granholm ampui Pirkanmaalla Coltillaan enintään seitsemän laukausta, joten oikeuden tulisi miettiä, miten mies voi olla syytteessä 11 murhan yrityksestä.

Raymond Granholmin asianajaja Maria Lundström katsoi, että hänen päämiehensä on syyllistynyt raskaista rikoksista enintään törkeään ryöstöön ja yhteen törkeään pahoinpitelyyn Ölstensissä.

Kun hänen veljensä ampui porvoolaista peräytyvää ylikonstaapelia, Raymondilla ei ollut asetta ja hän oli näytön mukaan passiivinen.

– Yhteinen vastuu tai rikoskumppanuus ei voi muodostua vasta teon jälkeen, Lundström arvioi.

Lundström komppasi Kouhiaa Pirkanmaan takaa-ajon aikana ammuttujen laukausten hyvin pienistä riskeistä autoissa olleille poliiseille.

Kouhian ja Lundströmin mukaan syyttäjien vaatima yhdistelmärangaistus on tarkoitettu vain aiemmin tuomituille vaarallisille rikoksenuusijoille. Granholmeihin sitä ei siis heidän mukaansa voi soveltaa. Lundströmin mukaan syyttäjien tulkinta, että aiempi syyllistyminen voitaisiin tulkita muuksi kuin aiemmaksi tuomioksi, on ongelmallinen.

– Ei ole myöskään syytä epäillä tekijöiden syyntakeisuutta tekohetkellä, joten vaatimus mielentilatutkimuksesta tulee hylätä, Kouhia sanoi.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antaa ratkaisunsa jutussa 23. lokakuuta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut